Yurtdışı hizmet borçlanması için Türk vatandaşlığı şartı aranıyor
Doğum tarihim 29.03.1963. Türkiye’de ilk işe giriş tarihim 01.12.1983 olup, SSK prim toplamı 1160 gün. 10.11.1984-07.06.1986 tarihleri arasında askerlik yaptım. 1992 yılından beri Almanya’dayım. 04.02.2003’de Alman vatandaşlığına geçtim, halen Alman vatandaşıyım.
Alman vatandaşlığından çıkmadan Türk vatandaşlığına geçsem primlerimi yatırabilir miyim? Türkiye’den emekliliğe hak kazandım mı? Alman Vatandaşlığına geçtiğim tarihleri borçlanamazsın dediler, bu doğru mu? Ödemeler ne şekilde ve kaç taksitle yapılıyor? Bu sene içerisinde ödenmiş olsa ne kadar tutar? Hüseyin Serap
Yurtdışı hizmet borçlanmasında Türk vatandaşı olma şartının iki halde yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlardan biri, borçlanılması istenen sürelerde Türk vatandaşı olunması, diğeri ise borçlanma başvurusu yapıldığı tarihte Türk vatandaşı olunması. Çifte vatandaşlar da Türk vatandaşları gibi yurtdışı hizmet borçlanması yapabiliyorlar.
Buna göre, Alman vatandaşlığı ile birlikte Türk vatandaşlığına da geçmeniz halinde, Almanya’da Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreleri borçlanabilirsiniz. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz tarihten sonraki süreleri borçlanamazsınız. Ayrıca askerlik sürenizi de borçlanabilirsiniz.
Türkiye’den emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 48 yaş ve 5225 prim günü şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlamış durumdasınız. Prim gününüzü tamamladığınızda emekli olursunuz. Ancak Almanya’da çalışmanız devam eder veya ikamete dayalı sosyal yardım alıyor olursanız emekli aylığınız bağlanmaz.
Borçlanacağınız her bir gün için borçlanma talep tarihinde geçerli olan günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6,5 katı arasında kalmak şartıyla yüzde 32 oranında (bugün için 10,44 TL ile 67,85 TL arasında) prim ödersiniz.
Hesaplanan prim tutarının, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi, üç ay içerisinde ödenmemesi halinde yeniden başvuru gerekiyor.
Emeklilik tarihinizi son 2520 günlük prim ödemeniz belirler
10 Ocak 1958 doğumluyum. 1976 yılının ilk aylarında sigortalı oldum. Ancak sigorta ödemelerine çok ara verdim. Nice sonra aftan yararlanarak 2000 yılı itibarı ile Bağ-Kur’lu sayılıp borçlarımı ödedim. Halen SSK’lı olarak primlerim yatıyor. Askerlik borçlanmamın bir yararı olmayacağı, yaş haddinden emekli olacağım süre içinde gün sayısının yeterli olacağı söylendi. 2000 yılına kadar SSK’dan 800 gün olduğu göz önünde tutulursa, 2000 yılından bu tarihe kadar geçen gün sayısı toplamda 5180 civarında. Bu durumda hangi tarihte emekli olurum? Hayrettin Düğenci
4/a (SSK) statüsünden emeklilik için tüm şartları sağlıyorsunuz. 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emeklilik için ise 58 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak hem SSK hem de 4/b (Bağ-Kur) kapsamında prim ödemeniz var. Son 2520 günlük prim ödemeniz içinde en fazla hangi sigortalılık kapsamında prim ödemeniz varsa o sigortalılık statüsünden emekli olabilirsiniz.
Son 2520 günlük prim ödemenizle ilgili detaylı bilgi vermemişsiniz. Son 2520 gün içinde en az 1260 gün 4/a kapsamında prim ödeme şartını yerine getirdiğinizde 4/a statüsünden; bu şartı sağlayamazsanız, 58 yaşınızı doldurduğunuzda 4/b statüsünden emekli olursunuz.
Vefat eden oğlumuzdan maaş bağlanır mı?
6 yıl sigortalı iken vefat eden oğlumdan, bana ve annesine (ben SSK, annesi Devlet memuru emeklisi) maaş bağlanabilir mi? Mehmet Çalışkan
Vefat eden oğlunuzdan aylık bağlanabilmesi için her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğunuz gelirin, asgari ücretin net tutarından az olması ve gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması gerekiyor. Siz ve eşiniz emekli aylığı almakta olduğunuzdan maalesef oğlunuzdan aylık bağlanmaz.
Sözcü Gazetesi – 31.03.2013