Yüzbinlerce Emekli İkramiye Bekliyor Hürriyet Gazetesi – 26.10.2011
Emeklilerin bir kısmı avantajlı çünkü ikramiyelerini hemen alabilecekler. Bir kısmı da almak için bir süre bekleyecekler. Bu bekleme bir kaç ayı bulabilir. Çoğunlukta olan kesimin ise, işi biraz zor. Önce dilekçe verecek, dilekçenin reddi üzerine de dava açacaklar. En iyisi üçünün durumunu da açıklayalım.
HEMEN ALACAK OLANLAR TC Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışırken; -Memuriyetten ayrılıp özel sektörde SSK’lı olarak çalışanlar ya da Bağ-Kur’lu olarak kendi adına bağımsız çalışanlar, – 9 Temmuz 2011 tarihinden itibaren SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olduklarında, memuriyette geçen süreleri ile ilgili ikramiyelerini hemen alabilecekler. Bu çok açık ve net.
BİR KAÇ AY İÇİNDE ALACAKLAR 9 Temmuz 2011 tarihinden önce, ikramiyelerinin iadesi için Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açmış olanlar ya da Danıştay’a başvuranlar; – Anayasa Mahkemesi kararı lehlerine olduğu için yargı mercileri “ikramiyelerin ödenmesi” yönünde kararlar verecek. – Kararlar verilmeye başlandı. Yılsonuna kadar kararların büyük kısmının sonuçlanması ve dava açanlara gönderilmesi bekleniyor. – Karar eline geçen emekliler, başvuruda bulunup ikramiyelerini alabilecekler. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Danıştay’a temyiz yoluna başvurması, ikramiyenin ödenmesini engellemeyecek.
DİĞER EMEKLİLER Çoğunlukta olan bu gruptaki emeklilerin, biraz uğraşmaları gerekecek. “Bir hakkımız varsa Devlet nasıl olsa bize verir. Devlet’i dava etmeyelim, bize yakışmaz” diyerek uyarılarımıza ve dilekçe örneklerini bile yayınlamamıza rağmen dava açmayanlar, hayal kırıklığına uğradılar ve pişman oldular. Nedenine gelince, Anayasa’nın 153. maddesinde “Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümeyeceği” yazılı. İşte bu madde, dava açmayanlar için sıkıntılı. Bu durumdaki emeklilere “Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğe girdiği 9 Temmuz 2011’den önce dava açanlara, ikramiyelerini ödeyeceğiz. Dava açsaydınız alacaktınız” deniliyor. Olaya bir başka açıdan da şöyle bakabiliriz; Anayasa’nın 153. maddesindeki “iptal kararlarının geriye yürümeyeceği” ilkesi, “tekemmül etmiş ve sonuçlanmış işlemler için” düşünülebilir. Burada, tekemmül etmiş ve sonuçlanmış bir işlem yok. Bu nedenle, daha önce dava açmayanlar, önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na, reddi halinde 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurmayı deneyebilirler.
NE YAPILABİLİR? Şu aşamada izlenecek yola gelince; 1- Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), dilekçe ile başvuruda bulunup, ikramiyelerinin iadesini talep edecekler. 2- SGK bu başvuruyu reddedecek. 3- SGK yazısının tebliğinden itibaren 60 gün içinde, Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açılacak (SGK’ya verilecek dilekçe ve İdare mahkemesine dava açma dilekçesinin örnekleri için aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.).
BİR ÇÖZÜM YOLU DAHA VAR Bu arada, emeklilerin dilekçe vermelerine ve dava açmalara gerek kalmaksızın, ikramiyelerinin ödenmesi için TBMM’ye bir yasa önergesi verildi. Bu önerge gündeme alınır ve yasalaşırsa, emekliler ya da bunların dul ve yetimleri yasal hakları olan ikramiyelerini, dilekçe verme ve dava açma ile uğraşmadan alabilecekler. Şimdi top Meclis’te.. Bakalım TBMM, yüzbinlerce emeklinin yıllarca süren çalışmasının karşılığı ve yasal hakları olan ikramiyenin ödenmesi konusunda duyarlı olacak mı?
|
|
|