22.01.2014 – Öpüşmenin bedeli ağır olabilir!

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Öpüşmenin bedeli ağır olabilir!


Soru: Bir tekstil işyerinde bayan arkadaşımla iş saatleri içerisinde öpüşürken ustabaşı gördü. Bize “bu ahlaksızlığınızın bedelini işten atılarak göreceksiniz.” Dedi. İşten atılır mıyız? A.Kömürcü
Cevap: Yargıtay vermiş olduğu bir kararda; Öpüşme eyleminin anlık oluşu, iş yerinde müşteri bulunmayışı, bir başka işçinin de görmeyişi göz önünde tutulduğunda, olayın iş düzenini bozucu nitelikte bir eylem olarak kabulü, ağır bir sonuç olup, ölçülülük ilkesiyle de bağdaşmadığı belirtilerek davacının işe iadesine karar vermiştir. Sayın Kömürcü Yargıtay’ın kıstaslarına bakıldığı zaman ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılıktan işten atılma durumunuz olabilir. Dolayısı ile öpüşmenin bedeli işten atılma gibi ağır olabilir.

İKRAMİYE NE OLUR ?

Soru: Memurlukta  beş buçuk yıl çalıştıktan sonra istifa ettim. Daha sonra SSK’dan emekli oldum. Beş buçuk yıllık ikramiyemi alabilir miyim? Muhittin Çay
Cevap: 8.9.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayıp, bu tarihten sonra 15 yıl sigortalılık süresine ve 3600 prim ödeme gün sayısına sahipken ayrılan ya da 8.9.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayıp 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün sayısına sahipken veya sadece 7000 prim ödeme gün sayısına sahipken ayrılanlar ikramiye alabiliyorlar. Sayın Çay, bu koşulları sağlayamadığınız için ikramiye alamazsınız.

Soru: İşten ayrıldım. Henüz iş bulamadım. Sigortalılığımı nasıl sağlayabilirim? Şaban Yaman
Cevap: Sayın Yaman, isteğe bağlı sigortalı olarak sigortalılığınızı sürdürebilirsiniz.

Soru: Bir kişi sigortalı olduktan kaç gün sonra sağlık hizmetlerinden faydalanır? Yılmaz Şahin
Cevap: Sayın Şahin, bir kişi işe girdiği tarihten itibaren 30 gün prim ödedikten  sonra sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

GECE ÇALIŞMASI

Soru: Gece  kaç saat çalışılabilir? Gece çalışanların maaş durumları nedir?
Cevap: Gece çalışanlar 7.5 saatten fazla çalışamazlar. Maaş durumları işverenle yapılan iş sözleşmesine bağlı. Gece dönemi için sözleşmede daha fazla bir maaş öngörülebilir.

Soru: Patron veya müdür çalışanına hakaret edebilir mi? Ederse ne olur? M. Akar
Cevap: Sayın Akar, patron veya müdür çalışanına hakaret edemez. Hakaret ederse çalışan haklı sebeple işten ayrılabilir. Çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise çalışan tazminata hak kazanır.

EYLEME KATILMA 

Soru: Mahallemizde bir cadde üzerine üst geçit yapılmasını sağlamak amacıyla yapılan eyleme katıldım. Patronum televizyonda beni görmüş. Seni işten atacağım dedi. Atma hakkı var mı? Ahmet K
Cevap: Sayın Ahmet Bey, katılmış olduğunuz eylemin işyerinde olumsuzluğa sebep olmadığı anlaşılıyor. Dolayısı ile patronunuzun tazminatsız atma hakkı yok. 

Soru: Beş yıl önce bir taşeronumuzda çalışan işçi 2014 yılı Ocak ayında kıdem tazminatı almak için dava açmış. Asıl işveren olarak taşeronun kıdem tazminatından sorumlu muyum? Kasım Güler
Cevap: Sayın Güler, taşeronunuzda çalışmış olan işçilerin tazminat ve ücret gibi haklarından taşeronla birlikte sorumlusunuz. 





Güneş Gazetesi – 22.01.2014

Görüntülenme Sayısı