Memurun istekleri neler?
Memur okuyucularımdan gelen sorulara göre memurların bir çok sorunları ve talepleri var. Bu sorunlar içerisinde ikisi ön plana çıkıyor. Bunlardan biri fazla çalışma ücreti diğeri ise memurlara yapılan ek
ödemelerden kesinti yapılarak bunun emekli maaşlarına yansıtılması. Bilindiği üzere 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu çalışanlarının fazla mesai ücretlerine sınırlamalar getirilmişti. Yetkililerin kamuoyuna yansıyan beyanlarına göre fazla mesai sınırlamalarının kaldırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
EMEKLİ ZORLANIYOR
Memurların çalışırken almış oldukları maaşlarının emeklilikte düşmemesi için memurlar ve memur örgütlerinin sürekli çaba harcadıkları ve bu taleplerini dile getirdikleri biliniyor. Bu bağlamda memur sendika ve konfederasyonları, toplu görüşme sürecinde memurların emekli olunca emekli maaşlarının düşmemesini teklif olarak masaya getirdiler. Memur konfederasyonları memurların yan ödemelerinden emekli kesintisi yapılması gerektiğini, aksi halde memurun çalışırken aldığı maaşı emekli olunca %40 ile %60 arasında bugünkü gibi düşük olacağını toplu görüşmeye ilişkin itirazı kayıtlarında belirttiler.(Bakınız Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 29/5/2012 Tarihli ve 2012/1 Sayılı Kararı. 01.06.2012 tarihli ve 28310 sayılı Resmi Gazete). Memurlara yapılan ek ödemelerden prim kesilmesi ve bununda emekliliğe yansıtılması gerekiyor. Bu düzenleme çalışma barışı ve aktüeryal dengenin sağlanmasına katkı sağlayacağı gibi çalışırken alınan aylıklar ile emekli aylıkları arasındaki büyük farkları da ortadan kaldıracaktır.
OKUR SORULARINA CEVAPLAR:
Resmi kurumlar risk değerlendirmesi yapmaz.
Soru: İstanbul’da bir binada yöneticiyim. Resmi kurumlara başvurdum. Risk değerlendirmesini yapmıyoruz dediler. Risk değerlendirmesini kim yapacak? F.Köseoğlu
Cevap: Sayın Köseoğlu, risk değerlendirmesini işveren yapacak yada yaptıracaktır. Risk değerlendirmesini resmi kurumlar yapmaz. Apartmanda apartman yöneticisi, kapıcı ve diğer kat malikleri birlikte yapacaklar. Gerekiyorsa uzman kişilerden yardım alabilecekler.(Geniş bilgi için bakınız www.ariftemir.com)
Ara boşlukların borçlanılması
Soru:1982 yılında sigortaya girişim var. Belirli aralıklarda ödenmemiş günlerim var. Askere 1985 de gittim . 4300 gün prim ödemem var. Emekli olabilmem için 850 gün daha prim ödemem gerekiyor. Ara boşluğu ödeme imkanım var mı? Yapılandırma affı çıkmış bundan yararlanabilir miyim? İ. Büyük
Cevap: Sayın Büyük, askerlik sürenizi, sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanma veya gözaltına alınıp bu suçlardan beraat ettiyseniz tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri, işyerinizde grev ve lokavt uygulanmışsa grev ve lokavtta geçen süreler ile kısmi süreli çalışmalarda ay içerisinde eksik kalan günleri borçlanabilirsiniz. Bu borçlanma türlerinin dışında ara boşlukları dolduramazsınız. Bahsettiğiniz yapılanma 6385 sayılı Kanun ile getirildi. Kanuna göre19.01.2013 tarihinden önce iştirakçi veya sigortalı olup, Bağ-Kur kapsamında vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı gibi sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primini ödemeyenlerin primi borçları yapılandırılıyor. Ancak bu yapılandırma sizi kapsamıyor.
Gebe ve emziren kadınların çalışması
Soru: İşyerinde haftanın beş günü günde 9 saat çalışıyorum. Hamileyim. İşverene 7.5 saatten fazla çalışmamam gerektiğini söylüyorum. Ancak bu kural 5 gün çalışan işyerlerinde geçerli değil diyorlar. Ne Yapmalıyım? İsmi mahfuz.
Cevap: Gebe ve emziren kadınların günde 7.5 saatten fazla çalışmaları yasak. Bir işyerinde günlük çalışmanın 9 saat olması bu kuralı değiştirmez. Sayın okurum, işvereninizi ALO 170 veya çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine şikayet edebilirsiniz.
Güneş Gazetesi – 18.03.2013