TTK, tek kişilik şirket kurana da borçlanma yasak diyor Posta Gazetesi – 26.02.2012
Soru: Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun ortakların şirkete borçlanmasını yasakladığını ve şirkete borçlanan ortağa hapis cezası getirdiğini medyadan öğrenmiş bulunuyoruz. Aynı şekilde, tek kişilik Anonim Şirket ve Tek kişilik limitet şirket kurulabileceğini de bir yazınızda okumuştum. Merak ettiğim, ortakların şirket borçlanma yasağı tek kişilik şirketi de kapsıyor mu? RAHMİ Cevap: 1 Temmuz 2012 tarihinde büyük bir bölümü yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, ortaklara şirkete borçlanma yasağı getirdi. Yasağa uymayarak şirketten borç alan ortağa hemen hapis cezası verilmesi söz konusu değil. Ancak, hapis cezası sonucunu doğuran düzenleme var. Şirkete borçlanan ortak 300 günden az olmak üzere “adli para cezası” ile cezalandırılacak. Adli para cezası süresinde ödenmezse aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşecek ve ortak hapis yatacak. Şirket ortaklarının uykusunu kaçıran bu uygulamada, borçlanma tutarı açısından sınır da yok. Şirkette “1 TL” borçlanana da, “10 milyon TL” borçlanana da aynı ceza. Yeni, Türk Ticaret Kanununda ortağın şirkete borçlanmasıyla ilgili düzenlemenin, vergi kanunlarındaki aynı hususdaki düzenlemelerle bir bağı da kurulmamış. Uygulama, borca faiz işleten ortağı da, faiz işletmeyen ortağı da aynı kefeye koyuyor. Yani hapis riskleri aynı. Bu uygulama, tek kişilik Anonim ve tek kişilik limited şirketleri de kapsıyor. Sermayenin tamamı tek kişiye ait olsa da, şirket sahibi şirkete borçlandığında, hatta vergi kanunlarına göre faiz ve KDV sini ödeyerek şirkete borçlansa da, söz konusu yaptırımlara muhatap olacak.
Türkiye’de ikamet etmeyen isteğe bağlı sigortalı olamaz Soru: Yurtdışında mastır yapan 26 yaşındaki öğrenci sağlık sigortası yaptıracak mı? Bu öğrenci sağlık primi ödeyeceği yerde isteğe bağlı sigortalı olabilir mi? Zehra AYDIN Cevap: Türkiye de ikamet etmeyenler genel sağlık sigortalısı sayılmadığından, yurtdışında ikamet eden öğrencinin genel sağlık sigortalısı olması gerekmiyor. İsteğe bağlı sigortalı da olamaz. Çünkü, isteğe bağlı sigortalı olmanın ilk şartı Türkiye’de ikamet etmektir.
Yersiz destek primi kesintisine dava açabilirsiniz Soru: SGDP kesintisi konusunda dava açmak için kime başvurmalıyım? Halil SADİ Cevap: Sosyal güvenlik destek primi için neden dava açmayı düşündüğünüzü belirtmemişsiniz. Şayet, emekli aylığınızdan yersiz olarak destek primi kesiliyorsa, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak, destek primi kesintisinin sonlandırılmasını ve kesilen primlerin iadesini talep edin. Ret cevabı geldiğinde iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Bunun dışında, destek primi için dava açmanız söz konusu olamaz. Daha doğrusu dava açsanız da netice alamazsınız. Destek primine hangi nedenle dava açmak istediğinizi bildirirseniz sorunuza daha net cevap verebiliriz.
Süre ve primi doldurup yaşı bekleyen prim ödeyerek sağlık yardımı alabilir Soru: 25 yıl sigortalılık süresini ve primini dolduran ve emekli olmak için yaşın dolmasını bekleyen kişi ve eşi ile çocukları sağlık yardımı alabilir mi? Alamazsa sağlık yardımı almak için ne yapması gerekiyor. Cuma TERZİ Cevap: Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayan ve emekli olmak için yaşın dolmasını bekleyenler, sağlık yardımı alabilmek için, gelir testi yaptıracak. Ve çıkacak olan sonuca göre, prim ödemeden veya prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar. Sorunuzdaki kişi ,1 Ocak 2012 tarihi itibariyle çalışmıyorsa, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortasına re’sen tescil edildi. Adına 106.38 TL prim tahakkuk ettirildi. Bu kişinin gelir testi yaptırarak, test sonucuna aile içinde kişi başına düşen aylık gelirinin ortalama tutarı 295.50 TL den azsa prim ödemeden, 295.50 TL ile 6886.50 TL arasına ise ayrık 35.46 TL, 886.50 TL ile 1.773 TL arasında ise, aylık 106.38 TL, 1.773 den fazlaysa aylık 212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alabilecek.
Doğum sonrasındaki iki yıllık sürede çalışılmayan süreler borçlanılabiliyor Soru: 4 Mart 1971 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 26 Aralık 1994. İşten çıkış 30 Eylül 2011 dür. 3948 gün prim ödemem var. 3 çocuğum var.2’si çalışırken 1 ise işten ayrıldıktan 3 yıl sonra doğdu. Hangi 2 çocuğuma doğum borçlanması yaptırabilirim? En kısa şekilde ne zaman emekli olabilirim. Serpil ÖZBAĞ Cevap: Doğum borçlanması yapabilmek için, çocuğun sigorta başlangıç tarihinden sonra doğması, doğum tarihinden sonraki iki yıllık sürede sigortalı çalışmama(veya iki yıl içinde sigortalı çalışılmayan süre), çocuğun borçlanılacak sürede yaşaması ve borçlanma bedelinin tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi şartları aranıyor. Varsa bu şartları taşıyan iki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 1802 gün daha prim ödeyerek(doğum borçlanması yaparsanız kazandığınız gün kadar az prim ödeyebilirsiniz) 3948 gün olan prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 4 Mart 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Primi dolduramazsanız askerliğinizi borçlanırsınız Soru: 8 Ekim 1968 doğumluyum. SSK girişim 1 Ocak 1986 askerliğimi 18 ay yaptım. askerlik borçlanması yapsam faydası var mı? Ne zaman emekli olurum? Emin KARAKAŞ Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartları tabisiniz. Toplam 5300 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 8 Ekim 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması emekli olma şartlarını değiştirmez. Sadece priminizi artırır. Primi 49 yaşına kadar 5300 güne dolduramazsanız askerliğinizi borçlanırsınız.
Torba yasa borçlanma hakkı getirmedi Soru: 1945 doğumluyum. Sigorta girişim 1971. 1971 ile 1976 yılları arasında 544 gün sigortam var 1998 yılında yeniden yapılandırma ile isteğe bağlı 2 ay ödedikten sonra bırakmıştım. Şimdi 27 Ağustos 2010 tarihinde isteğe bağlı tarım sigortalı olarak ödüyorum. Size sorum torba yasadan yararlanabilir miyim? Ya da başka nasıl emekli olabilirim? Celal ORUÇ Cevap: Torba yasadan yararlanma süresi çoktan geçti. Ancak süre olsa bile, torba yasadan yararlanarak emekli olmanız mümkün değil. Çünkü; Torba yasa, geçmişteki boş günleri borçlanarak kazanma gibi bir hak getirmedi. SSK’dan emekli olabilmeniz için en az 3600 gün prim ödemeniz gerekiyor. Prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
|
|