Yaklaşım Logo

27.05.2015 – Çalışanı olan herkes risk değerlendirmesi yapmak zorunda

Çalışanı olan herkes risk değerlendirmesi yapmak zorunda

MevzuautTR Reklam


Risk değerlendirmesi 01.01.2013 tarihinden itibaren istisna olarak belirtilen işyerleri dışında kalan bütün işyerlerinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununa göre yapılması gerekiyor. İşyerlerinin kamu veya özel işyeri olmasının bir önemi bulunmuyor. İşçi ve memur çalıştıran bütün kurum, kuruluş ve özel işyerleri, kapıcı çalıştıran apartmanlar risk değerlendirmesi yapacak. 

Örneğin bir kapıcı çalıştıran apartmanda, 1000 işçi çalıştıran işyeri de risk değerlendirmesi yapmak zorunda. İşyerinin tehlike sınıfı ne olursa olsun bir çalışanın olması bile risk değerlendirmesi yapılması için yeterli oluyor. İşyerinde bir çırak çalıştıran berberin bile risk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının da risk değerlendirmesi yapması İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile zorunlu hale geldi. 
Değerlendirme nasıl yapılacak?

Risk değerlendirmesi; tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere tehlikeleri tanımlama, riskleri belirleme ve analiz etme, risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması, dokümantasyon, yapılan çalışmaların güncellenmesi ve gerektiğinde yenileme aşamaları izlenerek gerçekleştirilir. 

Risk değerlendirmesi, risk değerlendirme ekibi tarafından yapılacak. 

Risk değerlendirmesi dokümanının sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve işyerinde saklanır. 

 Yapmaya ceza var

Risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir. Aşağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, işyerinin tamamını veya bir bölümünü etkiliyor olması göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesi tamamen veya kısmen yenilenir. Risk değerlendirmesi yapmamanın cezası oldukça yüksek. Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayanlara 2015 yılında 3.700 TL ceza uygulanacak. Bu ceza aykırılığın devam ettiği her ay için 5.550 TL olarak uygulanacak. 

Örnek:2015 yılı Ocak ayında yapılması gereken risk değerlendirmesi 2015 yılı boyunca yapılmaz ise işverene/işyerine 64.750 TL ceza uygulanacak. 

Yükümlülükler genişledi 

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükler sadece  risk değerlendirmesi ile sınırlı değil, İşletmelerde acil durum yönetimi iş sağlığı ve güvenliğinde periyodik kontrol ve yükümlülükler iş kazası ve meslek hastalıklarında işveren ve sigortalıların yükümlülükleri  gibi daha bir çok konu iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri arasında yer alıyor.





Güneş Gazetesi – 27.05.2015

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı