Cinsel tacize tazminat
Çalışma hayatında çalışanlar bir çok olumsuz durumlarla karşılaşabiliyor. Bu olumsuz durumlardan biride okuyucularımdan E.G’nin başına gelen cinsel taciz olayı. Okuyucum E.G. “bir işyerinde satış temsilcisi olarak dört yıldan beri çalıştığını, bu yıl Şubat ayında eşinden boşandığını, Mart ayından itibaren çalıştığı bölümün sorumlusu tarafından cinsel tacize uğradığını, bu durumu mağaza müdürüne defalarca söylediğini, cinsel tacizin artarak devam etmesi üzerine durumu patrona iki üç kez söylediğini, mağaza müdürü ve patron gerekli tedbiri alacağız dediklerini, ancak almadıklarını, taciz yapana hiçbir şey yapmadıklarını, bu durum karşısında Ağustos ayında işten cinsel tacize uğrama nedeniyle ayrıldığını, işten ayrıldıktan bir gün sonra patronunun arayarak işe dönmesini ve cinsel taciz yapan personel ile kendisini aynı ortamda çalıştırmayacağını, işe dönmezse bir kuruş tazminat ödemeyeceğini söylediğini, ancak kendisinin tekrar aynı işyerinde çalışmayı düşünmediğini, işyerinde tekrar işbaşı yapmadığı takdirde tazminat alıp almayacağını” soruyor.
AYRILABİLİR
İşyerlerinde cinsel tacize maruz kalanların sayısında bir artış olması ve cinsel tacizin çalışma hayatını olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle 2003 yılında çıkarılan 4857 sayılı İş Kanunu ile bazı düzenlemeler yapıldı. Buna gore; işveren çalıştırdığı işçisine cinsel tacizde bulunursa ya daİşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa işçi iş sözleşmesini sonlandırarak işyerinden ayrılabilecek.
E.G.İşyerinin bölüm sorumlusu tarafından yaklaşık altı ay cinsel tacize uğramış. Bu durumu işverene, işveren vekiline defalarca bildirmesine rağmen önlem alınmamış. Patron önlem almakta gecikmiş. Okuyucum işten ayrıldıktan sonra patron önlem almaya çalışmış(!). Halbuki mağaza müdürü yada patron E.G.’nin yada cinsel taciz yapan bölüm sorumlusunun yerlerini değiştirebilir ya da varsa kendisine ait bir başka işyerine gönderebilirdi. Bu mümkün değilse cinsel taciz yapan bölüm sorumlusunu işten tazminatsız atabilirdi.
PARASINI ALIR
E.G. üzerine düşen bütün uyarıları yaptıktan sonra cinsel taciz nedeniyle işten ayrıldığı için çalışmış olduğu dört yıllık sürenin kıdem tazminatını alır. Ayrıca cinsel taciz olayından dolayı psikolojisi bozulmuşsa ayrıca tazminat davası açabilir.
Cinsel taciz konusunda yargının da genel bakışı tacize uğrayanların korunmasına yöneliktir. Bu anlamda cinsel tacize uğrayanların şikayetlerine önemli ölçüde itibar ediliyor. Bunun nedeni cinsel taciz eylemleri çoğu zaman gizli yapıldığından nitelikleri itibariyle görgü tanıkları ile ispatının mümkün olmayışıdır. Yargıtay vermiş olduğu bir kararda; işyerinde cinsel taciz derecesine varan davranışlara karşı işçinin korunmasının işverenin koruma yükümlülüğü içinde önemli bir yer tuttuğuna ve işçilere yönelik cinsel tacizin işçinin kişilik haklarına karşı yapılmış hukuka aykırı bir davranış olduğuna, tacizin işyerinde gerçekleşmesinin şart olmayıp işyeri dışında veya mesai saatleri dışında da olmasının mümkün olabileceğine hükmetmiştir.(Yargıtay 9.Hukuk Dairesinin 04.11.2010 tarihli Esas No. 2008/37500, Karar No.2010/31544 sayılı kararı). Görüldüğü üzere Yargıtay cinsel taciz olayını işyeri ile sınırlı tutmamış, işyeri dışında da devam eden cinsel taciz olaylarını işyeri ile bağlantılı bulmuştur.
Güneş Gazetesi – 22.09.2013