15.10.2013 – Yetim aylığı için babanızın sigortalılık statüsü önemli

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yetim aylığı için babanızın sigortalılık statüsü önemli


Annem SSK emeklisi ve babamdan dolayı da dul aylığı alıyor. Emekli Sandığı emeklisi olan merhum babasından yetim aylığı için SGK’ya başvurusuna, “kendisi iştirakçi olduğundan yetim aylığı alamayacağı” cevabı geldi. Gazetedeki köşenizde annemle aynı durumda olan bir bayana aylık bağlanabileceğini belirtmişsiniz, bilgilendirirseniz seviniriz. Bahar Özensoy

Sanırım bir yanlışlık var. Anneniz SSK emeklisi ise iştirakçi sayılmaz. Ancak babanızın sigortalılık statüsünü belirtmemişsiniz. Babanız Emekli Sandığı emeklisi ise anneniz Emekli Sandığı emeklisi olan babasından yetim aylığı alamaz. Babanızdan dolayı Emekli Sandığından değil de SSK veya Bağ-Kur’dan dul aylığı alıyorsa, annenize Emekli Sandığı emeklisi olan babasından yetim aylığı bağlanması gerekir.

 

Günlerinizi birleştirerek intibak yaptırmalısınız

10 Kasım 1973 doğumluyum. İlk olarak stajım sırasında 1993 Şubat ayında sigortalı olarak işe girdim. Sigortalı olarak toplam çalışma gün sayım 487. Ardından 31 Aralık 1997 yılında üniversitede öğretim elemanı olarak Emekli Sandığına bağlı çalışmaya başladım ve bugüne kadar da kesintisiz çalışmaktayım. Sigortalı çalışma günlerim Emekli Sandığına otomatik olarak aktarılıyor mu, benim herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu? Ayrıca 2001 ve 2006 yılında iki doğum yaptım. Ne zaman emekli olabilir ve hangi yaşta emeklilik aylığı almaya başlayabilirim? Selcen Alan       

Emeklilik için 20 yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 53 yaşınız dolana kadar, hizmet sürenizi de doldurmuş olacağınızdan, 53 yaşınız dolduğunda emekli olabilirsiniz. 2001 yılındaki doğumla ilgili olarak 23 Mayıs 2002 tarihinden önce ücretsiz doğum izni kullandıysanız, kullandığınız izin süresine bağlı olarak emeklilik yaşınız değişebilir. 

Sigortalı çalışma süreniz otomatik olarak Emekli Sandığına aktarılmaz. Çalıştığınız kuruma başvurarak hizmet birleştirmenizi (intibakınızı) bir an önce yaptırmalısınız. Zira geciktiğiniz süre için gecikme faizi ile birlikte intibak farkı ödemek durumundasınız.

 

Eşim kaç yaşında hangi statüden emekli olabilir?

3 Mart 1967 doğumlu eşimin, 1 Eylül 1988 SSK başlangıcı olup, yaklaşık bir yıllık primi yatmış bulunmakta. Kendisi daha sonra hiç çalışmadı. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödemeye başlarsak hangi statüden, kaç yaşında emekli olabilir? Çalışmadığı sürede yaptığı iki doğumu borçlanabilir miyiz? Nafiz Kurt

Eşiniz isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyerek, 5400 prim günü ve 56 yaş şartıyla 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olabilir. İlk defa sigortalı olduğu 1 Eylül 1988 tarihinden sonraki doğumlar için doğum borçlanması yapabilir. 

Diğer bir seçenek olarak, 3600 prim günü ve 58 yaş şartıyla 4/a (SSK) statüsünden de emekli olabilir. Ancak bu durumda isteğe bağlı sigortalı olarak en fazla 1230 gün prim ödeyebilir. Doğum borçlanması da yaptıktan sonra kalan eksik prim gününü 4/a kapsamında çalışarak tamamlaması gerekir.

 

Primlerimin bir kısmı başkası üzerine gözüküyor

11 Temmuz 1978 sigorta başlangıcım var. 4720 gün ödenmiş prim görünüyor fakat 1978-1984 arası primlerim başka birinin üzerine yatırılmış görünüyor. Yasal hakkımı nasıl alabilirim, yol gösterebilir misiniz? Recep Çiçek

Başka bir sigortalının hizmetleri arasında gözüken hizmet sürenizin düzeltilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurmalısınız. Başvurunuzda, hizmetlerinizin yanlış işlediği sigortalı ile ilgili bilgilere ve primlerinizin yatırıldığı işyerinin SGK işyeri numarasına da yer vermelisiniz.

 

51 yaşınız dolduğunda emekli olabilirsiniz

20 Ocak 1967 doğumluyum. 15 Mart 1990’da SSK başlangıcım var. 540 gün askerlik borçlanması saydırdım, halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Şerif Başaran 

Askerliğinizi ne zaman yaptığınızı belirtmemişsiniz. Sorunuzu, askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınız varsayımıyla yanıtlıyorum.

Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabisiniz. En az 5450 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 20 Ocak 2018 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.





Sözcü Gazetesi – 15.10.2013

Görüntülenme Sayısı