En büyük sorun trafik en önemli talep saygı!
Yazı dizimizin son bölümünde sözü İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ve taksici esnafına bıraktık. Ekonomik sorunlar kadar kendilerine yönelik önyargı en büyük sıkıntıları.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanlığı makamına geldiği 2010 yılından bu yana görevini başarıyla sürdüren Yahya Uğur, yaptıkları çalışmaları, taksicilerin yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini GÜNEŞ’e anlattı. İstanbul’da 17 bin 395 taksi var. 40 bini aşkında bir taksi şoförü bulunduğunu söyleyen Başkan Uğur, “Öncelikle odalar 5362 sayılı yasa gereği mesleki kamu kuruluşlarıdır. Ben de 2010 yılında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası başkanlığına aday oldum. Göreve geldiğimde taksi şoförleri işçi statüsündeydi. Şoför arkadaşlarımızın sıkıntı ve şikayetleri hat safhadaydı. Sigortaları yoktu. Hiçbir mesleki kamu kuruluşuna üye olamıyorlardı” diye konuştu.
SİGORTADA DEVLET DESTEĞİ
Göreve geldiğimizde sigorta büyük bir sorundu diyen Başkan Uğur, “Hastalandıklarında eşlerini, çocuklarını hastaneye bile götüremiyorlardı. Sigorta konusunda devlet ile büyük bir adım attıklarının altını çizen Başkan Uğur, “2010 yılında biz devletimizle görüşerek gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağladık. Devletimiz o dönemde sigorta teşvikinde bulundu. Şoför arkadaşlarımız aylık sigortalarının 18 günü mal sahibi, geriye kalan 12 günü de devlet tarafından ödendi. Bugün hala taksi şoförlerinin aylık sigortaların 8 günü devletimiz tarafından ödeniyor” şeklinde konuştu.
SAĞLIK VE SABIKA TARAMALARI
Daha sonra süratle şoförlerin kayıt altına alınması işine giriştiklerini söyleyen Uğur, “Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde taksi şoförleri bir kayıt altına alındı. Sağlık taramaları yapıldı. Bulaşıcı hastalıkları var mı yok mu bakıldı. Göz testleri yapıldı. Birkaçının göz dereceleri 6 numara çıktı. Adam neredeyse görmüyor. Şoförlere ulaşmak mesele olduğu için biz mobil sağlık araçları ile arkadaşlarımızın ayağına da gittik. Şoförlerden sabıka kayıtları istendi. O dönemde haberlere de konu olmuştu. Sabıkası olan 5 bin taksi şoförü meslekten atılmıştı” dedi.
Korsan taksi denetimleri daha da artmalı
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur’a göre taksi şoförlerinin sorunları:
– Araçların pahalı olması nedeniyle vatandaşa konforlu bir hizmet verilememesi,
– Bir taksicinin yapmış olduğu hatanın veya işlemiş olduğu suçun bütün bir taksici kitlesine mal edilmesi,
– Trafikte yaşanan olaylarda taksici dinlenilmeden yargısız infazda bulunulması, önyargılı davranılması,
– Araçların ve taksi şoförlerinin düzenli olarak takip edilememesi,
– Taksicilere yönelik gasp, yaralama ve cinayet olaylarında caydırıcı cezaların verilmemesi,
– Az sayıda da olsa konsan taksilere karşı yapılan denetimlerin yeterli düzeyde olmaması,
– İstanbul’da bulunan 40 bin taksicinin tek bir merkezde toplanıp, yek vücut olamaması,
– Belediye encümeninin aldığı taksimetre durakta değil yolcunun alındığı noktadan işlemelidir kuralı. Bu kuralda şöyle bir sorun var güvenli diye duraktan taksi çağırıyorsunuz. Alınacak kişi 2 kilometre mesafede ama alınan yolcunun gideceği adres 1 kilometre. Bu durumlarda taksici zarar ediyor, mağdur oluyor.
– Yolcunun eşyalarını çantalarda unutması. Yolcu plakayı almadığı için eşyayı da ulaştıramıyoruz. Bunlar tek bir merkezde de toplanmıyor. 15 milyonluk şehirde ne aynı taksiyi bulmak mümkün ne de müşteriyi.
– Araçlarda sigara içmek yasak. Ama müşteri taksiye binmeden önce soruyor içebilir miyim diye. Taksici de araçta sigara içmesin, müşterisine de göz yummasın.
Esnaf odası neler bekliyor?
n Call center kurulup sürekli taksici ve müşteri ile irtibat halinde olunmalı, n Araçlar uydudan takip edilmeli, n Araç içine konulacak kameralar ile taksici ve müşterinin tavır ve hareketleri izlenmeli, n Taksici ehliyetlerinin çıkarılması ve bütün belgelerinin tek bir yerde toplanması, n Yabancı dil öğrenmeleri, n Yolcuya misafir olduğunu hissettirmeli, n Şık giyinmeleri ve hijyene önem vermeleri, n Kısa mesafeye gitmem diyerek arkadaşlarının haklarını yememeleri, n Beyefendi ve esnaf olmaları.
Plaka sahibi taksici değil ki, bizim derdimizi anlasın
Nizamettin Sak: Taksicilik yapanların taksicilikle ilgisi yok. Hiçbirisi taksi sahibi değil, olma ihtimali de yok. 3-4 kişinin elinden geçiyor ondan sonra bize geliyor. Taksi sahibi plakasını Oto Center’a kiralıyor. Bir taksi olmuş 1 milyon 400 bin lira. Bu durumda bizim taksicilik yapma şansımız yok ki! Adam plakasını Oto Center’a veriyor, Oto Center çalıştırıyor arabasını. Plaka sahibi oturduğu yerde para kazanıyor. Oto Center da kiraya veriyor. Kiralıyor, sana bana ‘al bunu çalıştır’ diyor. Plaka sahibi vergi vermeden ayda 5 bin, 6 bin lira oturduğu yerde kazanıyor.
Onur Çelik: En büyük derdimiz trafik. İkinci dert ise zam. Mazota zam geliyor, taksimetreye hiç zam gelmiyor. Bu arabalar mazotla çalışıyor. Bu taksicinin cebinden çıkıyor. Taksimetreye son zam iki sene önce geldi. Ama mazota sürekli geliyor.
Mehmet Aksu: En büyük sorunlar trafik bir, yakıt iki. Artı parça fiyatları. Çok yol yaptığımız için parçaların bir ömrü var. Sık sık değiştirmek zorunda kalıyoruz. Sıkışan trafikte yakıt boşa gidiyor. Yaktığımız yakıtın yüzde 50’sini boşa yakıyoruz trafikte. Olay kısaca bu.
Mutlu Cesur: Trafikte diğer sürücülerin bize yol vermemesi. Örneğin ben trafik kurallarına eksiksiz uyuyorum. Sinyal verdiğimiz zaman diğer araçlar gaza basıp bize yol vermiyor. Hiç kimse saygı göstermiyor bize, biraz daha saygı bekliyorum.
İsmail Gürcü: En büyük problem trafik, yollarımızın eksiklikleri, alt yapı eksiklikleri.. Toplu ulaşıma, mazota, yakıta birçok şeye zam geldi. Maliyetler artı, giderimiz, sigortalarımız her şeye zam geliyor.
Güneş Gazetesi – 31.08.2014