Bağ-Kurlu olmanızı gerektiren işinize devam ederken SSK ya prim ödeyebilirsiniz Posta Gazetesi – 17.03.2012
Soru: Benim şu ana kadar 10 yıl 7 ay Bağ-Kurum var. 2970 gün Emekli Sandığı ve 395 gün de SSK ya prim ödemem var. Şu anda, 10 yıl 7 aydır Bağ-Kurluyum. Yani bir kanun çıkmış diye duydum. Eskiden SSK ya geçmek için, işyeri devir etmek lazımdı. Ama yeni çıkan kanuna göre, işyerini devretmeden başka bir işyerinde SSK’lı olabiliniyormuş. Ben şu anda Bağ-Kura devam etsem emekli olmak için, 6.5 sene prim ödemem gerekiyor. Ama SSK ya geçersem 3.5 sene prim yatırdıktan sonra emekli olabiliyorum. Bu yeni çıkan kanun doğrumudur? Doğruysa bile, ileride herhangi bir sıkıntı verir mi? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Ömer NEGİZ Cevap: Duyumunuz doğru. Kamuoyunda Torba Kanun olarak adlandırılan 6111 sayılı yasa, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bağ-Kurlulara, faaliyetlerine son vermeden, sigortalı çalışarak SSK ya prim ödeme imkânı getirildi. Kişinin elektronik ortamda sigorta girişi yapıldığında, Bağ-Kur sigortası otomatik olarak sonlanıyor. Ve SSK’lı çalışmaya başladığı tarihten itibaren Bağ-Kur primi tahakkuk etmiyor. Ancak kişi isterse tekrar Bağ-Kura kaydını yaptırarak hem SSK ya, hem de Bağ-Kura prim ödeyebiliyor. Bu durumda Bağ-Kura ödediği prime esas kazanç tutarı, emeklilik açısından SSK primine esas kazanç tutarı ile birleşerek, SSK da değerlendiriliyor. Kısa vadeli sigorta kolları açısından da Bağ-Kurda değerlendiriliyor. Bu durumun sigortalıya şu faydası oluyor. Kendi işyerinde iş kazası geçirdiğinde veya meslek hastalığına yakalandığında, Bağ-Kurdan sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor. Hak ettiğinde de SSK’dan emekli aylığı bağlanıyor. Ve sigortalı yüksek aylığının tamamını ile düşük aylığını yarısını alıyor. Sonuç olarak, faaliyetinize son vermeden sigortalı bir işte çalışarak SSK ya prim ödeyebilir ve SSK’dan emekli olabilirsiniz. Bu açıdan herhangi bir sakınca yaşamazsınız.
Borçlanarak gün kazanamazsınız Soru: 2003 ün Ekim ayında 15 günlük sigorta başlangıcım var. Ve 2008 de esnaf Bağ-Kuruna girdim. Halen de prim ödüyorum. 2003 den 2008’e kadar olan süreyi borçlana bilir miyim?
Cevap: Mevzuatta boş günleri borçlanarak kazanma usulü yok. 2003 ile 2008 arasındaki süreleri borçlanarak kazanmanız mümkün değil.
Haberler bireysel emeklilik istemiyle ilgili emeklilik yaşının düşürülmesi söz konusu değil Soru: Emeklilik yaşının düşürüleceğine dair haberler okuyoruz. Emekli olma yaşı düşürülüyor mu? Emekli olmak için primi tamamlayan ve yaşı bekleyenler emekli edilecek mi? HASAN Cevap: Emekli olma yaşının düşürülmesi için bir çalışma yok. Gerek görsel, gerekse yazılı medyada yer alan haberler, bireysel emeklilik sistemindeki yaşla ilgili. Tasarrufu artırmak ve tasarrufları bireysel emeklilik sistemi ile ekonomiye fon yaratmak ve cari açığı düşürmek için bireysel emeklilik sistemine yeni teşvik sağlanması için çalışmalar yapılıyor. Gazetelerde okuduğunuz haberler bireysel emeklilik sisteminin teşvikine ilişkin haberler. Maalesef sosyal güvenlik sistemimizde emekli olma yaşını düşürülmesi ve emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını yerine getiren ve emekli aylığı bağlanması için, yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi söz konusu değil.
Gelir testine gitmezseniz aylık 212.76 TL prim ödemek zorunda kalırsınız Soru: Gelir testi yaptırmam için SSK’dan yazı geldi. Prim ödemekte istemiyorum, sağlıktan yararlanmakta. Bu durumda, gelir testine girmezsem ceza gelir mi? Gelir testine gitmememim riski var mı? HAMİT Cevap: Genel sağlık sigortası, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren herkes için zorunlu hale geldi. Sizin gibi işsiz vatandaşlar 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle re’ sen genel sağlık sigortalısı yapıldı. Ve adlarına aylık 106.38 TL prim tahakkuk ettirilmeye başlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Genel Sağlık Sigortalısı yaptığı kişilere mektup göndererek durumu bildirdi ve bir ay içinde gelir testi yaptırmalarını istedi. SGK’ nın mektubunu aldığınız tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptırmak zorundasınız. Gelir testi yaptırmazsanız ceza kesilmez. Ancak, aile içi kişi başına düşen gelirin aylık ortalama tutarı, asgari ücretin iki katından(bugün için 1.773 TL den) fazla olduğu kabul edilerek, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren adınıza aylık 212.76 TL genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirilir. Genel sağlık sigortası zorunlu olduğundan istememe gibi bir şansınız yok. Bir ay içinde gelir testi yaptırın. Beklide prim ödemeden sağlık yardımı alacaksınız. Çünkü, gelir testi sonucunda, aile içi kişi başına düşen aylık gelirinin ortalama tutarı; -295.50 TL den az çıkanlar prim ödemeden, -295.50 TL ile 886.50 TL arasında olanlar aylık 35.46 TL, -886.50 TL ile 1.773 TL arasında çıkanlar aylık 106.38 TL, -1773 TL’den fazla çıkanlar, aylık 212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanacaklar.
48 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz Soru: 5 Şubat 1969 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Şubat 1985’dir. Yaklaşık 6000 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Uğur KURTULUŞ Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 5 Şubat 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Emekli olmak için 25 yılı doldurmalısınız Soru: 1996 yılından 2001 yılına kadar Bağ-Kurluydum. Daha sonra 2001den 2012 kadarda sigortalıyım. 1962 doğumluyum. Emekli olmam için ne yapmam gerekiyor? Deniz ÇITAK Cevap: SSK’da emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5825 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2021 de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen sigorta başlangıç tarihinizden önce 20 ay askerlik yapmışsınızdır. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, askerlik süreniz kadar erken emekli olabilirsiniz.
|
|