E-Yaklaşım / Haziran 2023 / Sayı: 366
Mükelleflerin 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında beyan ettikleri; gelir vergisi, kurumlar vergisi, stopaj ve KDV yönünden Kanunda öngörülen oranlarda matrah artırmaları halinde, bu vergi türleri nedeniyle matrah ve vergi artırımında bulunulan yıllarla ilgili olmak üzere vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.
2022 yılı için matrah artırımında bulunulması için; 2022 yılına ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmiş olması, bu beyannamelerde beyan edilen vergiye esas matrahların, 2021 takvim yılında beyan edilen matrahın % 122,93 oranında artırılması suretiyle bulunan tutar ile 2022 yılı üçüncü geçici döneminde beyan edilen matrahın % 40 oranında artırılması suretiyle bulunan tutarın yüksek olanından az olmaması şartı bulunmaktadır. Ayrıca, kıyaslama sonucundan önce beyannameler verilmiş ise, 2022 yılına ilişkin beyannamelerde gelir veya kurumlar vergisine yönelik düzeltme beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
1- Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacak ve tahsil olunmayacaktır.
2- Mükelleflerin 7440 sayılı kanuna göre matrah veya vergi artırımı yaptıkları dönemlere ilişkin olarak kanuni süresinde vermedikleri anlaşılan beyannameler nedeniyle usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.
3- Matrah ve vergi artırımı dolayısıyla verilen beyannameler için 1.000 TL damga vergisi alınacak ve bu tutar ilk taksit ödeme süresi içinde ödenecektir.
4- Artırımda bulunulmak istenilen yıl içindeki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak bu Kanunun yayımı tarihinden önce yapılıp kesinleşen tarhiyatlar, ilgili dönem beyanı ile birlikte dikkate alınacaktır.
5- Matrah veya vergi artırımında bulunulması, 213 sayılı VUK’nun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.
6- Daha önce nezdinde vergi incelemesi yapılmış olan mükellefler, vergi incelemesi yapılan yıllar için de matrah ve vergi artırımında bulunabilirler.
7- Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah ve vergi artırımında bulunmuş olmaları, vergiye uyumlu mükelleflerin vergi indiriminden yararlanmalarına engel teşkil etmeyecektir.
8- KVK’nun Geçici 15. maddesi hükümlerinden yararlananlar da matrah ve vergi artırımında bulunabileceklerdir.
9- Matrah ve vergi artırımı yapılacak yıllarda faaliyette bulunmuş ve gelir elde etmiş olmakla birlikte bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakan gelir vergisi mükellefleri T.C. kimlik numaralarını, kullanarak artırımda bulunabileceklerdir.
10- Matrah ve vergi artırımı sonucunda, hesaplanarak veya artırılarak ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak kabul edilmeyecektir.
11- 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarının herhangi birinde, 213 sayılı VUK’nun 359/b md. fıkrasında yer alan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler ile aynı VUK’nun 359/ç md. fıkrasında yer alan fiilleri işleyenler matrah ve vergi artırımından yararlanamayacaklardır. Ancak, bu fi…