Bu ay 2 yevmiye fazla ödenecek
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işin niteliği gereği bazı işyerlerinde işçiler çalışabiliyor. Özellikle ara vermeksizin devam etmesi gereken işlerde bayram günlerinde çalışmak işyerinin faaliyetinin devam etmesi açısından gerekli oluyor.
İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenmesi gerekiyor. Tatil yapmayarak ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ilave ücret daha ödeniyor. Ulusal bayram ve genel tatil günleri ücretlerinin hesaplanmasında hafta tatili ücretinin hesaplanmasında olduğu gibi hafta tatili ücretine dahil olmayan ödemeler ulusal bayram ve genel tatil günü ücretlerinin hesaplanmasında da dahil edilmez.
Sözleşmelerle zamlı ücretler engellenemez
Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz. İşçiler için öngörülen zamlı ücretlerden daha düşük ücret ödenemez.
Çalışanlar ne kadar ücret alacak?
1 Mayıs ve 19 Mayıs kanunlarımızda genel tatil günü olarak kabul ediliyor.Bu nedenle1 Mayıs ve 19 Mayıs’ta çalışan işçilere ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bir başka deyimle çift yevmiye ödenmesi gerekiyor.Zamlı ücret ödemesi 1 Mayıs ve 19 Mayıs tarihlerini kapsıyor.
Örnek: Günlük 150 TL ücretle çalışan Hasan Bey, 1 Mayıs ve 19 Mayıs çalıştığı takdirde 150 TL+150+150+150 TL olmak üzere 600 lira ücret alacak. Bu alacağın 300 lirası çalıştığı takdirde alması gereken zamlı ücrettir.
İzin kullanılır mı?
Her yıl olduğu gibi bu yılda okuyucularımın en çok sorduğu soru: Patron ‘1 Mayıs ve 19 Mayıs ‘da çalış daha sonra sana 2 gün izin kullandırayım’ diyor. Ne yapalım? Hemen belirtelim patronun bu talebi ve kullandıracağı izin mevzuata uygun değil. 1 Mayıs ve 19 Mayıs ‘da çalışana ücretinin zamlı olarak ödenmesi gerekiyor. Ücret yerine çalışana daha sonra izin kullandırılma uygulaması doğru değil. Ancak patron 1 Mayıs ve 19 Mayıs ‘da çalışana ücretini zamlı öder, 1 Mayıs ve 19 Mayıs sonrası isterse çalışana ayrıca izin kullandırabilir.
Fazla mesai ödenir mi?
1 Mayıs ve 19 Mayıs ‘da çalışması ile birlikte haftalık çalışma süresi 45 saati aşarsa fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ödenmez.
İşe gelmeyen işten atılır mı?
İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin 1 Mayıs ve 19 Mayıs ‘da çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi 1 Mayıs ve 19 Mayıs ‘da işverenin istemesi durumunda gelip çalışmak durumunda. İşe gelmeyen hakkında devamsızlık hükümleri uygulanır.
Güneş Gazetesi – 23.05.2017