Yaklaşım Logo

Alacak Davası Sonrasında SGK Nezdinde Yapılacak İşlemler

MevzuautTR Reklam

Yazar: Eyüp Sabri DEMİRCİ*

E-Yaklaşım / Haziran 2023 / Sayı: 366

I- GİRİŞ

Fazla çalışma ücreti, işçiye normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının % 50 yükseltilmesi suretiyle ödenmektedir.

Hafta tatili ücreti, hafta tatiline hak kazanan işçiye, çalışmadan geçirdiği süre için ödenen 1 günlük ücrettir. Hafta tatiline hak kazanan işçiye hafta tatili ücreti çalışmış gibi ödenmekte, işçinin hafta tatilinde çalışması halinde ise 1+1 günlük ücrete ilaveten bir de % 50 ilave ücreti ödenmektedir.

Ulusal bayram ve tatil ücreti ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde işçiye hiç çalışmadan ödenen bir günlük ücretidir. İşçinin bu günlerde tatil yapmayarak çalışması halinde ise ayrıca çalışılan her gün için ilave bir günlük ücret daha ödenmektedir. 

Fazla mesai yapan işçiye veya hafta tatilinde çalışan işçiye ya da ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye yapılacak bu ödemeler 5510 sayılı Kanun uyarınca ücret niteliğinde bir ödeme olduğundan, bu ücretlerin sigortalıya ödenip ödenmediği veya hangi tarihte ödendiği üzerinde durulmaksızın hak kazandığı aydaki prime esas kazancına dâhil edilerek SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.

Yıllık izin ücreti ise aynı işveren yanında en az bir yıl kıdemi bulunan işçiye hak kazandığı halde kullanmadığı yıllık izin süresine ilişkin ödenen ücrettir. Yıllık izin ücretine iş akdinin feshedildiği tarihte hak kazanılmakta ve 5510 sayılı Kanun uyarınca ücret niteliğinde bir ödeme olduğundan akdin feshedildiği ayın kazancına dâhil edilerek SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.

II- ALACAK DAVASI SONRASINDA SİGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERLE İLGİLİ İŞLEMLER

Alacak davasına konu olan dönemlerde sigortalı bildirimi yoksa

İşçiye ödenmesine karar verilen fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil günü ücreti ile yıllık izin ücreti hakkında herhangi bir işlem yapılmayarak, konu sigortalılık süresinin tespiti amacıyla SGK’nın denetim ve kontrolle görevli memurlarına intikal ettirilmekte, denetim sonrası düzenlenen rapora göre işlem yapılmaktadır.

Alacak davasına konu olan dönemlerde sigortalı bildirimi varsa;

Mahkeme kararında ödemelerin hangi aylara ilişkin olduğuna yer verilmiş ise söz konusu ödemeler ilgili aylara ilişkin düzenlenecek Aylık prim ve hizmet belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile SGK’ya bildirilmektedir.

Mahkeme kararında ödemelerin hangi aylara ilişkin olduğuna yer verilmemiş ise SGK Müdürlüğü tarafından öncelikle yapılan ödemelerin hangi dönemlere ilişkin olduğu mahkemeden sorulmaktadır. Mahkeme tarafından ödemelerin ilişkin olduğu dönemlerin

• Bildirilmesi halinde bu ödemeler ilgili aylara

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı