Trabzon ve Malatya halkına yüzde 100 vergi artışı geliyor
Sadece Trabzon ve Malatya halkına değil Şanlıurfa, Denizli ve Hatay’dakilere de geliyor!.. Olay bu beş il ile sınırlı..
ARTIŞIN NEDENİ “Bu da nereden çıktı?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen açıklayalım. POSTA Gazetesi’nde yer alan habere göre; Trabzon, Malatya, Şanlıurfa, Denizli ve Hatay’ın Büyükşehir belediyesi statüsüne yükseltilmesi için başlatılan mevzuat çalışmaları tamamlanmış. İçişleri Bakanı Atalay’da, son Bakanlar Kurulu’nda Başbakan’a bilgi vermiş. Şimdi diyeceksiniz ki; “Buraya kadar anladık ama bunun yüzde 100 vergi artışı ile ne ilgisi var?” Olmaz olur mu efendim, vergi artışı büyükşehir belediyesi statüsüne geçince başlıyor. Emlak vergisi oranları, yüzde 100 artacak. Böyle olunca, ödenecek vergiler de yüzde 100 artacak! Bunu ben demiyorum, Emlak Vergisi Kanunu’nun 8 ve 18. maddelerinde yazıyor.
VERGİ ORANLARI Yukarıda belirttiğimiz maddelere göre; Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan bina, arsa ve arazilerin emlak vergisi oranı, yüzde yüz artırımlı olarak uygulanıyor. Buna göre; – Malatya’daki evinin emlak vergisini binde 1 oranında ödeyen Münire Teyze, Malatya Büyükşehir belediyesi statüsüne geçtiğinde, binde 2 olarak ödeyecek. – Trabzon’daki arsasının emlak vergisini binde 3 oranında ödeyen Temel Reis, arsasının vergisini yüzde 100 artırımlı olarak yani binde 6 oranında ödeyecek. – Denizli’deki dükkânının emlak vergisini binde 2 oranında ödeyen Cemil Bey, Denizli Büyükşehir belediyesi statüsüne geçtikten sonra, vergisini binde 4 oranında ödeyecek. Bitmedi, devamı da var…
ESNAFA SOĞUK DUŞ Havalar soğudu. Bir de soğuk duş, çekilir gibi değil! Şanlıurfa başta olmak üzere, yukarıdaki 5 ilde, basit usule tabi onbinlerce esnaf var. Bakanlar Kurulu’nun 95/6430 sayılı kararına göre; büyükşehir belediyesi sınırları içinde; motorlu taşıtların bakım ve onarımı ile uğraşanlar, lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler, mal imalatı ve alım-satımı ile uğraşanlar (örneğin; bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, kuruyemişçi, lokantacı, büfeci, kaportacı, otomobil tamircisi, oto elektrikçisi) basit usulde mükellef olamayacağı için gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olarak defter tutacaklar. Şimdi… yüzde 100 emlak vergisi artışını ve basit usulde mükellefiyetin sona ermesini okuyan Trabzon, Malatya, Denizli, Şanlıurfa ve Hatay’lıların “Biz eski halimizle daha mesuttuk” şarkısını söylediklerini duyar gibiyim…
BİREYSEL EMEKLİLİKTE İŞLEM TAMAM BİREYSEL emeklilik sözleşmesinin feshi halinde, “anaparadan gelir vergisi kesilmeyeceğine” dair vergi mahkemesi kararı onandı. İstanbul Vergi Mahkemesi’nin vergi kesilemeyeceğine dair kararına, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı, itiraz etti ve kararın bozulmasını istedi. İstanbul Bölge İdare mahkemesi de itirazın reddine ve kararın onanmasına, yargılama giderlerinin de itiraz edenin üzerinde bırakılmasına, oybirliğiyle karar verdi. Okuyucularımızdan Aydın Özmen’in bize ulaştırdığı kararların tam metinleri;
Bireysel emeklilik olayında, kesilen vergi ile ilgili olarak, İstanbul Vergi Mahkemesi’ne dava açılıyor. Verilen karara karşı da (yaklaşık 8 bin TL’ye kadar olan vergiler için) İstanbul Bölge idare Mahkemesi’ne itiraz ediliyor. Olaya bu açıdan baktığımızda, anaparasından vergi kesilenler 11 Aralık tarihli yazımızda açıklanan yolu izleyerek, vergileri geri alabilirler.
|
|
|