14.03.2011 – Borçların ödemesinde bardağın dolu ve boş tarafı

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Borçların ödemesinde bardağın dolu ve boş tarafı

|Hürriyet Gazetesi| |14.03.2011|

 

TORBA Yasa ile başta vergi ve prim borçları olmak üzere, geniş bir kesime borçlarını ödemeleri için büyük avantajlar sağlandı.

 

“Cumhuriyet tarihinin en büyük af yasası” diye de adlandırılan 6111 sayılı yasa ile 100milyar lirayı aşan vergi ve sigorta primi alacakları başta olmak üzere, büyük bir kamu alacağı yapılandırılıyor.


BARDAĞIN DOLU TARAFI
Borçların yapılandırılması, “kısmi bir af” da uygulanarak yapılıyor. 
Bilmeyenler için özetleyelim.
1. Vergi, SSK (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) prim alacaklarının anaparasında, 1 lira dahi indirim yapılmıyor.
2. Vergi, SSK ve Bağ-Kur primleriyle ilgili birikmiş gecikme faizi ve gecikme zammı siliniyor.
3. Anapara üzerinden TEFE/ÜFE artış oranlarına göre, yeni bir faiz hesaplanıyor.
Yeni faiz tutarı, daha önce birikmiş olan faizin (yıllara göre değişmekle birlikte) yaklaşık dörtte birine iniyor.
Başka bir anlatımla, birikmiş gecikme faizi ve zammının, yaklaşık dörtte üçü affediliyor.
4. Bu şekilde yeniden hesaplanan yani bir kısmı af edilerek yeniden belirlenen toplam borca da “yıllık yüzde 5 faiz” uygulanmak suretiyle, 18 taksit ve 36 ayı bulabilen bir vade sağlanıyor.


BARDAĞIN BOŞ TARAFI
Vergi ve prim borcunu düzenli ödemeyenler, önceki alışkanlıklarından kurtulmak zorundalar.
Ödeme yönünden “iki yönlü bir kıskaca” giriyorlar.
a) Birinci Kıskaç:
Vergi, SSK ve Bağ-Kur primi taksitlerini, bir takvim yılı içinde “en fazla iki kez” süresinde ödememe veya eksik ödeme hakkı var. Bir takvim yılı içinde üç veya daha çok taksit aksatıldığında, vergi ve prim borçları ile ilgili yapılandırmadan yararlanma hakkı kayboluyor. Bir veya iki taksit ödemesinin aksatılması veya eksik ödenmesi durumunda,ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar,geciken her ay ve kesri için yüzde 1.40 oranında belirlenen gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekiyor (Bkz. 6111 Sayılı Yasa Md.19/1-a).
b) İkinci Kıskaç:
Torba Yasa’dan yararlananların, birikmiş vergi ve prim borçlarını vadesinde düzenli ödemeleri de tek başına çözüm değil. 
Aynı dönemde 2011 (ve taksit ödeme sürelerine göre) izleyen yıllarda tahakkuk eden (Gelir V, Kurumlar V., stopaj, KDV, ÖTV gibi) normal vergilerini ve primlerini de düzenli ödemeleri gerekiyor.
– Taksit ödeme süresince, bu vergi türleri ile ilgili verilen beyanname üzerine tahakkuk eden vergileri, her bir vergi türü itibariyle ve
–  Taksit ödeme süresince, tahakkuk eden sigorta primlerini;
çok zor bir durum olmaksızın bir takvim yılı içinde ikiden fazla vadesinde ödememeleri yada eksik ödemeleri durumunda, yapılandırılan borçlara ait kalan taksitlerini ödeme hakkını kaybediyorlar (Bkz. 6111 Sayılı Yasa Md.3/9 ve 14/3). 
Vergisini ve primini düzenli ödemeyen ya da ödeyemeyenler, bu kez olay ciddi. Hem Torba Yasa taksitlerinizi hem de normal vergi ve primlerinizi düzenli ödemeniz gerekiyor.
Aksi halde yanarsınız. Böyle bir kanun da bir daha çıkmaz..

 

 


 

Görüntülenme Sayısı