Yaklaşım Logo

27.04.2018 – Tüp bebek masrafının karşılanması

Tüp bebek masrafının karşılanması


MevzuautTR Reklam

Tüp bebek veya yardımcı  üreme yöntemi, klasik yöntemler ile gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi kadın ve erkek üreme hücrelerinin vücut dışında laboratuvar ortamında bir araya  getirilerek döllenmeyi sağlayacak tedavi süreçlerini ve sonrasını kapsıyor. Tüp bebek tedavilerini devlet belirli şartlar dahilinde karşılıyor. 

Şartlar neler ?  

Buna göre evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisinin, erkek ise karısının; 

-Yapılan tıbbi tedavileri sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi, 

-23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması(40 yaşından gün almamış olması), 

-Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi, 

-Uygulamanın yapıldığı tıbbi merkezin Kurum ile sözleşme yapmış olması, 

-En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması koşullarının  birlikte gerçekleşmesi gerekiyor. 

Söz konusu şartların hepsi gerçekleşmişse en fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben zorunlu görülmesi halinde tüp bebek  tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanıyor. 

39 yaş sınırı 

Tüp bebek yöntemi ile tedavisine başlanan kadının deneme süresi içerisinde 39 yaşını doldurmuş olması durumunda, tüp bebek tedavisine ait bedeller, tedaviye daha önce başlanmış olsa dahi kurumca karşılanmıyor. 

Örnek; 10 Nisan1985 doğumlu kadının,  tüp bebek giderlerinin karşılanabilmesi için; 10 Nisan 2008 tarihinden sonra, 10 Nisan 2024 tarihinden önce tedavinin yapılmış olması gerekiyor. 

Katılım payı 

Tüp bebek tedavisinde birinci denemede  yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında olmak üzere  belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınıyor. Tüp bebek  katılım payları, tedavinin sağlandığı sağlık hizmeti sunucusunca kişilerden tahsil edilir. Ayrıca tüp bebek işleminde kullanılan ilaçlardan katılım payı da tahsil edilir. 

Güneş Gazetesi – 27.04.2018
Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı