21.03.2012 – Kira gelirinden indirilebilecek giderler

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Kira gelirinden indirilebilecek giderler

Posta Gazetesi – 21.03.2012

 

Soru: Kira beyan edeceğiz. Kiradan hangi giderleri indirebiliyoruz?

MEHTAP

Cevap: Gelir Vergisi Kanunun da ana ilke olarak, kazanç ve iratların safi tutarları üzerinden vergilendirilmesi esası benimsenmiştir.

Kira gelirlerinde safi tutarı bulmak için bu kapsamda elde edilen kira gelirleri üzerinden bir takım giderler indirilebilmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 74. maddesine göre;

Mükelleflerin, elde ettiği kira gelirleri üzerinden indirebileceği giderler için;

1- Gerçek gider usulü

2- Götürü gider usulü,

olmak üzere iki alternatiften birini seçme hakkı vardır.

Gerçek Giderlerin İndirilmesi

Kira geliri elde edenler kira beyanında “gerçek gider usulü” nü tercih etmeleri halinde, elde ettikleri kira bedellerinden aşağıda yazılı giderleri indirebilecekler.

– Mal sahibi tarafından ödenen ısıtma, su ve asansör giderleri,

– Kiraya verilen malların idaresi için yapılan, gayrimenkulün ehemmiyeti ile mütenasip idare giderleri,

– Kiraya verilen mal ve haklar için yapılan borçlanmaların faizleri,

– Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün, iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i,

– Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle, belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları (mal sahibi tarafından ödenmek koşulu ile),

– Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar,

– Mal sahibinin yaptığı onarım giderleri,

– Kiraya verilen mal ve haklara ait bakım ve idame giderleri,

-Sahibi bulundukları konutu kiraya verenlerin, kira ile oturdukları konutların kira bedelleri,

– Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak mukavelenameye, kanuna ve ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar,

– Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler.

Gerçek gider usulünün seçilmesi halinde elde edilen kira tutarlarından yukarıdaki giderler indirilebilmektedir. Ancak, bu giderlerin, 2.800 milyon liralık konut gelirine isabet eden kısmı indirilemiyor.

İstisnaya isabet eden indirilemeyecek gerçek gider kısmını aşağıdaki formülle hesaplayabiliriz.

 

                                                       istisna tutarı x Gerçek gider

İndirilmeyecek Gider Kısmı= —————————————————————————————

                                                                                                                                             Kira tutarı

Örnek :

72.000 TL konut kira geliri olan (A), gerçek gider usulünü seçmiş olup, gerçek giderlerinin 24.000 TL olduğunu varsayarsak, (A) 24.000 TL gerçek giderinden 2.800 TL lik istisnaya isabet eden kısmı olan;

2.800 TL x 24.000 TL

İndirilmeyecek Gider Kısmı= ——————————————————————————————– = 933.33 TL

72.000 TL    

 

 

933.33 TL’yi indiremeyecek ve gerçek gider olarak kalan 23.066.67 TL ‘yi(24.000 – 933.33) indirecektir.

 

Götürü Gider Usulü

Kira geliri elde eden mükellefler dilerlerse, yukarıda saydığımız gerçek giderlerinin yerine, elde ettikleri kira hâsılatının yüzde 25’ini götürü gider olarak, toplam kiradan indirebilirler. Ancak, bu usulü seçenler iki yıl bu usulden dönemez. Ve iki yıl elde ettikleri kiradan gider olarak, kira hâsılatının yüzde 25’ini indirebilirler. Gerçek gider usulüne ancak iki yıl sonra dönebilirler.

Hakları kiraya verenler, götürü gider usulünden yararlanamazlar.

Belge toplama, saklama ve ibraz külfetinin olmaması ve uygulamadaki pratikliği açısından, mükelleflerin çoğu götürü gider usulünü seçmektedir.

 

İki doğum borçlanması için 13.622 TL ödemeniz lazım

Soru: 19 Ocak 1973 doğumluyum. 1 Nisan 1993`te SSK`lı oldum.1040 gün prim ödemem var. Şu an çalışmıyorum. Çalışmadığım zamanlarda 1994 ve 1999 yıllarında 2 çocuğum oldu. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Miktarı ne kadardır? Emekli olmam için ne yapmam gerekir? Ne zaman emekli olabilirim?

Serpil KAŞ

Cevap: İki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. İki doğum borçlanması için 13.622 TL ödeneniz gerekir. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Borçlanmadan sonra 3120 gün daha prim ödeyerek, doğum borçlanmasıyla 2480 güne yükselecek olan priminizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 19 Ocak 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Engelli hakkıyla 2015 de emekli olabilirsiniz

Soru: Bir kaç sorum olacaktı. Yüzde 50 engelli 3.derecede raporum ve vergi indirim yararlanmaktayım.01.10.1997 ilk işe başlamadım. Şuana kadar 4269 iş günü doldurmuş durumdayım. Araştırdığım kadarıyla 4080 iş günü 18 yıl olduğunu biliyorum. Benim sorum ne zaman emeklilik hak ettiğimi ve ne kadar maaş alırım?

 İlker YETİŞ

Cevap: Sizin gibi, 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 3 yıldan fazla 6 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3. derece engelliler, emekli olmak için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün prim ödeme şartlarına tabi. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 18 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ekim 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Prime esas kazanç tutarı bilinmeden emekli aylığı hesaplanamaz. Muhtemelen 650 TL civarında aylık alırsınız.

 

Kız kardeşiniz evlendiğinde çeyiz yardımı alabilir

Soru: Kız kardeşim emekli sandığından babamdan dolayı malullük maaşı alıyor. Şimdi nişanlı ve yakında evlenecek. Kanuni nikâhla evlendiği takdirde, maaşı kesilecek. Kardeşim evlendiğinde toplu çeyiz parası alabilecek mi? yeni düzenlemeye göre?

Huri KURTULUŞ

Cevap: Kız kardeşinizin aldığı aylık yetim aylığı olmalı. Evlendiğinde yetim aylığı kesilir. Talep etmesi halinde, 12 aylığı tutarında çeyiz yardımı alabilir.

 

50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 18 Ağustos 1964 doğumluyum. 17 Nisan 1987’de SSK’ lı işe başladım.114 gün primim var. 24 Temmuz 1989 tarihinde memur oldum. Askerlik borçlanmasını 18 ay olarak ödedim: Ne zaman emekli olabilirim.

Yaşar ER

Cevap: SSK prim ödemeniz ve askerliğinizi borçlanmanız, emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 50 yaşınızı dolduracağınız 18 Ağustos 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

 

Görüntülenme Sayısı