Bağ-Kur başlangıcınızı 1998 e çekemezsiniz Posta Gazetesi – 18.09.2011
Soru: 1998 de vergi kaydım var ve halen devam ediyor. Bağ-Kura 2000 de kaydoldum. Bu şekilde kaç yaşında emekli olabilirim? Bağ-Kuru 1998’e aldırabilir miyim? Eğer olursa 1998’e göre kaç yaşında emekli olabilirim? Sezai YILDIRIM Cevap: Belirttiğiniz dönemde sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların, sigortalılık hal ve yükümlülüğü 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatıldı. Sizde süresi içinde Bağ-Kura kayıt olmadığından Bağ-Kurunuz 4 Ekim 2000 den itibaren başlatılmış. Başlangıcınızı 1998 de çekmeniz mümkün değil. 2000 başlangıcınıza göre emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 25 tam yıl(9000 gün) prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Kıdem tazminatı alabilir yazısını kullanmamak hak kaybına yol açmaz Soru: İşverenle maaş konusunda anlaşamadım. Emeklilik için gerekli olan sene ve prim gününü doldurdum. Yalnızca yaşımı bekliyorum. SGK müdürlüğüne başvurup, işyerinden kıdem tazminatını alabilmek için, “kıdem tazminatını alabilir” yazısını aldıktan sonra işveren benim istediğim şartları kabul etti. Şimdi sorum şu; ben bu evrakı işleme koymazsam, ne gibi zararı olabilir, daha sonra tekrar verebilir miyim? Yoksa aynı işyeri için hakkım yanar mı? Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Canan ALAGÖZ Cevap:İşveren ayrılmanızı istemediğinden şartlarınızı kabul ettiği anlaşılıyor. SGK’dan aldığınız “Kıdem tazminatı alabilir” yazısını işleme koymazsanız, yani işinizden ayrılmazsanız herhangi bir kaybınız olmaz. İleride işinizden ayrılacağınız zaman aynı yazıyı kullanabileceğiniz gibi yeni bir yazıda alabilirsiniz. Aynı işyeri için kıdem tazminatı hakkınızın yanması gibi bir durum söz konusu olmaz. Yazı emeklilikle ilgili durumunuzu ve haklarınızı gösterdiğinden ileride tekrar alabilirsiniz.
İşsizlik ödeneğinin emekli aylığına zararı olmaz Soru: 1 Ocak 1964 doğumlu, Türkiye Cumhuriyeti erkek vatandaşıyım. Askerden önce 14 Nisan 1984 tarihinde sigortalandım. 28 Şubat 2011 de işyerim kapandığından işten ayrıldım. Hiç boşluk vermedim. Kaç yasında emekli olup, maaş alabilirim? Şu anda ben işsizlik sigortasından maaş almak mecburiyetindeyim. Çünkü iş bulamıyorum. Çalışmadığım günlerinde emekliliğine zararı var mı? Yüksel ZORLU Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. İşsizlik ödeneği almanız ve çalışmadığınız günlerin emekli aylığınıza zararı olmaz.
