Mayısta en çok artan vergi geliri yine aynı
|Hürriyet Gazetesi| |23.06.2011|
HANGİSİ olduğunu çoğunuz tahmin etti. Tahmin edemeyenler için açıklayalım; mayıs ayında tahsil edilen vergilere baktığımızda, rekor artışın “İthalde Alınan KDV”de olduğunu fark ediyoruz.
KDV İLE İTHALATIN İLİŞKİSİ Nisan ayında, İthalde Alınan KDV tahsilatı, geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 49 artmıştı. Bu artış aynı dönemdeki ithalat artışının da göstergesiydi. Mayıs 2011 ayına ait vergi gelirleri de bir süre önce açıklandı. “Acaba ne olmuş?” diye merakla İthalde Alınan KDV’ye bakıyoruz; O da ne? Rekor artış İthalde Alınan KDV’de.. 2011 yılı Mayıs ayında, İthalde Alınan KDV gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60,3 artmış! Nisan 2011’de İthalde Alınan KDV geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 arttığında, daha sonra açıklanan Nisan ayı ithalatı da yüzde 40 artmıştı. Mayıs 2011’de İthalde Alınan KDV, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60.3 arttığına göre, mayıs ayı ithalatında da aynı oranda olmasa bile “Rekor artış” kaçınılmaz gözüküyor.
YÜZDE 19’U İTHALAT KDV’Sİ 2011 yılının ilk 5 ayında 100 milyar lira vergi toplanmış. Bunun 18.9 milyar lirası İthalde Alınan KDV. Başka bir anlatımla, 2011 yılında toplanan vergilerin yaklaşık beşte biri İthalde Alınan KDV’den toplanmış.
İYİMSER VE KÖTÜMSER İyimserle kötümserin tanımını yapanlar, “yarısı su dolu bardak” örneğini verirler. İyimser yarısı su dolu bardağa “Ne güzel, yarısı dolu bir bardak”, kötümser de “Ne kötü, yarısı boş bir bardak ”dermiş. Bu bağlamda, iyimser bir yaklaşımla; İthalde Alınan KDV gelirindeki artışa “Ne güzel, vergi geliri yüzde 60.3 artmış”, kötümser bir yaklaşımla da; “Eyvah ithalatta yine rekor artış olacak. Demek ki dış ticaret açığı ve cari açık artacak” denilebilir.
İTHALATTAKİ HIZLI ARTIŞ Geçen yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında, ihracata kıyasla ithalatın daha hızlı artığı göze çarpıyor. 2010 yılının tamamında cari açık (döviz açığı) 49 milyar dolar, dış ticaret açığı da 71 milyar dolardı. 2011’de cari açık ilk dört ayda 29.6 milyar dolar, yıllık bazda 63.4 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek cari açık tutarı oldu. Bu gidişle 70 milyar doları aşacağa benziyor. 2010 yılının ilk dört ayında 18 milyar dolar olan dış ticaret açığı, 2011’in aynı döneminde yüzde 87 artarak 33.7milyar dolar oldu. 2010’un tamamında 71 milyar dolar olan dış ticaret açığının, 2011 yılı sonunda 90 milyar doları aşması bekleniyor. “Dış ticaret açığı” ve buna bağlı “cari açık” ekonominin yumuşak karnı. Önümüzdeki günlerde “sıcak para” olayı da dahil, şu anda alınanlara ek olarak bir dizi önlemin acilen alınması ve uygulamaya konulması gerekiyor.
|
|