Geriye dönük Bağ-Kur primi ödenebilir mi?
Normal şartlarda şirket ortakları ve vergi mükelleflerinin Bağ-Kur sigortalısı olması gerekmesine rağmen, bilinçsizlik veya başka nedenlerden dolayı Bağ-Kur kayıt ve tescilinin yapılmadığı görülebilmektedir.
01.10.2008’den önce Bağ-Kur sigortalısı olmamış kişiler bu dönemlere ilişkin Bağ-Kur primi ödeyememektedir.
01.10.2008’den öncesi döneme ilişkin Bağ-Kur sigortalılığını gerektiren vergi, oda ve sicil kayıtları olsa bile, bu kayıtlara göre SGK tarafından geriye dönük Bağ-Kur hizmeti verilmemektedir.
Dolayısıyla, okurumuzun mevcut yasal düzenlemelere göre sadece 01.10.2008 sonrası döneme ait Bağ-Kur hizmetlerini ödemesi mümkündür.
Geçmiş yıllarda kayıt ve tescili yapılmayan dönemlere ilişkin Bağ-Kur sigortalılığının 01.10.2008’den öncesi döneme ait kısmının da ödenebilmesi için, yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Ancak halihazırda bu yönde bir düzenleme hazırlığı olmadığı gibi, bir çalışma da yapılmıyor.
Bu yönde bir TBMM’de düzenleme yapıldığı takdirde vergi ve ticaret sicil kayıtlarıyla geçmiş yıllardaki Bağ-Kur primi ödenemeyen sürelere ait sigorta primlerinin ödenebilmesine imkân tanınacaktır.
Dernek yöneticileri SSK’lı olamaz
Derneklerde yönetici olanların, yöneticisi oldukları derneklerden sigortalı olup olamayacakları konusunda okurlarımızdan sorular geliyor.
5253 sayılı yeni Dernekler Kanunu, 23.11.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre her dernekte;
1. Genel Kurul,
2. Yönetim Kurulu,
3. Denetleme Kurulu,
Oluşturulması gerekmektedir.
Dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülür. Gönüllülere SGK bildirimi yapılmaz. Ancak, ücretli çalışanların SGK Bildirimi yapılması gerekmektedir.
Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir. Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından tespit olunur. Dernek yöneticiliği hizmet akdi kapsamında olan bir iş ilişkisi değildir.
Yönetim ve denetim kurulu üyeleri dışındaki üyelere ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenemez. Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarları genel kurul tarafından tespit olunur.
Dernekler Kanunu’na göre, Dernek Başkanlarıyla derneğin yönetim ve denetim kurulu organlarında, görev alan kimseler seçimle iş başına gelmeleri nedeniyle, bir hizmet sözleşmesine istinaden çalıştırılma durumu mevcut olmadığından, yöneticisi oldukları derneklerden bu görevleri için ücret alsalar dahi, bu çalışmalarından dolayı 4/a sigortalısı sayılamayacaklardır.
Ancak, dernek yöneticilerinin başka işyerlerinde çalışması durumunda 4/a yani SSK sigortalısı olabilmeleri mümkün olduğu gibi, kendilerine ait şirket ortaklığı veya vergi mükellefiyeti nedeniyle Bağ-Kur sigortalısı da olabilecektir.
***
Tüm okurlarımızın kurban bayramlarını tebrik eder, barış, dostluk, kardeşlik ve huzur dolu bir bayram geçirmesini dilerim.
www.resulkurt.com – 13.08.2019