28.08.2011 – Gayrimenkul değerinin üçte ikisi intifa hakkına üçte biri kuru mülkiyete sayılır

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Gayrimenkul değerinin üçte ikisi intifa hakkına üçte biri kuru mülkiyete sayılır

Posta Gazetesi – 28.08.2011

 

Soru: Babamızdan miras arsa kaldı. Kat karşılığı müteahhide verdik. Dairelerimizi kat mülkiyetli tapulu teslim aldık. Bu gayrimenkulleri sağlığımda çocuklarıma kat mülkiyeti onlarda, intifa hakkı bende kalmak üzere devir etmek istiyorum. Soruların şunlar.

1-Hangi en ekonomik yolu  tercih etmeliyim?

2-Bu işlemlerde alım-satım harçları var mı? Var ise ne kadar olur?

3-KDV var mı?

Ahmet EMİN

Cevap:1) Seçiminiz doğru. İntifa(kullanım) hakkı üstünüzde kalmak şartıyla gayrimenkulün kuru mülkiyetini çocuklarınıza devredebilirsiniz.

2)Gayrimenkulün üçte ikisi intifa hakkına üçte biri de kuru mülkiyete sayılır. Kuru mülkiyeti bir bedel karşılığında çocuklarınıza devir ettiğinizde, devir bedeli üstünden (emlak vergisi değerinin 1/ 3 ünden den az olmamak üzere) siz ve çocuklarınız ayrı ayrı, “binde 16.5” nispetinde Tapu Harcı ödersiniz. Ancak, bedelsiz devir ederseniz(bağışlarsanız) çocuklarınız emlak vergi değerin 1/3 ü üstünden “binde 59.4” oranında Tapu Harcı öder. Ayrıca, tapu tescil tarihinden itibaren bir ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vererek veraset ve intikal vergisi ödemeleri gerekir.

3)Gayrimenkuller ticari işletmeye kayıtlı olmadığından devir işlemi KDV ye tabi değil.

 

İkramiye almadan ve aylık bağlatmadan işinizden ayrılabilirsiniz

Soru: Ben 20 yılımı doldurmuş bayan öğretmenim. Emekli olup maaş veya ikramiye alma imkânım var mı?

Suzan KOCABAŞ

Cevap:20 yılı doldurduğunuzu belirttiğinizden memuriyet başlangıç tarihinizin 1 Ağustos 1991 olduğunu tahmin ediyoruz. Bu başlangıca göre, emekli olmak için; 20 yıl fiili hizmet süresi ve 48 yaş şartlarına tabisiniz.  20 yıl fiili hizmet şartını sağladığınızdan 48 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Ancak, 48 yaşınızı doldurmuyorsanız, 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

20 yıl fiili hizmet sürenizi olduğundan, isterseniz işinizden ayrılabilir ve emekli olacağınız yaşın dolmasının çalışmadan bekleyebilirsiniz. Bu durum da, emekli aylığınız 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte bağlanır. Emekli ikramiyenizi de aynı tarihte alabilirsiniz.

 

47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 29 Temmuz 1966 doğumluyum. 1 Mart 1983 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Hesabıma göre 5300 günü dolduruyorum. Ama ne zaman emekliliği hak etimi bir türlü öğrenemedim. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Muharrem ŞAHİN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 29 Temmuz 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Emekli aylığınız Anayasa Mahkemesinin iptal kararından önce bağlandığından ikramiye ödemezler

Soru: 8 Haziran 2011 tarihinde, SSK ya emeklilik dilekçesi verdim. 9 Temmuz 2011 tarihinden sonra memurluktan istifa eden personele dava açmadan çalışmış oldukları hizmetlerin karşılığı verileceği resmi gazetede belirtilmişti. Emekli maaşım bağlandığı zaman, tazminatı alabilecek miyim?

Ercan ELMACI

Cevap: Anayasa mahkemesi memurluktan ayrıldıktan sonra başka sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlara, memurluk dönemine ilişkin emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan yasa hükmünü, Anayasaya aykırı bularak ikinci kez iptal etti. İptal kararı 9 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra SSK, Bağ-Kur ve özel banka emekli sandıklarından emekli olanlar, geçmişteki memurluk yaptığı döneme ilişkin emekli ikramiyelerini alabilecekler. Geçmişte memurluk hizmetiniz varsa,  9 Temmuz 2011 tarihinden önce emekli olduğunuzdan, emekli ikramiyenizi ödemezler. Emekli ikramiyenizi alabilmek için, önce Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığından emekli ikramiyesini talep edecek, talebiniz reddedildiğin de 60 gün içinde İdare Mahkemesine dava açarak, emekli ikramiyenizi yargı yoluyla almaya çalışacaksınız.    

 

5075 gün prim ödeyip 46 yaşı doldurmanız lazım

Soru: 1981 tarihinde sigorta girişim var. 2011 tarihine kadar toplam 2279 gün sigortam var. Ne zaman emekli olurum?

Levent ÖZHAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 2796 gün daha prim ödeyerek, 2279 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte 46 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  

 

8 Eylül 1999 dan sonra sigortalı olanlar 3600 günle emekli olamaz

Soru: İlk işe giriş tarihim 21 Eylül 2001 dir. 15 yıl sigortalılık ve 3600 günle emekli olabilir miyim? Yaşım 60 yaş haddinden emekli olabilir miyim?

Ayten BERBER

Cevap: 8 Eylül 1999 dan sonra ilk defa sigortalı olanlar 3600 günle emekli olamıyor. SSK da yaş haddinden emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 4500 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 21 Eylül 2026 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kurda yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra isteğe bağlı prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara boşluğunuz yoksa 21 Eylül 2016 da).

 

Sadece ablanızın ifadesine dayanarak aylığınızı kesmemeleri gerekir

Soru: Babamdan aldığım emekli aylığı kesildi. Ben eski eşimle birlikte değilim. Sadece maaşa ortak olan ablamın beyanına dayalı olarak kesilmiştir. Ne yapmam lazım? Kendimi ne şekilde savunabilirim? Bu maaş benim geçim kaynağımdı. Hakkımı aramak istiyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim.

ZEKİYE

Cevap: Boşandıktan sonra eski eşiyle birlikte yaşadığı tespit edilenlerin, yetim aylığı kesilir. Ödenen yetim aylıkları da kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Boşandığınız eşinizle birlikte yaşadığınızı tespit ettikleri gerekçesiyle yetim aylığınızı kesmişler. Sadece ablanızın beyanı üstüne aylığını kesmemeleri gerekir. Yasa tespit şartı arıyor. Tek bir ifadeye dayanarak tespit yapılmasının hukuki dayanağı tartışmalıdır. Çünkü, ablanızla aranızda husumet, ihtilaf vardır. Kasıtlı ve yalan ifade vermiş olabilir. Sorunuzda belirttiğin gibi bir tek ablanızın ifadesine dayanarak, aylığınızı kesmişlerse dava açar, mahkemede eşinizle birlikte yaşamadığınızı, şahitlerle ve belgelerle kanıtlarsanız, aylığınızı mahkeme kararıyla tekrar bağlatabilirsiniz.

 

Görüntülenme Sayısı