Yaklaşım Logo

27.03.2012 – Yurtdışında çalışan Türk işçisi işyeri kira gelirini beyan etmesine gerek yok

MevzuautTR Reklam

Yurtdışında çalışan Türk işçisi işyeri kira gelirini beyan etmesine gerek yok

Posta Gazetesi – 27.03.2012

 

Soru: Almanya’da çalışan babam sahibi olduğu dükkândan ayda 10 bin lira kira alıyor. Maliyeden beyanname vermemiz için mektup geldi. Geçmiş yıllarda babam adına kira beyanında bulunmadık. Kanun mu değişti? Bu sene beyan etmemiz mi gerekiyor? Aydınlatabilir misiniz?

SADİ

Cevap: Maliye, banka hesaplarına yatan kiralardan hareketle, hesap sahiplerine kira gelirlerini beyan etmelerini bir mektupla hatırlattı. Muhtemelen babanızın banka hesabında Türkiye’deki adresi yazıldığından, Maliye mektup göndermiş.  İşyeri kiralarından yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı yapılarak mal  sahibi adına vergi dairesine yatırıldığından, Almanya’da oturma ve çalışma izni  alarak çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’de elde ettikleri işyeri kira gelirleri dar mükellef kapsamında vergilendirildiğinden, elde edilen işyeri kira gelirinin beyan edilmesi gerekmiyor.   

Babanızın 2011 yılında elde ettiği 120 bin TL olan  işyeri kira gelirini beyan etmeyeceksiniz. Ancak, babanız  Almanya’da çalıştığından dolayı işyeri kira gelirini beyan etmediğini bir dilekçe ile Maliye’ye bildirerek,  Maliyenin mektubunu cevapsız bırakmamasında yarar var.

 

Dört ay askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Şubat 1990’dan beri Bağ-Kurluyum. 18 ay askerliğimi borçlansam, ne zaman emekli olabilirim? 10 Temmuz 1966 doğumluyum.

Ali KOBAK

Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi bildirmemişsiniz. Ancak sorunuzdan askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızı anlıyoruz. Askerlik sürenizi tamamını borçlanmanıza gerek yok. 4 ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1 Ekim 2014 tarihine kadar ara vermeden prim ödeyerek, toplam priminizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 10 Temmuz 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 4 ayını borçlanmazsanız, 1 Şubat 2015’e kadar prim ödemeniz şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 10 Temmuz 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Kız kardeşiniz sigortalı çalışmaz ve evlenmezse yetim aylığı alabilir

Soru: Kız kardeşimin 5-6 yıl kadar sigorta ödenmişliği var, şu anda çalışmıyor, eşinden ayrıldı. Bir çocuğu var. Annemlerle beraber yaşıyor. Şimdi annem ve babama bakıyor. Kendisinin hiç bir geliri yok. Çocuk için nafakada almıyor. İleride Allah geçinden versin aileden birinin maaşı kardeşime bağlanır mı? Yoksa SSK’sı olduğu için çalışıp kendimi emekli olmalı? İş bulamadığı için çalışmıyor. Kardeşim şimdi 40 yaşında onun geleceğini nasıl güvence altına alırız?

Bahar ÇOKÜRETEN

Cevap: Anne ve babanızın hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi olduğunu belirtmemişsiniz. Ancak, baba veya annenizin vefatı halinde, sigortalı çalışmaması ve evlenmemesi koşuluyla kız kardeşinize yetim aylığı bağlanabilir. Şayet ana veya baba, SSK veya Bağ-Kurlu ise, burada önemli olan baba veya ananın vefat tarihinde sigortalı çalışmamasıdır. Yoksa daha önceki sigortalılık süresinin bir önemi bulunmuyor. Ayrıca ana veya baba Emekli Sandığı mensubu ise, sigortalı çalışsa da yetim aylığı bağlanabilir.

Ayrıca, ana veya babanın vefatında aylık bağlanmasını beklemek yerine, kız kardeşinizin kendi çalışmalarıyla emekli olmasını sağlamanız daha iyi. Sigortalı iş bulamadığı zaman isteğe bağlı prim ödeyerek sosyal güvencesini sağlayabilirsiniz.

 

54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Ocak 1992/2 Nisan 1993 Tarihleri arasında Askerlik yaptım. 23 Şubat 1994/23 Şubat 1996 Tarihleri arasında Uzm. Erb.olarak görev yaptım. Ve tekrar sözleşme imzalamayarak tazminatımı alarak ayrıldım.1996/2000 yılları arasında SSK ya 1359 gün prim ödemem var. 11 Aralık 2000 tarihinde bir kamu kurumunda memur olarak göreve başladım. 15 aylık askerliğimi borçlandım. Ve halen aynı kurumda çalışmaktayım.Ne zaman Emekli olabilirim?

Yıldırım GEZGİN

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız Haziran 2018 ayı sonunda 54 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

İşinden kıdem tazminatı alacak şekilde ayrılan memur emekli ikramiyesi alabilecek

Soru: Memur olarak 5 yıldan fazla çalıştım ve istifa ettim. Daha sonra SSK’ dan emekli oldum. Geçmiş memuriyetimin emekli ikramiyesini alabilir miyim?

Yadiğar BAŞPINAR

Cevap: Siz ve sizin durumunda olanlara emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan yasa hükmünü Anaysa Mahkemesi, Anayasaya aykırı bularak iki kere iptal etti. Ancak, 26 Ocak 2012 tarihli temsi gazetede yayımlanan 6270 dayılı yasa ile, emekli ikramiyesi ödenmesi kıdem tazminatı ödenme şartlarına bağlandı. Memurluktan kıdem tazminatını alabilecek şekilde ayrılanlara emekli ikramiyesi ödenecek. 15 yıldan az sigortalılık süresi ve 3600 günden az prim ödemesi olanlar kendi isteği ile ayrıldığında kıdem tazminatı alamadığından, 5 yıllık memurluk döneminiz için emekli ikramiyesi alamazsınız.

 

5000 günle 2017 3600 günle 2020 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1962 doğumluyum. 1982 SSK girişim var. 1600 çalıştığım iş günüm var. İki çocuktan faydalanarak emekli olabilir miyim?

Sümbül SÜLÜ

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için;15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1982 den sonra ve doğum tarihinden sonraki iki yıllık sürede sigortalı çalışmanızın olmadığı ve aralarında en az iki yıl olan iki doğumuz varsa, iki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra 560 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2020 de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli  olabilirsiniz.  Ayrıca, doğum borçlanmasından sonra ara vermeden prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız Eylül 2017 ayı sonunda emekli olmanız da mümkün. 

 

Banka mevduat faizi ve repo gelirinin beyanı gerekmiyor
Soru: 2011 de bankadan alınan faiz ve repo geliri beyan edilmesi gerekiyor mu? Beyanda kira gelirlerin de olduğu gibi bir had var mı?

SANİYE

Cevap: Banka mevduat faizi ve repo gelirleri yüzde 15 oranında gelir vergisi stopajına tabi tutulduğundan beyanı gerekmiyor. 2011 yılında banka mevduat faizinden ve repodan elde ettiğiniz gelirin tutarı ne olursa olsun beyan etmeniz gerekmiyor.

 

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı