Yeni Türk Ticaret Kanunu şirketten borç alan ortağa hapis cezası getirdi Posta Gazetesi – 19.01.2012
Soru: Bir aile şirketimiz var. Şirketin(AŞ) nakit durumuna göre zaman zaman şirketin parasını şahsi işlemiz de kullanıyoruz. Ancak, kanun emri diye muhasebeci, faiz tahakkuk ettiriyor. Şirketten aldığımız kendi paramıza faiz ödediğimiz gibi, bir de KDV ödüyoruz. Ancak, yeni yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanununa göre, hapis cezası verileceği söyleniyor. Bu doğru mu? Kendi paramıza hem faiz, hem de KDV ödediğimiz halde, bir de hapis cezasına çarptırılacağız? Yoksa hapis cezası, şirketinden borç alıp faiz ödemeyenlerle mi ilgili? Bizleri çok huzursuz eden bu hususta bilgilendirirseniz seviniriz. Özgür SAKAL Cevap: Öncelikle Yeni Türk Ticaret Kanunun yürürlüğe girmediğini belirtelim. TBMM sinde13 Ocak 2011 de kabul edilen 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun hükümleri değişik tarihlerde yürürlüğe girecek. Ancak önemli bölümleri, 1 Temmuz 2012, 1 Ocak 2013 ve 1 Temmuz 2013 de yürürlüğe girecek. Yeni, Türk Ticaret Kanunu, şirket yönetim kurulu başkan ve üyelerinin ile şirket ortaklarının(AŞ. ve limited) şirkete borçlanmalarını yasaklıyor. Şirketten borç alan ortağa hemen hapis cezası verilmesi söz konusu değil. Ancak, hapis cezası sonucunu doğuran düzenleme getirilmiş. Şöyle’ ki; yasaklanmasına rağmen, borç alan ortağa 300 günden az olmak üzere “adli para cezası” kesilecek. Adli para cezası 30 gün içinde ödenmezse, adli para cezası 300 günden başlayan hapis cezasına dönüşecek ve ortak hapis yatacak. Şirket ortaklarının uykusunu kaçıran bu uygulamada borçlanma tutarı açısından sınır da yok. Şirkette “1 TL” borçlanana da, “1 milyon TL” borçlanana da aynı ceza. Ayrıca, cezada üst sınırda yok. Yıl içinde 5 kere borçlanma yapan ortağa her borçlanma için 300 günden başlayan adli para cezası kesilecek. 30 günde ödenmezde, 300 günden başlayan 5 ayrı hapis cezası söz konusu olacak. Yeni, Türk Ticaret Kanununda ortağın şirkete borçlanmasıyla ilgili düzenlemenin, vergi kanunlarındaki aynı konudaki düzenlemelerle bir bağı yok. Uygulama, borca faiz işleten ortağı da, faiz işletmeyen ortağı da kapsıyor. Yani hapis riskleri aynı. Ayrıca Türk Ticaret Kanunu göre kesilen ve hapis sonucunu doğuran adli para cezası uygulaması, vergi kanunları açısından ortağa uygulanan yaptırımları da kaldırmıyor. Sizde olduğu gibi, şirket ortaklarını çok rahatsız eden ve ticari hayatı olumsuz etkileyeceğine hiç şüphe olmayan bu hükmün, yürürlüğe girmeden düzeltilmesinde yarar var.
10 Nisan 2012 de emekli olabilirsiniz Soru: 30 Haziran 1987 de Devlet memuru(hemşire) olarak göreve başladım 10 Nisan 1968 doğumluyum. Bir kez 6 ay ücretsiz izin kullandım 10 Nisan 2012 tarihinde emekli olabilir miyim? REBAZİYE Cevap: Emekli olmak için; 20 tam yıl fili hizmet süresi ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet süreniz yeterli olduğundan, 44 yaşınızı dolduracağınız 10 Nisan 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.
