Yabancı bayraklı gemide çalışan Türk Vatandaşı gelir testi yaptıracak mı? Posta Gazetesi – 31.01.2012
Soru: Kardeşim 22 yaşında üniversite mezunu ve anne/baba ile İstanbul’da ikamet ediyorlar. Ancak kişi ( kardeşim ) Kasım 2011 ayından bu yana yabancı bayraklı gemide çalışmakta ve muhtemel Haziran ayında dönecek. Geldikten sonrada 6 ay dolmadan yeniden sefere çıkacak. 3 Yıl yurtdışında çalışıp bedelli askerlikten de yararlanmaya çalışıyoruz. Genel sağlık sigortası konusundaki sorum şu: 1)Yabancı bayraklı gemide çalışıyor olması durumunda yararlanması gerekiyor mu? 2)Türkiye ye geldiği zaman 6 ay dolmadan çıkacak. Ancak Türkiye’de bulunduğu süre zarfında bir şey yapması gerekiyor mu? 3)Genel Sağlık Sigortasının bedelli askerliği etkileme durumu var mı? Yabancı bayraklı gemide çalışanlar için? Tuğçe GÖNENÇ Cevap:1)Kardeşiniz Türkiye ile arasından sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkeye ait gemide çalışıyorsa, sosyal güvenliği sağlanmıştır. Aramızda ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan bir ülkeye ait gemide çalışıyorsa, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden ikametgâhını taşıması halinde, genel sağlık sigortalısı olmasına gerek bulunmuyor. 2) Kardeşiniz aramız da sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkeye ait gemide çalışıyorsa, geçici olarak Türkiye geldiğin de Türkiye’de sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, genel sağlık sigortalısı olmasına gerek yok. Ancak geminin ait olduğu ülke ile aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi yoksa, sağlık yardımı alabilmesi için genel sağlık sigortası tescilini yaptırarak gelir testine girmesi gerekiyor. Gelir testi sonucuna göre prim ödeyerek veya prim ödemeden sağlık yardımı alacak. 3)Bedelli askerlikte, üç yılın hesabında Türkiye’de bulunan süreler dikkate alınmaz. Yurtdışında çalıştığı süreler dikkate alınır.
50 yaşı doldurmanız lazım Soru: 15 Mart 1968 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 10 Nisan 1988 olup, 5400 gün prim ödemem var. Hala olarak sigortalı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Cesur ASRLANTÜRK Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 15 Mart 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Matbaa işçisinin erken emekli olma devri sona erdi Soru: 12 Haziran 1986 doğumluyum, 2003 yılında sigorta girişim var. Matbaada çalışıyorum. Kaç senesinde emekli olurum? Ve de matbaada çalışmamdan dolayı erken emeklilik hakkından yararlanabilir miyim? Ağır işte çalışmamızdan dolayı, erken emeklilik için herhangi bir kuruma başvuru yapmam gerekir mi? KAZIM Cevap: Matbaada çalışanların yıpranma hakkı 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kaldırıldı. Bu tarihten itibaren matbaa işçileri itibari hizmet süresi alamıyor. Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 2003 ile 1 Ekim 2008 tarihleri arasındaki ödediğiniz prim ödeme gün sayısının dörtte biri kadar itibari hizmet süresi kazanmış durumdasınız. İtibari hizmet süresi, sigortalılık süresine eklenmekte, yaş haddinden düşmektedir. Sigorta başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak vereceğiniz yerde, yıl olarak vermişsiniz. Bu nedenle itibari hizmet sürenizi hesaplayamıyoruz. Bu dönemde 4 yıl prim ödediğinizi varsayarsak, 1 yıl itibari hizmet süresi kazanırsınız. Bu durumda toplam 7000 gün prim ödemeniz şartıyla, 59 yaşınızı dolduracağınız 12 Haziran 2045 tarihinde emekli olabilirsiniz. Daha erken emekli olmanız mümkün değil.
Babanız 5 Mayıs 2013 de emekli olabilir Soru: Babam, 5 Mayıs 1964 doğumlu. 11 Kasım 1987 de SSK’lı oldu. 5900 gün prim ödemesi var. Askerliğini borçlanırsa, ne zaman emekli olabilir? Nevzat AYDEMİR Cevap: Babanız askerliğini sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalı. Askerliğinin 350 gününü borçlanması halinde, sigorta başlangıç tarihi 350 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olur. Prim ödemesi yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemese de, 49 yaşını dolduracağı 5 Mayıs 2013 tarihinde emekli olabilir.
Askerliğinizi borçlanarak iki yıl erken emekli olabilirsiniz Soru: 25 Mart 1968 doğumluyum. 30 Mart 1993 tarihinde SSK’lı oldum. Ve hala SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyorum. 5078 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Yusuf YILDIRIM Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 597 gün daha prim ödeyerek, 5078 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 25 Mart 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptınız. Askerlik sürenizi borçlanırsanız, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve emekli olmak için;25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasıyla primi tamamlayacağınızdan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz dahi, 52 yaşınızı dolduracağınız 25 Mart 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Sigortalı çalışanın gelir testi yaptırması gerekmiyor Soru: Eşim ve ben SSK’lı olarak özel sektörde çalışıyoruz. 18 yaşında oğlum lisede okuyor. 6 yaşında kızım ana sınıfına gidiyor. Gelir testi yaptırmalı mıyım? Selami AYDOĞDU Cevap: Sigortalı çalışanlar genel sağlık sigortalısı olduğundan gelir testi yaptırmayacaksınız. Lisede okuyan oğlunuz 20 yaşına, yükseköğrenimde de 25 yaşını doldurana kadar sizin üstünüzden sağlık yardımı alacağından, oğlunuzun gelir testi yaptırmasına gerekmiyor.
Askerlik borçlanması emekli olacağınız kademeyi değiştirmediğinden, borçlanma emekli olacağınız yaşı değiştirmiyor.
40 yaşındaki kızınız sizin üstünüzden prim ödemeden sağlık yardımı alabilir Soru: 10 yıllık SSK emeklisiyim. 40 yaşında olan kızım geçtiğimiz ay eşinden boşandı. Sosyal güvenliği ve geliri olmadığından bizimle oturmaya başladı. Kızım benim üstümden prim ödemeden sağlık yardımı alabilir mi? ZİYA Cevap: Kızının 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle sizin üstünüzden sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, boşanmış olduğundan ve sigortalı çalışmadığından, bugünde sizin üstünüzden prim ödemeden sağlık yardımı alabilir.
| |