16.05.2013 – Bağ-Kur’a mı devam etmeliyim, SSK’ya mı geçeyim?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Bağ-Kur’a mı devam etmeliyim, SSK’ya mı geçeyim?


18.09.1972 doğumluyum. 01.12.1989 SSK girişim var. 1994 Mart-1995 Ağustos arasında 18 ay askerlik yaptım. 04.10.2000 tarihinde Bağ-Kur girişim var ve halen devam ediyor. Toplam SSK 3250 gün, askerlik 540 gün (ödemesi yapıldı), Bağ-Kur 4500 gün. SSK’lı günlerim asgari ücret üzerinden yattı. Ocak 2013’ten beri aylık 3.120 TL kazanç üzerinden 998 TL prim ödüyorum. Ne zaman emekli olurum? Yüksek emekli maaşı almak için ne yapmalıyım? Son 3,5 yıl SSK’ya mı geçeyim yoksa yüksek kazanç üzerinden Bağ-Kur’a mı devam edeyim? Semih Yükyapan

Bağ-Kur statüsünden de SSK statüsünden de emeklilik için 52 yaş şartına tabisiniz. Bağ-Kur statüsünden emeklilik için prim gününüzü 9000 güne tamamlamanız, bunun için de yaklaşık iki yıl daha prim ödemeniz gerekiyor. SSK statüsünden emeklilik için ise prim gününüz yeterli olmakla birlikte, son 1260 gün emekli olunacak sigortalılık kapsamında prim ödemiş olmak şartı gereği 3,5 yıl SSK kapsamında prim ödemeniz gerekiyor.

Emekli aylığı hesaplamasında, tüm sigortalılık süresi boyunca üzerinden prim ödenen kazanç tutarları dikkate alınıyor. Primlerinizi yüksek kazanç üzerinden ödemeye devam ederseniz, kazanç ortalamanızı bir miktar yukarıya çekersiniz, bu da emekli aylığınıza olumlu yansır. Yaşınız dolana kadar prim ödemeye davam edecekseniz veya 3,5 yıl daha prim ödemeyi göze alıyorsanız, SSK statünden bağlanacak emekli aylığınız, Bağ-Kur statüsünden bağlanacak emekli aylığınızdan daha yüksek olacağından, SSK’ya geçebilirsiniz.

 

Askerlik borçlanması prim günü kazandırır mı?

Doğum tarihim 15.01.1977. SSK işe başlangıç tarihim 01.03.1989. Mayıs 2013 itibariyle SSK prim gün sayım 4861 gün. Askerliğimi 2 Temmuz 2001-10 Mart 2002 arası kısa dönem er olarak yaptım. Askerlik borçlanması yapmam prim günü kazandırır mı? Prim günü kazandırıyorsa ne zaman emekli olabilirim? Engin Balıkçı

Askerlik borçlanması yapmanız prim günü kazandırır, ancak askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptığınızdan, emeklilik şartlarınızı değiştirmez.

Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 prim günü ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Verdiğiniz bilgilere göre, 589 gün prim eksiğiniz var. Bunu da 51 yaşınızı dolduracağınız 2028 yılına kadar tamamlayabileceğinizden, askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok.

 

Babamın emekli maaşından  hak talep edebilir miyim?

Emekli Sandığı çalışanı bekâr bayanım. Babam Bağ-Kur emeklisi idi, vefat etti. Babamın emekli maaşından  hak talep edebilir miyim? Bunun için emekliliğimi mi beklemeliyim? Havva Yılmaz

Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmıyor, bu kanunlar kapsamında çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almıyor olmaları gerekiyor.

Emekli Sandığına tabi çalışırken yetim aylığı alamayacağınız gibi, maalesef emekli olduğunuzda da babanızdan aylık almanız mümkün olmaz.

 

İsteğe bağlı sigortalı olduğunuzda sağlık yardımını kendi sigortanızdan alırsınız

Mart 1985 doğumluyum. 2005 yılında bir aylık sigorta girişim var. Şimdi lisansüstü eğitimime devam ediyorum, çalışma hayatım henüz olmadı. Babam hayatta ve Emekli Sandığından emekli olduğu için onun üzenden sağlık yardımı alıyorum. İsteğe bağlı Bağ-Kur sigortası yatırırsam ne zaman emekli olabilirim? Bu durumda babam üzerinden sağlık yardımı almam sona erer mi? Benim için hangisi daha avantajlı olur? Prim yatırmak için yaş olarak geç mi kaldım? Damla Kotan

4/a (SSK) statüsünden normal emeklilik için 7000 prim günü ve 58 yaş, yaştan emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 prim günü ve 58 yaş şartlarına; 4/b (Bağ-Kur) statüsünden normal emeklilik için 9000 prim günü ve 58 yaş, yaştan emeklilik için 5400 prim günü ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Son 2520 günlük prim ödeme süresi içinde en fazla hangi sigortalılık kapsamında prim ödemiş olursanız, o sigortalılık statüsünden emekli olursunuz.

58-60 yaşınızın dolmasına 30-32 yıl var. Bu süre içinde her iki statü için de aranan prim günlerini doldurmanız mümkün olduğundan, prim ödeme açısından geç kalmış sayılmazsınız.

İsteğe bağlı sigortalı olduğunuzda, aynı zamanda genel sağlık sigortalısı da sayılacağınızdan, babanız üzerinden sağlık yardımı almanız sona erer ve kendi sigortalılığınıza bağlı olarak sağlık yardımı almaya başlarsınız. Yaşınız dolana kadar, emeklilik için gereken prim gününüzü tamamlama ihtimaliniz de yüksek olduğundan, bence isteğe bağlı sigortalı olmak için acele etmenize gerek yok.

 

Bağ-Kur emeklisi babamdan yetim maaşı alabilir miyim?

Emekli Sandığından emekli maaşı almaktayım. Vefat eden Bağ-Kur emeklisi babamdan yetim maaşı alabilir miyim? Nihal Özgüneş

Emekli Sandığından emekli maaşı aldığınızdan, Bağ-Kur’lu babanızdan maalesef yetim aylığı alamazsınız. Tersi olsaydı, yani babanız Emekli Sandığından, siz Bağ-Kur’dan emekli olsaydınız yetim aylığı alabilirdiniz. Sosyal güvenlik kurumları ve kanunları birleşti ama bazı çarpıklıklar devam ediyor.

Sözcü Gazetesi – 16.05.2013

Görüntülenme Sayısı