Yaklaşım Logo

Adli Tatilin Vergisel İşlemlere Süre Açısından Etkileri Nelerdir?

MevzuautTR Reklam

Yazarlar: Mustafa ALPASLAN*

                Elif CANKURT**

E-Yaklaşım / Ağustos 2023 / Sayı: 368

I- GİRİŞ

Bilindiği gibi, Danıştay daireleri ile bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri 1 Ağustos-5 Eylül döneminde çalışmaya ara verme (adli tatil) sürecidir. Bu süre yeniden eskiye dönülerek 20 Temmuz ila 31 Ağustos olarak yeniden düzenlenmiştir([1]).

Çalışmaya ara veren mahkemeler için adli tatilde dava açma süreleri işlememekte, İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndaki sürelerin son gününün bu döneme rastlaması halinde süre, adli tatilin sona erdiği günü izleyen günden itibaren beş gün uzamaktadır.

Adli tatilin;

a- Yalnızca İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndaki sürelere etkisi olduğuna,

b- Adli tatilin bütün mahkemeler için söz konusu olmadığına, yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan idare ve vergi mahkemelerinin çalışmaya ara vermediğine,

özen gösterilmelidir.

II- ADLİ TATİL SÜRECİ

Danıştay Kanunu’nun 86. maddesi gereği Danıştay daireleri ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 61. maddesi gereği de bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl ağustosun birinden eylülün beşine kadar çalışmaya ara vermektedirler.

Bu hükümler gereği 1 Ağustos-5 Eylül döneminde yukarıda belirtilen yargı organları çalışmaya ara verecek, diğer bir ifadeyle adli tatilde olacaklardır. Bu süreç yeniden düzenlenmiş ve adli tatil 20 Temmuz dan başlayıp 31 Ağustos’a kadar devam edecektir.

Danıştay Kanunu’nun 86. maddesi gereği Danıştay Daireleri, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 61. maddesi gereği de bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri 20 Temmuz-31 Ağustos döneminde çalışmaya ara verecek, diğer bir ifadeyle adli tatilde olacaklardır.

26.08.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” ile adli dönemi değiştirilmiş ve yukarıda belirtildiği gibi adli tatil dönemi 20 Temmuz-31 Ağustos olarak yeniden belirlenmiştir.

Bu düzenleme Anayasa Mahkemesinin 18.07.2012 tarihli kararıyla iptal edilmiştir. Mahkeme ayrıca iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete’de yayınlamasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir. Dolayısıyla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının bugün başlayan adli tatil süresine bir etkisi yoktur.

III- ÇALIŞMAYA ARA VEREN/VERMEYEN MAHKEMELER HANGİLERİDİR?

Adli tatil bazı mahkemeler için söz k…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı