İş güvenliğine yeni teşvik geliyor
Bilindiği üzere tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine iş sağlığı ve iş güvenliği teşviki daha önce gelmişti. Kamuoyunda ikinci Torba Kanun olarak da adlandırılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda iş güvenliğine ilişkin önemli düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemelerden biri §de çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine getirilen teşvik.
Bu teşvik 10’dan fazla çalışanı bulunan işyerlerini kapsıyor.
Kaza olmamışsa
Buna göre üç yıl içerisinde ölümlü, sürekli veya geçici iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı üç yıl süreyle %1 olarak uygulanacak. Bu teşvik uygulamasına göre işverenlerden %2 olarak alınan işsizlik sigortası prim oranında bir puanlık indirim getiriliyor.
Kaza olmuşsa
İşyerinde ölümlü iş kazası meydana gelmesi halinde işsizlik sigortası üç yıl süreyle %3 olarak uygulanacak. Bu uygulamaya göre işyerlerinde iş kazası olan işverenlerden işsizlik sigortası primi %1 fazla alınacak.
İşverenlerin Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan birden çok işyerleri varsa işyerlerinde toplam işçi sayısı dikkate alınacak. Teşvik bazı durumların varlığı halinde kaldırılıyor. Hatta ceza bile uygulanıyor. Buna göre iş kazasını bildirmeyenlerin geçmişe dair teşvikten yararlandıkları primler faiziyle birlikte geri istenecek. Beş yıl süreyle bu durumda olan işverenler teşviklerden yasaklı hale gelecekler. Haklarında teşviklerden yasaklama kararı bulunanlar; şahıs şirketinde ortak olması halinde şahıs şirketi, sermaye şirketlerine sermayesinin yarısından fazlasına ortak olmaları halinde sermaye şirketi hakkındada teşvik yasağı uygulanacak.
Ağır cezalar geliyor
Mevcut durumda iş kazalarının bildirimi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılıyor. Bildirmeme durumunda ise cezayı çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri uyguluyor. Yeni tasarı ile birlikte iş kazalarını bildirmemenin cezasını Sosyal Güvenlik Kurumu uygulayacak. Bildirimler eskiden olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak. Tasarıya göre iş kazalarını bildirmemenin cezası 22.400 Lira olacak. Bazı işyerlerinde iş kazaları gizlenerek bildirimi yapılmıyor. Bu gibi durumlarda işçi veya yakınları mağdur oluyor. Getirilen ceza buna benzer durumları önlemeye yöneliktir.
Güneş Gazetesi – 18.01.2015