30.01.2014 – Çalışanın maaşı düşürülür mü?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Çalışanın maaşı düşürülür mü?


Soru: Patron çalışanın maaşını düşürebilir mi? Zahit Yöner 
Cevap: Sayın Yöner, patron çalışanın maaşını düşüremez. Düşürebilmesi için maaşının düşürülmesine çalışanın onay vermesi gerekiyor. Çalışan, maaşının düşürülmesini kabul etmediği sürece patron maaşını düşüremez. Buna rağmen patron düşürürse çalışana tazminatlı işten ayrılma hakkı doğar. 
Soru: Doğan her çocuk için yardım yapılır mı? Bahtiyar Ocak
Cevap: Sayın Ocak, sigortalı kadına veya kendi sigortalı olmayıp eşi sigortalı olan kadına her çocuk için yaşaması koşuluyla emzirme ödeneği ödeniyor. Bunun için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin adına bildirilmiş olması gerekiyor.   Devlet memurlarından çocuğu dünyaya gelenlere 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği veriliyor. 

ZORUNLUK YOK 

Soru: İşyerlerinde toplu sözleşme yapma zorunluluğu var mı? Ali Gümüş 
Cevap: Sayın  Gümüş, işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yapma zorunluluğun bulunmuyor. Ancak işyerlerinde sendikal örgütlenme varsa ve belirli koşullar yerine getirilmişse bu tür işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yapma kurallarının uygulanması gerekiyor.
Soru: Çalışanın maaşına ne kadar süre zam yapılmayabilir? Şenol Büyük ve arkadaşları 
Cevap: Çalışanın maaşına zam yapılması iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamasında bulunmuyorsa işveren zam yapmayabilir. Ancak bu durumda çalışanın maaşı asgari ücretin altına düşemez. 
Soru: İşyerine göre çalışma saatleri değişir mi? C.Kaz 
Cevap: işyerlerine göre çalışma saatleri değişir. Bazı işyerlerinde/işlerde çalışma saatleri daha düşük olarak belirlenebilir. Örneğin yer altında çalışanların günlük çalışma saatleri 7.5 saat veya daha az olarak belirleniyor. 

YASAK DEĞİLSE 

Soru: Bir çalışan ek iş yapabilir mi? Hülya Ülman 
Cevap: Sayın Ülman, çalışanın iş sözleşmesinde ek iş yapması yasaklanmamışsa çalışan ek iş yapabilir. 
Soru: Bir kişi çalıştığı işyerini zarara uğratırsa bu zararı kim öder? Ö. Sarı 
Cevap: İşyerini zarara uğratan kusuru oranında zararı karşılamakla yükümlüdür. 
Soru: İşyerinde çalışana özel sigorta yardımı yapılabilir mi? Rahim Avaz 
Cevap: İşveren isterse çalışanın özel sigorta primlerinin tamamını veya bir kısmını karşılayabilir. Özel sigortanın teşvik edilmesi için bazı işverenler primlerin belirli bir kısmını karşılıyorlar. 

BİLDİRİM İLE  

Soru: Sigortasız işçi çalıştıran bir kimse  SGK’ya kendisi bildirimde bulunursa daha az ceza ödüyormuş doğru mu ? G.Ertuğrul 
Cevap: Bildirge veya belgenin yasal süresinden sonra kendiliğinden 30 gün içinde işveren tarafından verilmesi ve cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda verilen cezalarda indirim yapılıyor. Öngörülen cezalar dörtte bir oranında uygulanıyor. 





Güneş Gazetesi – 30.01.2014

Görüntülenme Sayısı