Hazine Arazilerinde Yatırım Fırsatları |Hürriyet Gazetesi| |14.07.2010|
HAZİNE arazilerinde yatırım yapanlara sağlanan bazı kolaylıklar ve avantajlar var. Bu kolaylık ve avantajlar, yapılacak yatırımın özelliğine göre değişiyor.
HAZİNE ARAZİLERİ Türkiye’de 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle; – Hazine adına kayıtlı 174 bin km2 büyüklüğünde 3 milyon 89 bin gayrimenkul var. – Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan gayrimenkuller ise 315 bin km2‘lik bir alanı kapsıyor. Türkiye’nin yüz ölçümünün 815 bin km2 olduğu göz önüne alındığında, ülke yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 60’ının yani (174+315 =) 489 bin km2’sinin Devlete ait olduğu söylenebilir. Buna göre, ülkemizde 2010 yılı başı itibariyle, gayrimenkullerin yüzde 60’ı Devlete, yüzde 40’ı da özel mülkiyete ait..
EN FAZLA KONYA’DA Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle, Devletin en fazla tapulu mülk sahibi olduğu il, Konya olarak gözüküyor. Konya’da devlete ait 133 bin 460 gayrimenkul var. Bunların yüz ölçümü de yaklaşık 7 bin 127 km2. Konya’yı 80 bin 300 adet ve 6 bin 995 km2‘lik gayrimenkulle Balıkesir izliyor. Üçüncü sırada da 6 bin 260 km2 ve 85 bin 734 adet gayrimenkulle Antalya yer alıyor.
YATIRIM FIRSATLARI Tasarrufları yatırımlara yönlendirmek, üretimi ve istihdamı artırmak, uluslar arası rekabet gücünü artıracak büyük ölçekli yatırımları özendirmek, doğrudan yabancı yatırımları artırmak, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla sağlanan avantajlardan biri de Hazine arazilerinin yatırımlara tah sisi ile ilgili.. Bu konuda, usul ve esasları belirlemek amacıyla “Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esasları Düzenleyen Yönetmelik” yayımlandı (Bkz. 3 Eylül 2009 tarihli Resmi Gazete). Bu arada dünkü Hürriyet’te okuduğunuz gibi, Maliye Bakanı Şimşek 25 ilde 36 milyon 404 bin m2’lik taşınmazın yatırımcılara sunulduğunu ve talep beklendiğini açıkladı.
TEŞVİKLER VE ARAZİ TAHSİSİ Yatırım yapacak olanlara, kamu arazileri ile ilgili olarak sağlanan teşvikler; – Organize sanayi bölgelerindeki, – Teknoloji geliştirme bölgelerindeki, – Endüstri bölgelerindeki, – Serbest bölgelerdeki arsa, arazi ve diğer teşvikler olarak ayrı ayrı özellikler taşıyor. Ayrıca –Turizm merkezlerinde yatırımcılara arazi tahsisi, – Enerji yatırımlarında arsa-arazi teşvik uygulamaları ve yer temini işlemleri, – Hazineye ait arsa ve arazilerin doğrudan satışı ile ilgili ayrıntılar ve uygulama esasları, yatırımcılar açısından önem taşıyor. Yukarıda ana başlıkları verilen konularla ilgili ayrıntıları Hidayet Mat’ın Hazine Arazilerinde Yatırım Fırsatları, Temmuz-2010 baskı(TIKLAYINIZ) kitabında (www.yaklasim.com) bulabilirsiniz. Yatırımcıların, gerek yatırıma başlamadan önce gerekse yatırım döneminde, ilgili mevzuatı araştırıp öğrenmesi ve gelir/kurumlar vergisi indirimi, SSK primi işveren hissesinin Hazine veya İşsizlik Sigortası Fonu’nca karşılanması, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, KDV istisnası ve gümrük muafiyeti gibi avantajlardan yararlanması, yapılacak yatırımın hem maliyetini düşürebilecek hem de kârlılığı artırabilecektir.
|
|
|