8 Eylül 1976 dan önce sigortalı olanlar eski yasa şartlarıyla emekli oluyor Soru: 1956 doğumluyum.1975’den sigorta başlangıcım var. Bu başlangıcımda 61 gün prim ödemem bulunuyor. 2005’de Bağ-Kurlu oldum. Bağ-Kurdan 4 yıl 8 ay prim ödedim. 2010 da Bağ-Kuru kapattım. SSK’ya geçtim. Şuan 14 aydır SSK’ya prim ödüyorum. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olurum? Batuhan ULUĞ Cevap: Sizin gibi 8 Eylül 1976 den önce sigorta başlangıcı olanlar 8 Eylül 1999 da yürürlüğe konan ve e emekli olmak için kadına 58 erkeğe 60 yaş şartı getiren ve prim ödeme gün sayısını, 5000 den 7000 güne çıkartarak emekli olmayı zorlaştırdığından dolayı toplumda “mezarda emeklilik” yasası olarak adlandırılan 4447 dayılı yasaya tabi olmadan eski yasa şartlarıyla emekli olabiliyorlar. Eski yasaya göre, SSK da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi(20 ay kabul edilmiştir) borçlandıktan sonra, sigortalı çalışmak suretiyle 839 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Boşanan kız çocuğu sigortalı çalışsa dahi Emekli Sandığından yetim aylığı alır Soru: 2000 yılında Emekli Sandığından emekli oldum. Emekli olduktan sonra özel okullarda sınıf öğretmeni olarak çalıştım. Bu arada eşimden ayrıldım. Ancak sağlık problemim nedeniyle bir yıldır çalışamamaktayım. Bakmak zorunda olduğum üniversitede öğrenci olan bir oğlum var. Öğretmen olan babam 1978 yılında Emekli Sandığından emekli olmuştu. Kendisi 1992 yılında vefat etti. Babamın emekli maaşından yararlanabilir miyim? Gülay İNCİ Cevap: Emekli Sandığı bekâr, evlense de boşanan veya dul kalan kız çocuklarına Devlet memuru olmamaları ve Emekli Sandığından gelir ve aylık almamaları şartıyla, ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Eşinizden boşandığınızdan, sigortalı çalışsanız dahi, babanızdan dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirsiniz
Çocuğunuza bakan annenizi sigortalı yapabilirsiniz Soru: Ben çalıştığım için çocuğuma annem bakıyor. Sabah ben evden çıkmadan gelip, akşamda ben eve döndükten sonra evden çıkıyor. Ve bu bebekliğinden bu yana bu şekilde. Bende bakıcıya vereceğim ücreti anneme veriyorum. Annem, çocuk bakıcılarının da sigortalı olarak çalıştığını duymuş. Peki, ben anneme bakıcı olarak sigorta yaptırabilir miyim? H.TATAR Cevap: Anneniz ücret karşılığı düzenli olarak çocuğunuza bakıyorsa, SGK il veya merkez müdürlüğüne başvurarak bir işyeri numarası alıp, annenizi bu numara üstünden SGK ya bildirip sigortalı yapabilirsiniz.
Babanız kayboldu diye annenize aylık bağlanmaz Soru: Emekli öğretmen olan babam Haziran 2011 ayında 3 aylık maaşını çektikten 15 gün kadar sonra yazlık evinden kayboldu. 25 Haziran 2011 tarihinden itibaren Türkiye’de kayıp şahıs olarak aranmasına karşın halen bir haber alınamadı. Annem ev hanımı ve hiçbir geliri yok. Babamın maaşından yararlanabilir mi? Nazan ARPACIOĞLU Cevap: Anneniz babanızın emekli aylığından yararlanabilmesi için, babanızın vefat etmiş veya mahkemece gaipliğine karara verilmiş olması gerekir. Babanızın vefat edip etmediği bilinmiyor. Ortada mahkemece verilen gaiplik kararı da yok. Dolayısıyla annenize, babam kayboldu gerekçesiyle dul aylığı bağlatamazsınız. Haziran 2011 ayını takip eden ödeme dönemi babanızın durumunu aydınlatacaktır. Şayet babanız, takip eden ödeme döneminde emekli aylığını çekerse, demek ki kaybolmamış. Annenizi terk etmiş. Bu durumda gaiplikte söz konusu olmaz. Ancak, yatan aylığı çekmezse, bu durum kaybolduğuna karine teşkil edebilir. Emniyete ve diğer ilgili kuruluşlara başvurunuzuz yapın. Son haber alma tarihi üstünden beş yıl geçtikten sonra mahkemeye gaipliğine karar verilmesi talebiyle dava açın. Mahkemenin gaiplik kararından sonra, annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz.
|
|