Yaklaşım Logo

14.03.2013 – Bakanlık, önlem almayan AVM ve iş hanlarına ceza yağdıracak

Bakanlık, önlem almayan AVM ve iş hanlarına ceza yağdıracak

MevzuautTR Reklam


Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası AVM’ler için de önemli düzenlemeler getiriyor.

AVM yönetimleri  önce bünyelerindeki işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili konularında “koordinasyon” sağlamakla görevli.Sorumluluklarını yerine getirmeyenlerse idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir

Türkiye’de alışveriş merkezlerinin (AVM) sayısı hızla artıyor. Sadece büyük şehirlerde değil, diğer şehirlerimizde de AVM tarzı alışveriş çok rağbet görmekte. AVM’ler bakımından yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası önemli düzenlemeler getiriyor. Ancak henüz hiç kimse daha doğrusu AVM’lerde yer alan işyerleri bu düzenlemelerin farkında değil. En başta AVM yönetimleri ne gibi yükümlülükleri var bilmiyorlar. AVM yönetimleri, her şeyden önce bünyelerindeki işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularında “koordinasyon” sağlamakla görevli. Bu anlamda yönetimler doğrudan Çalışma Bakanlığı’na karşı sorumlular. Sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda önemli sayılabilecek idari para cezaları söz konusu. 

8 METREKARE ODA

AVM yönetimlerinin ilk yükümlülüğü, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili fiziki alanların sağlanması. Örneğin 5 ya da 6 çalışanı olan iki işyeri, AVM yönetiminden kendi işyerleri için görev yapacak olan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin çalışmalarını yürütmesi için gerekli mekânı talep edebilecek. AVM yönetimleri, bu talepler doğrultusunda işyerlerinin çalışan sayıları eğer 50’nin üzerindeyse işyeri hekimi ile diğer sağlık personeline ve iş güvenliği uzmanına 8 metrekareden az olmamak üzere iki oda temin etmek ve acil durumlarda çalışanların en yakın sağlık birimine ulaştırılmasını sağlamak üzere uygun araç bulundurmakla yükümlü olacak. Talepte bulunulan personel sayısı toplamda 50’den az ise; sadece uygun bir yer sağlanması yeterli olacak.

Ceza 5 bin liranın üstünde
BAKANLIK yükümlülüğe uymayanlar için para cezalarını da ağır şekilde belirlemiş. Koordinasyonu sağlamama, tedbir almaları için işvereni uyarmama durumunda AVM’lere 5 bin 390 TL’lik para cezası yazılacak. Bununla araç-gereç-mekân sağlamama konusunda getirilen idari para cezası da 1.617 TL.
İş hanları da kapsamda
YASA, alışveriş merkezleriyle birlikte aynı sorumluluğu iş hanları ve iş merkezleri için de öngörüyor. Bu doğrultuda iş hanlarındaki ve iş merkezlerindeki işyerleri de aynı taleplerde bulunabilecek. Yasa,   AVM ve iş hanlarını risk değerlendirmesi yapmaları konusunda da sorumlu tutuyor ve koordinatör görevi yüklüyor. Bu kapsamda yan yana bulunan iki işyerinin ortak risklerini her iki işyerinin de değerlendirmesi gerekiyor. Ayrıca AVM yönetimleri bünyelerindeki işyerlerinin hem risk değerlendirmesini gerçekleştirmelerini takip edecek, hem de ortak risklere yönelik değerlendirmenin ve alınacak önlemlerin takipçisi de olacak.
4 soru 4 cevap

İsteğiyle ayrılan tazminat alamaz
SORU: 2007’den bu yana sigortalı olarak çalışıyorum. Toplamda prim günüm 4000 güne yaklaştı. İşten kendi isteğimle ayrılmak istiyorum, herhangi bir mazeretim yok, kıdem ve ihbar tazminatlarımı alabilir miyim? 

CEVAP:  Kıdem tazminatı alabilmeniz için işverenin sizi işten çıkarması ya da haklı bir sebebe dayanarak sizin sözleşmeyi feshetmeniz gerekir. Dolayısıyla  kendi isteğinizle ayrılmanız halinde kıdem tazminatı almanız mümkün değil. Ayrıca işten kendi isteğinizle ayrılmanız halinde ihbar önelinde bulunamazsanız, işvereniniz sizden kıdem yılınıza göre 8 haftalık ücretiniz tutarınızı da talep edebilir. Bu nedenle, işverene ihbar tazminatı ödememek için; işten ayrılacağınız tarihten 8 hafta önce, yazılı olarak, işten ayrılacağınızı işverene bildirin.
Emekli olacağım maaşım ne olur?

SORU: Nisan 2013’Te sigorta şartları ile emekli olacağım. Primlerimi doldurdum. Primlerim de genelde tavana yakın ödendi, emekli aylığım ne kadar olur? Emeklilik işlemlerim nelerdir?

CEVAP:  Emekli aylığı hesap edilirken tüm çalışma yaşamı boyunca ödenen prim gün sayısı ve üstünden prim ödenen kazanç tutarı etkili olmakta. Bu nedenle kaç TL üzerinden prime esas kazanç bildirildiğini bilmemiz gerekir. Dolayısıyla eğer bu bilgi olmazsa emekli aylığınızın ne kadar olacağı hesaplanamaz. Nisan 2013’te emekli olacaksanız, o ay içerisinde SGK merkezine başvurun ve yazılı olarak emekli aylığı talebinde bulunun. İzleyen ay başından itibaren yani Mayıs 2013’ten itibaren emekli aylığınız bağlanır.
Yaşı büyütmek emeklilikte etkisiz

SORU:  Önümüzdeki günlerde mahkemeden yaşımla ilgili olarak düzeltme kararı çıkacak. Yaşım yükselecek. Bu durumda daha erken emekli olmam mümkün mü?

CEVAP: Emeklilik işlemlerinde doğum tarihi olarak, ilk defa sigortalı olunan tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkat alınmaktadır. İlk defa sigortalı olunan tarihten sonra yapılan yaş tashihleri sosyal güvenlik sisteminde dikkate alınmaz.
Askere giderken tazminat alınabilir

SORU: 40 aydır çalıştığım iş yerinden askere gitmek için ayrılmak istiyorum. Alacağım tazminat ne olur?  

CEVAP: 40  ayın karşılığı gelen kıdem tazminatınızı alırsınız. Ancak bunun için kaç TL aldığınızı bilmemiz gerekir. En son aldığınız brüt ücret üzerinden hesap yapmak gerekir. Ayrıca bu rakama alınan düzenli ödemeler varsa onlar da eklenir. Her yıl için bir brüt ücret alırsınız, yıldan artan sürelerde de gün hesabından kıdem tazminatı miktarınız çıkar.

Akşam Gazetesi – 14.03.2013

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı