25 yaş sınırı, erkek çocuklarla ilgili
22 Ekim 1988 doğumluyum. Evli değilim, öğrenci de değilim, yüksek lisansımı 2 yıl önce tamamladım. Herhangi bir yerde çalışmıyorum, aylık hiçbir gelirim yok. Bu zamana kadar SGK emeklisi olan babam üzerinden genel sağlık hizmeti alabiliyordum, ancak şu an 25 yaşını doldurduğum için, son okuduğum haberlere göre bu sağlık hizmetinden yararlanamadığımı öğrendim. Birkaç hafta önce özel bir hastanenin göz bölümüne gittim, babam üzerinden artık bakılamayacağımı düşünerek ücretli hasta olarak kaydoldum ve nakit ödeme yaptım. Ancak eczaneye ilaçlarımı almak için gittiğimde oradaki eczacı bey benim hala babam üzerinde göründüğümü söyledi. Eğer bu 25 yaş doldurma konusu benim için geçerli ise neden sistem otomatik olarak beni düşürmedi? Kafam oldukça karışık, çünkü herkes bir şeyler söylüyor ve ben bundan sonra sağlık ile ilgili herhangi bir durum olduğunda ne yapacağımı bilemiyorum. Bana bir yol gösterirseniz çok memnun olurum. Gülce İlken
25 yaş sınırlaması, yüksek öğrenim gören erkek çocukları ile ilgili. 1 Ekim 2008 tarihinde ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılıyor.
Sigortalı bir işe girmediğiniz ya da evlenmediğiniz sürece babanız üzerinden sağlık yardımı almaya devam edersiniz. İşe girmeniz halinde kendi sigortanıza bağlı olarak, evlenmeniz ve çalışmamanız halinde eşiniz üzerinden sağlık yardımı almaya başlarsınız. İşten ayrılmanız halinde, tekrar babanızın bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak babanız üzerinden sağlık yardımı alırsınız.
Askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez
1975 doğumluyum. Sigorta girişim 29 Temmuz 1993. Toplam prim gün sayım ise (Eylül sonu itibariyle) 5928 gündür. Askerliğimi 1999 yılında 8 ay kısa dönem olarak tamamladım. Askerlik borçlanması yapabilir miyim? Eğer borçlanma mümkün ise ne zaman emekli olabilirim? Serkan Güngör
Askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Ancak askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptığınızdan, emeklilik şartlarınız değişmez. Sadece prim gün sayısı kazanırsınız, ona da ihtiyacınız yok. Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 prim günü ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 2029 yılında, 54 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz.
Doğum borçlanması yapabilir miyim?
25 Eylül 1955 doğumluyum. 2500 gün çalışılmış sigortam var. İki çocuğum var, ikisi de sigortaya girmeden önce doğdu. Emekli olmak istiyorum ama günüm eksik geliyor. Ne yapmam lazım, çocuklarım için borçlanabilir miyim? Nefise Şenan
Her iki çocuğunuz da ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce doğmuş olduğundan, mevcut yasal düzenlemeye göre maalesef doğum borçlanması yapamıyorsunuz.
İlk defa ne zaman sigortalı olduğunuzu belirtmemişsiniz. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olduysanız, 3600 prim günüyle emekli olabilirsiniz. Eksik 1100 prim gününüzü de isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayabilirsiniz.
Eşiniz 3600 prim gününü tamamladığında emekli olabilir
Eşim 2 Mayıs 1959 doğumlu. İlk sigortalı işe giriş tarihi 26 Mayıs 1975. Halen SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyor. 1440 günü doğum borçlanması olmak üzere toplam 2615 prim günü var. Eşim ne zaman emekli olur ve emekli maaşı almaya başlar? Hasan Akgül
8 Eylül 1999 tarihi itibariyle eşinizin sigortalılık süresi 18 yıldan fazla olduğundan, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim günü ve 50 yaş şartlarıyla yaştan emekli olabilir. Emeklilik için 985 gün prim eksiği var. 985 gün daha prim ödeyerek prim gününü 3600 güne tamamladığı tarihte, emekli olmaya hak kazanır. 3600 prim gününü tamamlayıp, emeklilik başvurusu yaptığında, başvuru tarihini izleyen aybaşından itibaren emekli aylığı bağlanır.
Sözcü Gazetesi – 18.01.2014