22.04.2017 – Eski kocasıyla evlenenin tazminatı

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Eski kocasıyla evlenenin tazminatı


Soru: Eşimle 5 yıl evli kaldıktan sonra 2 yıl önce boşandım. Ancak şimdi eşimle tekrar evlenmeye karar verdik. Eşimde şuan çalıştığı işyerinde 8 yıldan beri aralıksız çalıştı. Eşimle tekrar evlendikten sonra eşim işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir mi? Halim 

Cevap: Evlenen kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde evlenme sebebiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanıyor. Birden çok yapılan evliliklerde kıdem tazminatıma hak kazanılıyor. 

Sayın Halim Bey,  eşinizle  tekrar evlendikten sonra eşiniz evlilik sebebiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanır. 

 

İkramiyeye hak kazanma süresi 

Soru: Çalıştığım işyerinde yılda bir aylık ücret tutarında  ikramiye ödenmektedir. Ben 7 ay çalışarak işyerinden ayrıldım. İşveren,  bir yıllık çalışma süresini doldurmadığım için bana ikramiye ödemek istemiyor. Sizce ikramiye alabilir miyim? Şükriye 

Cevap: Sayın Şükriye Hanım, iş/toplu iş sözleşmesinde aksi yönde bir hüküm yok ise, işyerinizdeki hizmetiniz bir yılı doldurmasa bile çalıştığınız süreye orantılı olarak ikramiyenizi alırsınız. Örneğin  ikramiyenizin yıllık  120 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda  size 7 ay çalıştığınız için 70 TL ikramiye ödenmesi gerekir. 

 

Beş gün çalışan işçinin tazminatı olur mu? 

Soru: Beş gün çalışan işçim beni dava ederek 14 günlük ihbar tazminatı talep ediyor. Beş gün çalışana 14 gün ihbar tazminatı ödenmesi doğru mu? Rahmi Gün 

Cevap: İşçilere işyerindeki çalışma sürelerine göre ihbar tazminatı ödenmektedir. Haklı bir sebep olmadan işçinin iş sözleşmesini  fesh eden işveren işçisine ihbar süresi kullandırmamışsa  ihbar tazminatı öder. İş Kanunu 6 aya kadar çalışması olan işçiye  2 haftalık ücreti tutarında ihbar tazminatı ödenmesini öngörmektedir. İşçi bırakınız beş günü bir gün çalışmış olsa bile koşullar gerçekleştiğinde  ihbar tazminatına hak kazanır. İşveren ile deneme süreli sözleşme varsa işçi bu süre içerisinde ihbar tazminatı alamaz. 

Sayın Gün, işçinizi haklı bir neden olmadan işten çıkarmış iseniz işçinize  2 haftalık ücreti tutarında  ihbar tazminatı ödemeniz gerekir.

 

Raporlu işçi devamsız sayılır mı ? 

Soru: Rahatsızlığımdan dolayı doktor bana 3 günlük rapor verdi. Rapor bitiminde işyerine gittim. işverenim  3 gün işe gelmediğim için işten çıkarıldığımı söyledi. İşverenime raporu faks yolu ile göndermiştim. İşbaşı yapmak için gittiğimde de raporun aslını gösterdim. Buna rağmen işverenim beni işten attı. Ben bu işyerinde 2 yıldan beri çalışıyorum. Bana hiç tazminat ödenmedi.  Rapor alarak işyerine gelmeyen işçi tazminatsız işten çıkarılır mı? Osman Kuzu 

Cevap:Raporluluk süresi devamsızlık sayılmaz. Sağlık raporu süresince işe gitmeyen işçi devamsızlık nedeniyle işten çıkarılması mevzuata aykırıdır. 

Sayın Kuzu, iş sözleşmeniz mevzuata aykırı olarak fesh edilmiş olduğundan işvereninizin size ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi gerekiyor. 

 

Doğum borçlanmasıyla emeklilik hakkı nedir?

Soru: Annem 01.01.1965 doğumlu. 1979 yılında sigorta girişi var. Toplam 1780 gün sigorta primi yatırılmış. 1986, 1989 ve 1999 yıllarında 3 çocuğu oldu. Annem ne zaman emekli olabilir? Doğumları borçlanabilir mi? İlhami Kaplan 

Cevap: Sayın Kirman, annenizin emekli olabilmesi için 25 yıl sigortalılık ve 44 yaş ve 5000 gün prim ödeme koşullarına sahip olması gerekiyor. Anneniz sigortalılık süresi ve yaş koşullarını yerine getirmiştir. Annenizin emekli olabilmesi için 3220 gün  prim ödemesi gerekiyor. Anneniz üç doğumu borçlanabilir. Her doğum için 2 yıl olmak üzere toplam 6 yılı borçlanabilir. 6 yılı borçlandığında  2160gün prim ödemiş olacak. Borçlanma sonucunda annenizin   1060 gün daha prim ödemesi gerekecek. Bu primi ödediğinde  emekli olabilir.

 

Çalışanın maaşının düşürülmesi

Soru: Çalışan bir işçinin maaşı düşürülür mü? İsmet Gök 

Cevap: Sayın Gök, çalışan kendisi istemediği sürece maaşı düşürülemez. 

 

İkinci işte çalışılır mı? 

Soru: Çalışan bir kişi aynı gün içinde ikinci bir işte çalışabilir mi? Mesut Bilgili 

Cevap: Sayın Bilgiliişçinin iş sözleşmesinde yasaklayıcı hüküm yoksa ikinci bir işte çalışabilir.



Güneş Gazetesi – 22.04.2017

Görüntülenme Sayısı