Patronunu yanıltan işten atılır
Çalışma hayatında çalışanlar ile çalıştıranlar arasında bir çok sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunlardan biride çalışanını patronunu yanıltması.4857 sayılı İş Kanununa göre; işçinin iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması durumunda işçi tazminatsız olarak haklı nedenle işten çıkarılabiliyor.
İşçinin patronunu yanıltması çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Bunları örneklerle açıklamaya çalışalım.
Sabıkasızlık belgesi
Bir işyerine güvenlik görevlisi olmak amacıyla iş başvurusunda bulunan işçinin çeşitli sabıka kaydı olmasına rağmen sabıkasızlığını gizleyerek işverenine vermiş olduğu yazılı belgede hiç sabıkasının olmadığını belirtmesi, gerçekte ise bir çok suçtan sabıkalı olması halinde sabıkasını gizleyen işçinin güvenlik görevlisi olması halinde iş sözleşmesi haklı olarak tazminatsız şekilde sona erdirilebilecek.Çünkü güvenlik görevlisi olarak çalışacak birisinin sabıka kaydının olup olmaması işin asli unsurunu oluşturmaktadır.(Geniş bilgi için bakınız Resul Kurt-Muzaffer Koç, İş Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi 3.Baskı Seçkin Yayınları, Ankara, 2015).
Sürücü belgesi
İşyerine şoför olarak başvuru yapıp işbaşı yaptıktan sonra ehliyetinin olmadığı ortaya çıkan işçinin iş sözleşmesi de haklı olarak sona erdirilebilecektir. Burada işçi asli işini yapma yükümlülüğüne aykırı davranmıştır. Sürücü belgesi, şoför olarak çalışmanın en temel şartıdır.
Bilgisayar sertifikası
İşçinin bilgisayar kullanmasını biliyor olması ve işe girerken bilgisayar sertifikası olduğunu söylemesi, ancak işe girdikten sonra işverence istenmesine rağmen işçi tarafından sertifikanın işverene verilmemesi işçinin iş sözleşmesinin geçerli nedenle sonlandırılmasına neden olur. Geçerli nedenle sonlandırmada işçiye ihbar tazminatı ve çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatı ödenmesini gerektirir. Çalışanın patronunu yanıltması sonucunda işten çıkarılması bazen haklı nedenle bazen de geçerli nedenle olabiliyor. İşçinin asli yükümlülüklerini ihlal etmesi haklı nedenle işten çıkarılması ve tazminat ödenmemesini gerektirirken, işçinin ikinci derecede olabilecek yan yükümlülüklerini ihlal etmesi geçerli nedenle işten çıkarılmasına neden olabilmektedir.
İş başvurusu yapacakların gerçeğe aykırı bilgi ve belgelerden uzak durmaları gerekiyor. Aksi halde işten çıkarılma ve savcılığa kadar giden bir süreç başlayabilir.
Güneş Gazetesi – 21.07.2017