Terör saldırısında ölen işçilerin emeklilik ve tazminat hakları
10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da meydana gelen terör saldırısında 100’e yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bir çok vatandaşımızda yaralandı. Bu terör saldırısı hepimizi derin bir üzüntüye boğdu. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına ve milletimize baş sağlığı ve sabır diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Terörün her türlüsünü de lanetliyorum. Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin emeklilik, tazminat ve diğer haklardan yararlanıp yararlanmayacağı yönünde okuyucularımdan sorular aldım. Bu yazımda bu konuyu değişik yönleri ile değerlendireceğim.
Yakınlarına maaş bağlanacak mı?
Ölenin 1800 gün prim ödeme gün sayısı varsa veya işçi statüsünde(4/a’lı olarak) işe girişle ölüm tarihi arasında 5 yıl geçmiş ve bu süre içerisinde borçlanma süreleri hariç 900 gün prim ödenmişse hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanacak.
Kıdem tazminatı ödenecek mi?
Ölen işçilerin aynı işverene ait işyerlerinde çalışmaları bir yıl veya üzerinde ise hak sahiplerine(mirasçılara) kıdem tazminatı ödenir. Mirasçıların miras hisselerini gösterir belge ile birlikte işverene müracaat etmeleri gerekiyor.
İhbar tazminatı ödenecek mi?
İhbar tazminatı söz konusu olabilmesi için işverenin işten çıkarması gerekiyor. Burada böyle bir durum söz konusu olmadığı için ölen işçilere ihbar tazminatı ödenmeyecek.
İzin parası mirasçılara ödenir mi?
Ölen işçi yıllık izin kullanmamışsa yıllık izin paraları mirasçılara ödenir.
Örnek: Ölen işçinin 2014 yılında kullanmadığı 15 gün izni varsa bu 15 günlük izin parası ölenin son ücreti üzerinden hesap edilerek mirasçılara ödenmesi gerekiyor.
Fazla çalışma ücretleri ödenir mi?
Ölen işçinin hak edipte ödenmeyen ücret, ikramiye, fazla çalışma ücretleri gibi hakları mirasçıların talebi üzerine mirasçılara ödenir.
Cenaze yardımı yapılacak mı?
Cenaze yardımı, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine ödenir. 2015’te işçiler için 427 TL cenaze yardımı yapılıyor.
Yaralananların hakları
Bir işyerinde çalışanlardan terör saldırısı sonucunda yaralananların belirli koşulları sağlamaları durumunda Sosyal Güvenlik Kurumundan geçici ve sürekli iş göremezlik ödeneği alma ve malul sayılma gibi haklardan da yararlanabilmeleri söz konusu.
Güneş Gazetesi – 16.10.2015