Ev temizliğine gelen kadın sigortalı olduğunda eşinin sigortasından yararlanabilir mi?
Evimize haftada bir gün temizlik için gelen bir hanım var. Bu hanım haftada bir gün de başka bir evde çalışıyor. Sigortasını yapmak istiyoruz ancak eşinin sigortasından yararlanıyor. Sigortalı olursa eşinin sigortasından yaralanmaya devam edebilir mi? Uluerer
Ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigortalı olması halinde, eşleri üzerinden aldıkları sağlık hizmeti sona erer. Kendi sigortalılıklarına bağlı olarak sağlık hizmeti almaya başlarlar. Ancak ay içinde 30 günden az genel sağlık sigortası primi ödenmiş olacağından, genel sağlık sigortasını 30 güne tamamlamaları gerekir.
Buna göre, temizlik için evinize gelen kadının diğer çalıştığı yerde de sigortalı olması halinde, 30 günden eksik kalan 22 gün için, diğer çalıştığı yerde sigortalı olmaması halinde 26 gün için genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekir.
5400 prim günü ve 56 yaş şartına tabisiniz
11 Şubat 1999 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olan bir ev hanımıyım. Doğum tarihim 25 Aralık 1962. Ne zaman emekli olacağımı hesaplamak istedim ancak pek sağlıklı bilgiye ulaşamadım. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. E. Toyguş
4/b (Bağ-Kur) statüsünden 5400 prim günüyle yaştan emeklilik için 56 yaş şartına tabisiniz. 5400 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 25 Aralık 2018 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.
Türkiye’mizden 4/a statüsünden hangi şartlarda emekli olabilirim?
13 Haziran 1974 doğumluyum. 4/a (SSK) başlangıcım 20 Haziran 1991 olup, sadece 10 gün prim ödemem var. Bilahare ABD’ye yerleştim ve halen ABD’de yaşamakta ve çalışmaktayım. Aynı zamanda hem Türk, hem ABD vatandaşıyım. Türkiye’mizden 4/a statüsünden hangi şartlarda emekli olabilirim? İsteğe bağlı emekli olabilir miyim? Diğer tüm seçenekler nelerdir? Nilüfer Şen Necef
4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 prim günü ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. İsteğe bağlı sigortalı olmak için kanuni ikametgâh adresinizin Türkiye’de olması gerektiğinden, isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyemezsiniz. Ancak yurt dışında geçen sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında veya sonunda her biri bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen sürelerinizi borçlanabilirsiniz.
Yurtdışı borçlanması ile 5525 prim gününü tamamlayıp, 48 yaşınızı doldurduğunuzda da emekli olmaya hak kazanırsınız. Ancak emekli aylığı bağlanması için yurt dışındaki çalışmanızın sona ermesi ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta veya sosyal yardım ödeneği almamanız gerekiyor.
Annem 3600 günle ne zaman emekli olabilir?
Annem 15 Mart 1958 doğumlu. 26 Kasım 1993 tarihinde isteğe bağlı sigorta numarası alıp, 1 Ocak 1994 tarihinde ödeme yaptı. 4250 gün prim ödemesi var. 3600 günle ne zaman emekli olabilir? Alper Aral
Annenizin isteğe bağlı prim ödemeleri 4/a (SSK) kapsamında ise, 15 yıl sigortalılık süresi, 50 yaş ve 3600 prim günü şartlarını da 23 Mayıs 2011 tarihinden önce sağladıysa 56 yaşını, bu tarihten sonra sağladıysa 58 yaşını doldurduğunda emekli olamaya hak kazanır.
Bağ-Kur’lu babamdan maaş bağlanır mı?
Ben, SSK’dan 1998 yılı Mart ayında emekli olan, hiç evlenmemiş bir bayanım. Bağ-Kur’dan emekli maaşı alan babam 3 Kasım 2011 yılında vefat etti. SGK’ya müracaat edersem babamdan bana maaş bağlanır mı? Emine Günşan
Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla beraber sonradan boşanmış veya dul kalmış ve sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmıyor, sosyal güvenlik kanunları kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor.
Hiç evlenmemiş olmakla birlikte, kendi çalışmanızdan dolayı 4/a (SSK) statüsünden emekli aylığı aldığınızdan, Bağ-Kur emeklisi olan vefat etmiş babanızdan yetim aylığı alamazsınız.
Sözcü Gazetesi – 28.11.2013