Cinsel tacizde bulunmanın bedeli
Soru: Tekstil işyerimizde çalışan bir erkek işçi bir bayan işçimize cinsel tacizde bulunduğunu kamera görüntüleriyle ve olaya şahit olan işçilerin anlatımıyla tespit ettik. Cinsel tacizde bulunan işçiyi işten çıkarttık. İşçi beni çıkaramazsınız sizden yüklü miktarda tazminat alacağım diyerek işyerinden ayrıldı. Cinsel tacizde bulunan işçi işten çıkarılırsa tazminat ödenir mi? Mehmet K.
Cevap: İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması işverenin işçiyi haklı olarak işten çıkarmasını gerektiriyor. Haklı olarak işten çıkarılan işçiye tazminat ödenmiyor.
Sayın Mehmet Bey, İş Kanununa göre cinsel tacizde bulunan işçiyi işten çıkarmanızdan dolayı tazminat ödemeniz gerekmiyor.
HİZMET BİRLEŞTİRMESİ
Soru: Bağ-Kur’lu, SSK’lı ve Devlet memuru olarak çalışanların emekli olabilmesi için hizmet birleştirmeleri nasıl yapılıyor? Asiye Özkan
Cevap: Sayın Özkan, 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanlar, son yedi yıllık süre içerisinde en çok hangi statüde prim ödemişlerse çok prim ödedikleri statüden emekli oluyorlar. Prim ödeme süresi eşitse eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun şartlarıyla sonuncu sigortalılık statüsünden emekli aylığı bağlanıyor. 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlar, çalışma hayatı boyunca hangi statüye göre daha fazla prim ödemişlerse, o statüden emekli olacaklar.
Örnek: Ayşe Hanım, 2001 -2002 yılları arasında Devlet memuru olarak 720 gün Emekli Sandığına prim ödemiştir. 2003-2007 yılları arasında SSK’ya tabi olarak 1100 gün prim ödemiştir. 2008-2012 yılları arasında da Bağ-Kura 1270 gün prim ödemiştir. Bu duruma göre Ayşe Hanım, son yedi yılda Bağ-Kura daha çok prim ödediği için Bağ-Kurdan emekli olacaktır.
SİGORTA PRİMLERİ
Soru: Emekli SSK’lı olarak çalışırsa emekli maaşı ne olur, kesilir mi? Ahmet D.
Cevap: Ahmet Bey, emeklinin, emekli statüsü Devlet memuru veya Bağ-Kurlu ise sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilir. Emekli SSK’lı (4/a’lı) olarak emekli olup tekrar SSK’lı olarak çalışması halinde tercihine bağlı olarak emekli maaşını kestirip bütün sigorta kollarına tabi olur veya sosyal güvenlik destek primi ödeyerek maaşı kesilmeden çalışmaya devam eder.
Soru: 8000 gün prim ödemem var. 49 yaşındayım. Askerlik süresini borçlanayım mı? Metin Çetin
Cevap: Metin Bey, işe giriş tarihinizi ve askerliği yaptığınız tarihi sorunuzda belirtmediğiniz için size net bir cevap veremiyoruz. Ancak askerliğinizi işe girmeden önce yaptıysanız borçlanmanız emeklilik yönünden sigortalılık sürenize ve yaşınıza olumlu etki yapar.
PRİMLERİN İADESİ
Soru: Babam 10 yıl Bağ-Kurluydu. 3,5 yılda fabrikada çalıştı. Emeklilik için 8800 lira parasını yatırdık. Ancak babam vefat etti. Yatırılan parayı alabilir miyiz? Hüseyin Demircan
Cevap: Sayın Demircan, ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla hak sahiplerine toptan ödeme şeklinde primler geri veriliyor. Hak sahiplerine yapılacak toptan ödemenin toplamı, sigortalıya yapılacak toptan ödeme tutarını geçemiyor. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin hisselerinden orantılı olarak indirim yapılabiliyor.
Güneş Gazetesi – 13.05.2014