Taşeron işçiler diğer firmaya ödünç verilir mi?
İşçiyi ödünç verme veya geçici iş ilişkisi kurma 4857 sayılı İş Kanunu ile uygulama alanı buldu. Bu uygulamadan asıl işverenler gibi taşeronlarda yararlanabiliyor. Taşeron, işçisini bir başka taşerona yada taşeron olmayan işverene yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla ödünç olarak gönderebilir.
ÇALIŞANIN RIZASI
Ödünç gönderilme durumuna geçici iş ilişkisi de deniliyor. Taşeron, işçiyi bir başka işverene ödünç olarak verebilmesi için işçinin yazılı rızasını devir sırasında alması gerekiyor. İşçinin rızası iş sözleşmesi ile baştan alınamıyor. İşçi rıza gösterirse işçisini gönderen taşeronla işçiyi ödünç olarak alan işveren arasında ödünç(geçici) iş ilişkisi sözleşmesi yapılması gerekiyor.
Geçici iş ilişkisi kapsamında işçi altı ay bir başka işverene gönderilebilir. Altı aylık süre en fazla iki kez daha artırılabilir. Taşeron işçisini bir başka işverene en fazla 18 ay ödünç iş ilişkisi kapsamında geçici olarak gönderebilir. Altı aylık sürelerin sonunda işçinin tekrar onayının alınması gerekiyor. 18 aylık süre hiçbir şekilde artırılamıyor.
İşçi geçici iş ilişkisi süresi içerisinde bu sözleşmeye göre üstlendiği işin görülmesini, iş sözleşmesi hükümlerini geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı yerine getirmekle yükümlü olur. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren işçiye talimat verebilir. İşçisini gönderen taşeronun, işçiye ücretini ödeme yükümlülüğü devam eder. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden taşeron ile birlikte sorumludur. İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminatla ilgili olarak ödünç veren taşeron ve ödünç alan işveren birlikte sorumludur. İşçi, işyerine ve işe ilişkin olup kusuru ile sebep olduğu zarardan geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı sorumludur. Bu kapsamda işçi vermiş olduğu zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
Toplu işçi çıkarmaya gidilen işyerlerinde çıkarma tarihinden itibaren altı ay içinde toplu işçi çıkarmanın konusu olan işlerde geçici iş ilişkisi ile işçi çalıştırılamıyor. Altı aylık süre geçtikten sonra ödünç işçi çalıştırılabilir.
İşçiyi geçici olarak devralan işveren grev ve lokavt aşamasına gelen bir toplu iş uyuşmazlığının tarafı ise, işçi grev ve lokavtın uygulanması sırasında çalıştırılamıyor. Ancak ödünç verilen işçi grev ve lokavt dışı kalacak işçi olarak belirlenmişse çalışabilir. İşçisini ödünç veren taşeron, ödünç verdiği
işçisini grev ve lokavt süresince kendi işyerinde çalıştırması gerekiyor.
İŞÇİNİN SİGORTASI
Geçici iş ilişkisi kapsamında sigortalıyı devralan işveren, devreden işverenin numarası ile sigortalıyı devir aldığı işverene ait işyeri dosyası üzerinden sigorta işlemlerini yerine getirebilir.
Sigortalıyı geçici iş ilişkisi kapsamında devralan işveren adına işyeri dosyası ayrıca açılmıyor. İşçiyi ödünç veren taşeron ve ödünç alan işveren birlikte sorumludurlar.
Güneş Gazetesi – 14.04.2014