Tapunun kat irtifaklı veya hisseli olması emeklinin emlak vergisi ödemesini gerektirmez |Posta Gazetesi| |17.07.2011|
Soru: Tek meskeni olan emekliyim. Tapum arsa paylı ve hisseli gözüküyor. Gaziosmanpaşa belediyesi arsa paylı ve tapusuz meskenlerde emeklilik indirimi yapılamayacağını söylüyor. Bu doğru mudur? Tekin KORKMAZ Cevap: O zaman belediye bina vergisi de almasın. Arsa vergisi alsın. Vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Meskenin, kat irtifaklı olması, hisseli olması, iskan alınmaması sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılmasına mani değil. Türkiye sınırları içinde net alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemez. Yasa Türkiye sınırları içinde 200 m2 yi aşmayan tek mesken ile emekli aylığından başka gelir olmaması şartlarını arıyor. Başka şart yok. Belediyelerin kaynak ihtiyacından olsa gerek, emeklilerden emlak vergisi almak için her yola başvurduğu görülüyor. Belediyeye yazılı olarak başvurun. Vergi istemelerinin kanuni dayanağının bildirilmesini isteyin. İddialarını yazıya dökemeyeceklerinden, muhtemelen emlak vergisi almayacaklardır. Yazılı olarak da emlak vergisi isterlerse, konuyu idari aşamada Maliye Bakanlığından görüş isteyerek çözebileceğiniz gibi, vergi mahkemesine dava açarak yargı aşamasında da çözebilirsiniz.
Asgari özürlü raporu özel işletmelerde de gerekli Soru: Asgari sakat raporu sivil hayatta geçerli mi? Hüseyin AK Cevap: Özel işte, sosyal güvenlik ve vergi avantajları açısından özürlülere tanınan haktan yararlanmak için özürlü raporu ve rapordaki oranın önemi bulunuyor. Ayrıca, özürlü çalıştıran işverenlere sağlanan haktan yararlanılması da, özürlü raporu ve rapor oranına bağlı. Gerek işçiye, gerekse işverene sağlanan haktan yararlanılmadığı sürece, rapor oranının sivil hayatta bir önemi bulunmuyor.
Çeyiz yardımı üstünde 24 ay geçmişse aylığınız yükseltilmesi gerek Soru: Bağ-Kur emeklisiyim. Emeklilik eşimden dolayı olduğu için kızımla beraber maaş alıyorduk. Kızım evlenince bu maaşında bana verileceği söylendi. 3 sene önce kızım evlendi ve çeyiz parası adı altında toplu para aldı. Bu toplu paranın 2 sene boyunca kızımın maaşından ödeneceğini, sonrasında da bana bağlanacağını söylediler. Fakat bu güne kadar kızımın aldığı parayı alamadım. 5 – 6 ay önce borcumuzun bitmiş olması gerekiyordu bu konuda ne yapmam gerekir? Gülşen FIRTINA / MANİSA Cevap: “Bağ-Kur emeklisiyim” ifadenizden eşinizden dolayı Bağ-Kurdan dul aylığı aldığınızı anlıyor ve sorunuzu buna göre cevaplandırıyoruz. Eşinizden dolayı kızınıza yüzde 25 oranında yetim, size de yüzde 50 oranında dul aylığı bağlanmıştır. Evlenenlerin yetim aylığı kesildiğinden kızınızın aylığı da kesilmiş. Sigortalı çalışmıyor, kendi çalışmalarınızdan dolayı sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık almıyorsanız, kızınızın aylığı kesilince aylık bağlama oranınız yüzde 50 den, yüzde 75 e yükselir. Ancak, kızınız evlendiğinde 24 aylık tutarında çeyiz yardımı aldığından, 24 ay geçmediği sürece aylığınız yükseltilmez. Bağ-Kurlulara çeyiz yardımı hakkı 1 Ekim 2008 tarihinde getirildiğinden kızınız çeyiz yardımı üstünden 3 yıl geçmemiştir. Şayet kızınızın nikâh tarihi üstünden iki yıl(24 ay) geçmişse, dul aylığınızın yüzde 75 oranına göre yeniden hesaplanması gerekir. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne yazılı olarak başvurduğunuzda, aylığınız düzeltilecektir.
5900 gün prim 57 yaşa tabisiniz Soru: 9 Eylül 1968 doğumluyum. 2 Haziran 1998 de SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olurum? BAYRAM Cevap: Emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5900 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 9 Eylül 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Anneniz sigortalı çalışarak prim ödemeli Soru: Annem 1944 Doğumlu 1966 veya 1967 yılında mensucat fabrikasında çalışmış fakat elimizde bir belge yok. Ama SSK hastanesinde ameliyat dahi olmuş. Çalıştığı sürede 1 gibi bir süre çalıştığını söylüyor 01.06.1991 den 15.09.1997 tarihleri arası bağ-kur lu olarak ödemesi yapıldı borcu yok. 1967 ve 1971 doğumlu iki kardeşim var borçlanma yapılır mı? Annem emekli olabilir mi? Şükriye KALINCA Cevap: Sorunuzdan annenizin 1966 veya 1967 de sigortalı çalıştığı anlaşılıyor. Annenizin elinde belge yoksa dahi SGK da sigorta kaydı vardır. Kimlik bilgileriyle SGK dan araştırın. Belirtilen yıllardan sigortası çıkarsa sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemesi halinde, SSK da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olur. 76 günde doğum borçlanması yaparak toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Annenizin 1966 veya 1967 den sigortası çıkmazsa, sigortalı bir işte çalışarak 1336 gün prim ödeyerek, toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.(15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak)
Sigortalı çalışmaya başlandığında Bağ-Kur bir gün önceki tarih itibariyle sonlanır Soru: 10.07.2011 tarihli posta gazetesinde bir soru ve cevabınızı okudum. Bir okurunuz aktif olarak Bağ-Kurluyum, sigortalı bir işte çalışabilir miyim diye sormuş. Sigortalı bir işe girdiğinde Bağ-Kurunun otomatik olarak düşeceğini söylemişsiniz. Bir limitet şirkete yüzde 50 oranında ortağım. Şirket şuan açık. Vergi ve Bağ-Kuru dondurma durumu yok. Bağ-Kur şuan işliyor. Ama para yatırmıyorum. Şuan başka bir iş buldum. Ama sigortasız çalıştırmıyorlar. Firma SSK’ya başvuru yaptığı zaman, benim Bağ-Kurumda otomatik olarak düşecek midir? Mustafa BEKDEMİR Cevap: Torba yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasa 1 Mart 2011 tarihinden itibaren, Bağ-Kur sigortalılarına sigortalı çalışarak 4/a sigortasına(eski adıyla SSK ya) prim ödeme imkânı getirdi. Bu haktan şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur sigortalısı olanlarda yararlanıyor. İşe girişiniz elektronik ortamda SGK ya bildirildiğinde, işe giriş tarihinden bir gün önceki tarih itibariyle Bağ-Kur sigortanız otomatik olarak sonlanır.
Emekli olup 15 yıl çalışan kıdem tazminatı alarak ayrılamaz Soru: 15 yıldır emekli işçi olarak çalışmaktayım. Tazminatımı alıp şuan çalışmakta olduğum iş yerinden ayrılabilir miyim? Semra ATEŞ Cevap: Emekli işçi olduğunuzdan kıdem tazminatı alabilmek için, ya işveren iş akdinizi haksız yere fesih ederek işinize son verecek. Ya da siz haklı bir nedenle iş akdinizi fesih ederek işten ayrılacaksınız. Bunlar dışında kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılmanız mümkün değil.
|
|