Belgesi olmayan hiçbir usta çalışamayacak
25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren 40 mesleği yapanlar “mesleki yeterlilik belgesi” olmadan çalıştırılamayacak. 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerden biri de tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanların çalıştırılamayacak olmasıdır. Söz konusu tebliğ, 25.05.2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hangi meslekler kapsama giriyor?
Tebliğe göre tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve belirtilen mesleklerde, Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra çalıştırılamayacaklar. Tebliğde öngörülen süre 25.05.2016 tarihinde sona eriyor. Buna göre; ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçıs, direnç kaynak ayarcısı, doğal gaz altyapı yapım kontrol personeli, doğal gaz çelik boru kaynakçısı, doğal gaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğal gaz işletme bakım operatörü, doğal gaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik-pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğal gaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, panel kalıpçı, plastik kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçı, yangın yalıtımcısı olanlar 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa yer alan diğer işlerde çalışanlar içinde mesleki yeterlilik belgesi alma şartı önümüzdeki süreçte getirilecek.
Belge ücreti devletten
31.12.2017 tarihine kadar belge ve sınav ücretinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanacak. 01.01.2018-31.12.2019 tarihleri arasında belge ücreti ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Sınav ücreti brüt asgari ücretin yarısını(823,5 TL) geçemiyor. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabiliyor.
Yukarıda belirtilen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişileri çalıştıran işveren veya işveren vekilleri hakkında 2016 yılında 527 lira ceza uygulanacak. Bu konudaki denetimler iş müfettişlerince yapılacak. Cezayı çalışma ve iş kurumu il müdürü verecek. Verilen idari para cezaları tebliğden itibaren bir ay içinde ödenecek
Belge şartı aranmayanlar
05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmayacak.
Okuma yazma bilmeyenlerin durumu
Çalışma hayatında okuma ve yazmayı bilmeyenlerde var. Bu durumda olanların 3 ay içerisinde okuma yazma öğrenip mesleki yeterlilik belgesi almaları pek mümkün gözükmüyor. Hal böyle olunca bu durumda olan çalışanlar işten çıkarılma ile karşı karşıya kalabilirler. Yukarıda belirtilen işlerde çalışanlardan okuma yazma bilmeyenlerin işverenleri tarafından Mesleki Yeterlilik Kurumuna durumlarını bildirip kurumunda bu tür çalışanı olan işyerlerine ek süre vermesi suretiyle sorunun çözülmesi yoluna gidilebilir.
Güneş Gazetesi – 23.02.2016