755 gün prim ödeyip 43 yaşı doldurmanız gerek Soru: 5 Haziran 1971 doğumluyum. Sigortam 1 Ocak 1987 tarihinde başladı. İnternet üzerinden günlerimi topladığımda 4395 gün çıkıyor. Ne zaman emekli olabilirim? Sabiha YOLSAL Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 755 gün daha prim ödeyerek, 4395 gün olan priminizi 5150 güne tamamlamanız şartıyla, 43 yaşınızı dolduracağınız 5 Haziran 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Tapu Harcı artırılmadı Soru: 2012 de Tapu Harcının oranı ne oldu? Gayrimenkul alımında alan ile satan ne kadar harç ödeyecek? ASUMAN Cevap:Tapu Harcının oranında değişiklik yapılmadı. 2011 de olduğu gibi 2012 de de gayrimenkul alan ve satan gayrimenkulün gerçek alım satım bedelinden az olmamak üzere emlak vergi değeri üzerinden, ayrı ayrı binde 16.5, oranında Tapu Harcı ödeyecek.
6 Ocak 2016 da emekli olabilirsiniz Soru:6 Ocak 1964 doğumluyum. 1 Ekim 1992 den itibaren sigortalı çalışmaya başladım. 6800 gün prim ödemem var. 1984-1985 arası 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimin ne kadarını ödemem gerek? Ve ne zaman emekli olurum? Abdullah GÜLBOY Cevap: Başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizin 490 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 490 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız 6 Ocak 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Dul aylığı için prim eksiği borçlanmayla tamamlanamıyor Soru: 5 Şubat 1946 doğumlu olan babam 10 Aralık 2011 tarihinde vefat etti. 15 Aralık 1978 tarihinde sigorta başlangıcı ve 154 gün SSK prim ödemesi görünüyor. 1 Şubat 1949 doğumlu olan annemin ise, sigortası yok. Sorum; babamın vefatına istinaden annem için yasal olarak 154 gün üzerinden ne yapılabilir? Yani annemin emekli olması için ne yapılabiliriz? Bilgilendirirseniz sevinirim. Dursun GÜLER Cevap: Babanızdan dolayı annenize dul aylığı bağlanabilmesi için, babanızın 5 yıl sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemesi bulunması gerekiyor. Babanızın sigortalık süresi yeterli olmasına rağmen prim ödemesi yetersiz. 1 Ekim 2008 den önce prim eksiği askerlik borçlanmasıyla 900 güne tamamlanabiliyordu. Ancak bu tarihten itibaren sonraki vefatlarda, borçlanma yoluyla da prim eksiği 900 güne tamamlanamadığından, maalesef annenize dul aylığı bağlatmanız mümkün değil.
Gelir testi için sosyal yardımlaşma ve dayanışa vakıflarına başvurulacak Soru: İşsiz kişiler sağlık sigortalı olmak için nereye başvuracak. Başvuru hangi evraklarla yapılacak? Ay sonuna kadar başvuru yapmayana ceza kesilecekmiş. Ahmet DEMİR Cevap: İşsizler 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalı yapıldı. Prim ödeyerek mi? Yoksa prim ödemden mi? Sağlık yardımı alınacağı gelir testi sonunda belirlenecek. Gelir Testi yaptırmak için, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) nun genel sağlık sigortasına tescilinizin yapıldığı ve bir ay içinde gelir testi için başvurmanız gerektiği bildiren yazılı tebellüğ ettiğiniz tarihten itibaren, bulunduğunuz yerdeki “sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına” başvurmanız gerekiyor. TC. kimlik numaranızla vakfa başvuracak ve vakıftan alacağınız, gelir tespitine esas teşkil edecek göstergeleri içeren “ başvuru formu” nu doldurarak, vakfa vereceksiniz. Başvuruyu süresinde yapmamak ceza kesilmesini gerektirmiyor. Ancak, süresi içinde başvuru yapmayanın, aile içinde kişi başına düşen aylık geliri asgari ücretin iki katı olarak kabul edilecek. Ve aylık 212.76 TL prim tahakkuk ettirilecek. Fazla prim ödememek için gelir testini süresi içinde yaptırmakta yarar var. |
|