13.02.2012 – Yeni Türk Ticaret Kanununa göre yönetim kurulunun 4’te biri üniversite mezunu olacak

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yeni Türk Ticaret Kanununa göre yönetim kurulunun 4’te biri üniversite mezunu olacak

Posta Gazetesi – 13.02.2012

 

Soru: Türk Ticaret Kanununda şirket ortaklarının dörtte birinin üniversite mezunu olma zorunluluğu getirilmiş. Kişilik yönetim kurulu üyesi olan AŞ. ler de dörtte bir hesabı nasıl yapılacak? Üçü dörde böldüğümüzde 0.75 çıkıyor. Bu durumda bir çıkmadığından yönetim kurlunda üniversite mezunu olan üyeye gerek yok mu? Ayrıca şirket ortakları arasında üniversite mezunu yoksa ne olacak? Parayı basıp şirket kuran kişinin yönetim kuruluna kanun ne karışıyor? Üniversite eğitimi yapmayanın şirket yöneticiliği hakkı neden elinden alınıyor?

DİLAVER

Cevap: 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu, şirketlerde pek çok uygulamayı değiştirdi. AŞ. yönetim kurullarının dörtte birinin yükseköğrenim görmüş kişilerden oluşması zorunluluğu da, bu bağlamda getirilen yeni uygulamalardan biri. Dörtte bir hesabı yaparken, ortaya çıkan yüzdeli rakam yukarı doğru yuvarlayarak tama tamamlanacak. Üç kişilik yönetim kurularında 0.75, 1’e, 5 kişilik yönetimlerde 1.25, 2’ye tamamlanacak. 3 kişilik AŞ. Yönetimin de bir kişi, 5 kişilik AŞ yönetiminde 2 kişi yükseköğrenimli olacak.

Yeni Türk Ticaret Kanunu, ortak olmayan kişilerin yönetim kurulu üyesi olmasına olanak veriyor. Ortakları arasında yükseköğrenim görmüş kişi bulunmayanlar, ortak olmayan yükseköğrenimli bir kişiyi yönetim kurulu üyesi yapabilirler.

Anonim şirket yönetim kurulu üyeliği için şart getirilmesi tartışılabilecek bir husustur. Bir kesim parayı koyan neden yönetim kurulu üyesi olmasın iddiasından bulunabileceği gibi bir kesimde yönetim kurullarının daha eğitimli ve daha uzman kişilerden oluşmasının şirket yararına olduğunu iddia edebilir. Bu nereden bakıldığına bağlı, tartışmaya açık bir konudur.

 

Yanlışlığın nereden kaynaklandığını araştırıp yazılı başvuru yapın

Soru: Askerlik borçlanmasına taksit olmaz bedelinin bir ay içinde ödenmesi gerekiyor

Faruk LEBLEBİCİ

Cevap: Başkasının dosyasına işlenen günleriniz için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak durumu anlatıp, düzeltilme talebinde bulunun. Ayrıca yanlışlığın nereden kaynaklandığını da araştırmanızda yarar var. Günlerinizin işlendiği sigortalı sizinle aynı işyerinde çalışan kişiyse, işveren bordo düzenlerken muhtemelen sigorta sicil numarasını yanlış yazmıştır. Bordo düzenlemesinde hata yoksa, muhtemelen kurumda yapılan bir yanlışlık sonucu başkasının dosyasına işlenmiştir. Başvurunuz üstünde yanlışlık düzeltilir.

 

Bir yıl askerlik borçlanmasıyla 25 Eylül 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Eylül 1964 doğumluyum. 1 Mayıs 1986 tarihinde sigorta başlangıcım var. SSK ya 5056 gün, Bağ-Kura 876 gün prim ödemem var. 1 Mart 1984-25 Ağustos 1985 tarihleri arasında askerlik yaptım. Şu an hiçbir işte çalışmıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlikten kaç ay borçlanmam gerek?

Mehmet FATİH

Cevap: Başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan askerliğinizin bir yılını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz bir yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 25 Eylül 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.  

 

5600 gün prim ödeyip ve 49 yaşı doldurmanız gerekiyor

Soru: 1992 de sigortaya başlangıç yaptım, Şimdi 800 gün primim var. ne zaman emekli olabilirim? Cevabınızı bekliyorum iyi günler

Perihan AVCI

Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemiş, başlangıcınızı da tarih( gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Ne bu bilgilerle net olarak ne zaman emekli olacağınızı hesaplayamıyoruz. Ancak genel bilgi verecek olursak, emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 4600 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5600 güne tamamlayacağınızı tarihte, 49 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

 

1 Ekim 2008 den önce Bağ-Kur kaydı yaptırarak gün kazanmak mümkün değil

Soru: Babam için bir sorum olacak. Babam 1950 doğumlu. Kendisi uzun yıllar esnaflık yaptı. 1974 te vergi mükellefi olmuş. 1986 ya kadar da vergi ödemiş. Fakat Bağ-Kura kaydı yok. Kendisi bu şekilde de emekliliğe hak kazanabileceği şeklinde bir duyum almış. Gerçekten böyle bir şansı var mı? Dediğim gibi kaydı yok, prim ödemesi de yok.

Nurcan AKSU

Cevap: Maalesef duyumunuz doğru değil. Babanızın 1974-1986 arasında vergi mükellefiyet kaydına dayanarak emekli olması mümkün değil. Çünkü, bugün için babanız gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmaktadır.   Bu tarihten önce Bağ-Kura kayıt olarak gün kazanmak mümkün değil.

 

SSK’dan emekli olmanız avantajlı

Soru: 8 Nisan 1969 doğumluyum.1987 yılı Nisan ayında Devlet memurluğundan dolayı emekli sandığı mensubu oldum. Aynı yılın Eylül ayı sonunda istifa ettim. Aralık 1993 ayında Bağ-Kurlu oldum. Bugüne kadar hiç ara vermeden, prim ödemeye devam ettim. Bağ-Kurlu devam edersem, ne zaman emekli olabilirim? SSK’lı olacak olursam ne  zaman emekli olabilirim?

 Yavuz Sinan ATABEK

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Mart 2018 e kadar ara vermeden prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla,  54 yaşınızı dolduracağınız 8 Nisan 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Sigortalı çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olurunuz. 1260 günden sonra prim ödemseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 8 Nisan 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Daha az prim ödeyip 4 yıl da erken emekli olacağınızdan, SSK’dan emekli olmanız avantajlı.

 

 

Görüntülenme Sayısı