17.08.2014 – Taşeronun örgütlenmesi kolaylaşıyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Taşeronun örgütlenmesi kolaylaşıyor


Torba tasarı, taşeronların örgütlenmesi için kamuda ihaleyi alan taşeron işverenin kamu işveren sendikasını yetkilendirmesi koşulu ile toplu iş sözleşmesinin kamu işvereninin bağlı olduğu işveren sendikası ile işçi sendikası arasında yapılmasını öngörmüştür. Buna göre 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ihale edilen işlerde, 22.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan asıl işveren-alt işveren ilişkisi kapsamında alt işveren tarafından münhasıran bu Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde çalıştırılan işçileri kapsayacak olan toplu iş sözleşmeleri; alt işverenin yetkilendirmesi kaydıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından biri tarafından 18.10.2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre yürütülecek ve sonuçlandırılacak. Toplu iş sözleşmesinin kamu işveren sendikası tarafından sonuçlandırılması halinde, belirlenen ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödenecek. Kamu işveren sendikası tarafından yürütülmeyen ve sonuçlandırılmayan toplu iş sözleşmeleri için fiyat farkı ödenmeyecek. Ayrıca 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası esas alınarak asıl işveren sıfatından dolayı ücret farkına hükmedilemeyecek ve asıl işveren sıfatıyla sorumluluk kamu idaresine yüklenemeyecek.

 

KENDİSİ KARŞILAYACAK

Torba tasarı kamudaki taşeronların kamu işveren sendikalarına üye olmalarını sağlayacaktır. Aksi halde toplu iş sözleşmesinin taraflarından biri kamu işveren sendikası olmazsa toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçilere sağlanacak ücret, ikramiye gibi ek farklar ilgili idare tarafından taşerona ödenmeyecek. Bu durumda da taşeron toplu iş sözleşmesi farklarını kendi imkanlarıyla karşılayacaktır.

Örnek: Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikasına üye olan A taşeronu adına, kamu işveren sendikası ile işçi sendikası arasında toplu iş sözleşmesi yapılmadan önce işçi ücretlerinin 1200 TL olduğunu varsayalım. Toplu iş sözleşmesinde işçi ücretleri 1500 TL olarak öngörülmüşse 300 TL fark ilgili kamu kuruluşu tarafından taşerona ödenecek.

 

SORUNLAR GİDERİLİYOR

Taşeron kamu işveren sendikasına üye olmamışsa/yetkilendirmemişse taşeronun bir işçi sendikası ile yapmış olduğu toplu iş sözleşmesinde işçi ücretlerine örneğimizde olduğu gibi aylık 300 TL zam yapılmışsa ilgili idare bu ücret farkını taşerona ödemeyecek. Taşeron toplu iş sözleşmesinde yer alan aylık 300 TL ücret artışını kendi imkanlarıyla karşılayacak. Buna göre taşeronların kamu işveren sendikalarına üye olup toplu iş sözleşmelerini bu şekilde yapmalarında fayda var. Toplu iş sözleşmesi farklarının ödenmesi konusunda geçmişte çeşitli sorunlar yaşanıyordu. Bu düzenleme ile sorunlar giderilmiş olacak.

 
Güneş Gazetesi – 17.08.2014

Görüntülenme Sayısı