Yaklaşım Logo

27.08.2013 – Ölüm aylığı için 5 yıllık sigortalılık süresini askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilir miyim?

Ölüm aylığı için 5 yıllık sigortalılık süresini askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilir miyim?

MevzuautTR Reklam


Eşim, 7 Şubat 2011 tarihinde trafik kazasında vefat etmiştir. SSK’lı ilk işe başlama tarihi 15 Mayıs 2006 olup, toplam 1257 prim günü var. Sigortalılık süresi, 4 yıl 8 ay 22 gün.  21.05.1997-21.11.1998 tarihleri arasında askerlik yapmış. Askerlik borçlanması yaparak sigortalılık süresini 5 yıla tamamlayıp, aylık başvurusunda bulunabilir miyim? Ayşe Polat

Öncelikle başınız sağ olsun. Maalesef size iyi haber veremiyorum. Zira ölüm aylığı bağlanabilmesi için 1800 prim günü veya 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 prim günü olması gerekiyor.

Yasa gereği, her türlü borçlanma süreleri (askerlik borçlanma süresi), 5 yıllık sigortalılık süresine katılamıyor. Bu nedenle de askerlik borçlanmasıyla sigortalılık süresini 5 yıla tamamlamanız mümkün değil.

1800 prim günüyle aylık bağlanması için askerlik borçlanması yapmak mümkün olsa da, bu defa da prim günü 3 gün eksik kalıyor. Ancak eşinizin sigortasız çalışması varsa ve bunu ispat edebilecek durumda iseniz, eşinizi sigortasız çalıştıran veya prim gününü eksik bildiren işveren ve SGK aleyhine hizmet tespit davası açabilirsiniz.

 

Engelli rapor oranlarında ileride değişiklik olur mu?

8 Haziran 1983 doğumluyum. SSK kartımda ilk başlama 2000 (okul staj yılım), ilk prim ödeme tarihim ise 2002 yılıdır. Bende doğuştan cücelik mevcut. 2004 yılında işçi bulma kurumu yönlendirmesiyle Okmeydanı’ndan yüzde 50 işe giriş raporumu aldım. 2009 ve 2010 yılında vergi indirimi için iki farklı hastane (Okmeydanı ve Şişli) heyetlerinden yüzde 20 rapor aldım. Tabi vergi indirimi ve malulen emeklilik bu şartlarda zor görünüyor. İleride, engelli rapor oranlarında değişiklik olur mu, beklemeli miyim? Sizce ne yapmam gerekir yardım ve yönlendirmenizi rica ederim. Fatih Pınar

Engellilik derecelerine ilişkin engellilik oranlarında, ileride değişiklik olacağına pek ihtimal vermiyorum. Ancak sizin engellilik oranınızda değişiklik söz konusu olursa, rapor için yeniden başvurabilirsiniz. Bunun dışında normal emeklilik için 7000 prim günü ve 60 yaş; yaştan emeklilik için 4500 prim günü, 25 yıl sigortalılık süresi ve yine 60 yaş şartlarına tabisiniz.

 

Emekli aylığından vergi kesintisi yapılmaz

Halen Sosyal Güvenlik Kurumundan SSK emeklisi olarak maaş almaktayım. 2010 Mayıs ayında tam teşekküllü hastaneden yüzde 92 oranında engelli raporu aldım. Ancak bugüne kadar emekli maaşımı normal insanlar gibi almaktayım. SGK’ya müracaatım halinde maaşımdan alınan tüm kesintilerden ve vergilerden muaf olarak SGK aylığımı alabilir miyim? Mehmet Rıfat Gürbüz

Emekli aylığından vergi kesintisi yapılmadığı için, engelli raporunuz emekli aylığınızda artış sağlamaz. Ancak engellilere sağlanan diğer haklardan yararlanmanız söz konusu olabilir. Örneğin, varsa Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutunuz için emlak vergisi ödemezsiniz. Binek otomobil veya hafif ticari araç olarak adlandırılan bazı taşıtların alımında özel tüketim vergisi ve yıllık motorlu taşıtlar vergisi ödemezsiniz. Ulaşım araçlarında indirimler uygulanır.

 

Emeklilik için ne kadar çalışmalıyım?

23 Eylül 1984 doğumluyum. İlk sigortam 2012 başında yapıldı. Emeklilik için ne kadar sigortalı çalışmalıyım? Sigortalı çalışmayıp, primlerimi dışarıdan kendim yatırsam yine kabul olur mu? Hasan Bakay

4/a (SSK) statüsünden emeklilik için en az 7200 prim gününüz olması gerekiyor. 7200 prim gününü 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlarsanız, 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz. Bu tarihe kadar tamamlayamazsanız, 31 Aralık 2035 tarihinden sonraki her iki yılda bir, emeklilik yaşınız bir yaş yükselir.

Örneğin, 7200 prim gününü 2036-2037 yıllarında tamamlarsanız 61; 2038-2039 yıllarında tamamlarsanız 62 yaş şartına tabi olursunuz.

 

Memur, ücretsiz izinde çalışabilir mi?

Çevre il müdürlüğünde yönetici olarak çalışan biri, bir yıl ücretsiz izine çıkacak. Bu sürede sigortalı ve tam zamanlı olarak başka bir işte çalışabilir mi? Ufuk Keskin

Ücretsiz izin döneminde, memurların kadrosu ve hakları saklı kaldığından, yasal istisnalar haricinde ticaret yapamaz, başka bir işte çalışamazlar. Ancak doktorlara tam gün yasası ile sağlanan istisnai düzenlemeler gibi özel mesleki istisnalar olması halinde çalışma söz konusu olabilir. Buna göre, ücretsiz izne çıkacak memur için tanınmış özel mesleki istisna yoksa ücretsiz izin döneminde yasal olarak çalışamaz. 





Sözcü Gazetesi – 27.08.2013

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı