Yaklaşım Logo

24.03.2012 – Kiracının beyan etmediği veya ödemediği vergi mal sahibinden istenemez

MevzuautTR Reklam

Kiracının beyan etmediği veya ödemediği vergi mal sahibinden istenemez

Posta Gazetesi – 24.03.2012

 

Soru: 2011 de aylık 1.500 TL den kiraya verdiğimiz dükkândan dolayı 2011 de 18.000 TL kira gelirimiz var.  Yazınızdan bu kirayı beyan etmeyeceğimizi anladık. Acaba anladığımız doğru mu? Kirayı beyan etmemiz gerekiyor mu? Birde kiracı her ay kiradan 300 TL vergi keserek vergi dairesine yatırdığını söyleyerek, 1.200 TL ödedi. Ancak, istememize rağmen yatırdığı vergiye ait makbuz filan vermedi. Vergiyi ödemediği şüphesine düştük.  Şayet vergiyi yatırmadıysa, vergi dairesi ileride bu vergiyi bizden isteyebilir mi? 

Meral ELBAŞ

Cevap: 2011 yılı işyeri kira gelirlerinde beyan haddi 23.000 TL’dir. 2011 de sahibi oldukları işyerlerini kiraya verenlerden 23.000 TL’yi aşmayan tutarda kira geliri elde edenlerin beyanda bulunması gerekmiyor. Ancak, bu tutarın üstünde işyeri kira geliri elde edenlerin   kira gelirlerini beyan etmeleri zorunlu. 2011 de elde ettiğiniz 18.000 TL işyeri kira geliri 23.000 TL lik beyan haddinin altında kaldığından, kira gelirinizi beyan etmeyeceksiniz.

Kira stopajının beyanından ve ödenmesinden sorunluluğunuz bulunmuyor. Çünkü, yasa müteselsil sorumluluk için yetki verdiği halde Maliye Bakanlığı, beyan edilmeyen veya ödenmeyen stopaj gelir vergisinden mal sahibinin de sorumlu olacağına dair bir düzenleme yapmamıştır. Kiracının kiradan kestiği gelir vergisini vergi dairesine beyan etmemesi veya etmesine karşın ödememesi halinde, vergi dairesi bu vergiyi sizden isteyemez.

 

Şartları taşıyan iki doğumu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz

Soru: 1962 doğumluyum. 1982 SSK girişim var. 1600 çalıştığım iş günüm var. İki çocuktan faydalanarak emekli olabilir miyim?

 Sümbül SÜLÜ

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için;15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1982 den sonra ve doğum sonrasındaki iki yıllık sürede sigortalı çalışmanızın olmadığı ve aralarında en az iki yıl olan iki doğumuz varsa, iki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz, Borçlanmadan sonra 560 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Toplam kira 2.800 TL’yi aşıyorsa beyan zorunlu

Soru: İki evimiz var. Biri annemin, biri babamın  üstüne kayıtlı. Babamın üstüne olan 

1999 depreminden sonra verilen kalıcı konutlardan bir daire. Geri dönüşüm ödemelerine devam ediyoruz. Şuan içinde kiracı oturuyor. Kira beyannamesi göstermeli miyiz? Hangi yolları izlemeliyiz?

Ceyhan ATAK

Cevap: Babanızın üstüne olan ve kiraya verdiğiniz daireden 2011 yılında 2.800 TL den az bir kira geliriniz varsa,  beyanname vermenize ve vergi ödemenize gerek yok. Ancak, 2011 de 2.800 TL aşan tutarda bir kira geliri elde etmişseniz, kiranızı beyan etmek zorundasınız. Bu durumda, en geç 26 Mart 2012 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar bulunduğunu yer vergi dairesine beyanname vererek kiranızı beyan edeceksiniz. Elde ettiğiniz kiradan, beyanname üstünde 2.800 TL istisna düşeceksiniz. Kira geliri safi tutarı üstünden vergilendirildiğinden, istisna düştükten sonra kalan tutar üstünden ya gerçek giderlerinizi düşeceksiniz. Ya da götürü gider usulünü tercih edip, istisnadan sonra kalan tutarın yüzde 25 ini götürü gider olarak düşerek, üstünden vergi hesaplanacak kira tutarını bulacaksınız. Muhtemelen üstünden kira hesaplanacak olan kira tutarı 9.400 TL ye aşmayacağından, kalan tutar üstünden yüzde 15 oranında hesaplanacak olan gelir vergisini Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeyeceksiniz.  

 

49 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Mayıs 1966 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 4 Mart 1986 olup, primlerim fazlasıyla dolu. Acaba ne zaman emekli olurum?

Erol HACIHAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 49 yaşınızı dolduracağınız 15 Mayıs 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Emekli destek primi ödeyerek çalıştığında hem emekli aylığı hem de ücretini alır

Soru: 24 Nisan 1970 doğumluyum. Sigortalı çalışmaya başladım tarih 9 Nisan 1990 dır. Yaştan emekliliğimi istemem, daha sonra SSK’ lı çalışmama engel midir? Böyle bir yasak var mıdır?

Hatice TUNÇ

Cevap: Emekli olanlar daha sonra isterle, emekli aylığını kestirmeden sosyal güvenlik destek priminde tabi olarak çalışabilirler. Bu durumda hem emekli aylığını, hem de çalıştıkları işteki ücretini alırlar. İsteyen emekli aylığını kestirip, tüm sigorta kollarına tabi olarak da çalışabilir.

Ancak, emekli olmayı hak etmiş durumda değilsiniz. Çünkü, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 24 Nisan 2030 tarihinde yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

Ayrıca, 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 24 Nisan 2022 tarihinde emekli olmanızda mümkün.

 

Emekli aylığına prim borcu için haciz konabilir

Soru: SGK işçi emeklisiyim. Emekli maaşımdan eskiye dönük SSK prim borcum nedeniyle dörtte biri kesilmektedir. Herhangi bir taahhüdüm yokken kesilebilir mi?

Sadi OGUR

Cevap: Emekli aylıkları nafaka ve prim borcu için haciz edilebilir. Bunların dışındaki borçlar için emeklinin muvafakati olmadan haciz edilemez. Prim borcundan dolayı emekli aylığınıza konan haciz yasal bir durumdur.

 

İşletmeye kayıtlı işyerinin kiralanmasından elde edilen kira tutarı ne olursa olsun beyan edilir

Soru: İşletmemize ait işyerinin bize fazla gelen kısmını bölerek geçen yıl esnaf bir arkadaşımıza kiraya verdik. Aldığımız kira 23.000 TL yi aşmıyor. Beyanname verecek miyiz?

CEMİL

Cevap:Ticari işletmeye kayıtlı bulunan gayrimenkullerin kira gelirlerinin vergilendirilmesi gerçek kişilere ait kira gelirlerinin vergilendirilmesine göre farklılık göstermektedir. Ticari işletmeye kayıtlı olan gayrimenkullerin işyeri olarak kiraya verilmesinde kiracı, kira ödemelerinden yüzde 20 oranında stopaj (vergi kesintisi) yapmayacak, buna karşılık yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi ödeyecektir.

Ticari işletme bünyesinde bulunan gayrimenkullerin kiralanmasından elde edilen kira bedeli, tutarı ne olursa olsun işletme bünyesinde ticari kazanç olarak beyan edilerek vergilendirilecektir.

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı