13.01.2014 – Bu şartlarda insan nasıl güler?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Bu şartlarda insan nasıl güler?


Yaşamda bizleri üzen olaylar çok oluyor.  Günlük yaşamımızda çeşitli olayların etkisinde kalarak üzülüyoruz, tansiyonumuz çıkıyor, şekerimiz yükseliyor derken stresimiz artıyor.  Stresimiz   bizi biz olmaktan uzaklaştırıyor. Bilindiği üzere  fiziksel veya zihinsel gerilim hali stres olarak adlandırılıyor. Stresin başlıca belirtileri bitkinlik iştahsızlık, baş ağrısı, ağlama, uykusuzluk, fazla uyuma gibi durumlardır. En çok strese nedenleri arasında eşlerden birinin ölümü, boşanma, kişinin yaralanması veya hastalanması, hamilelik, ekonomik durumda değişiklik, yakın bir arkadaşın ölümü  ve çalışma hayatı sorunları  geliyor. Bu stres nedenleri arasında çalışma hayatında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların yol açtığı stres kaynakları daha geniş bir kesimi ilgilendiriyor.

GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ 

Çalışma hayatında başlıca stres kaynakları; istifaya zorlama, hakaret, kötü muameleye maruz kalma, görev yeri değişikliği, görev değişikliği,  ayrımcılık, aldığı ücretle geçinememe, sözlü tacizde bulunulması, tutanak tutulması, hafta tatili verilmemesi, istemediği halde fazla çalışma yaptırılması, yıllık iznin verilmemesi, hafta tatili verilmemesi, uzun süreli fazla çalışma yaptırılması, gece döneminde yasal sınırların üzerinde çalıştırılma, sağlık raporu alındığında amirleri tarafından azarlanma, , iftira, cinsel taciz, psikolojik taciz(mobbing), fiziksel şiddet, amirlerle sorun yaşama, iş yükünün artırılması, ücretin eksik ödenmesi veya geç ödenmesi, işe geç kalma korkusu, belirlenen hedeflere ulaşamama korkusu, performans düşüklüğü iddiası, iş yapmasına engel olunma, ceza verilmesi, tehdit, iş verilmemesi, az iş verilmesi, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi,  işten çıkarılma, emeklilik.

SORUNLARI VAR

Bütün insanların az yada çok sorunları vardır. Bu sorunlarında strese yol açması kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla  bir insanın  benim hayatımda strese yer yok demesi mümkün değil. Önemli olan sorunları büyütmeden, fazla önemsemeden kolayca atlatarak gülümseyebilmektir. Bunu yapmanın yolu da insanları gülümsetecek ve bir solukta okunup bitirilebilecek kitapları okumaktan geçiyor. Bu alanda Prof. Dr. Şükrü Kızılot Hocam  tarafından kaleme alınan “şapka” adlı fıkra kitabı oldukça faydalı olabilir. Bu kitap Sayın Kızılot Hocamın 10.fıkra kitabı olma özelliğini taşıyor. Kitapta insanları  güldürecek hayatın değişik alanlarıyla ilgili çok sayıda fıkra, karikatür ve resim var. Kitaba adını veren “şapka hikayesini” herkesin okumasını isterim. Kitap çocuklara okuma alışkanlığı kazandırabilmek için bile tavsiye edilebilir. Sayın Kızılot Hocam kitapla ilgili olarak okuyanları düşündürmeyi amaçladığını belirtiyor. Kitap Yaklaşım (www.yaklasim.com) yayınlarından 2014 Ocak ayında çıktı. 0312-4394343 nolu telefonla irtibata geçilerek kitap  temin edilebilir. 

KOLAY OLANI 

Günlük yaşamın yoğun koşuşturması arasında insanın yemek ve içmek kadar da neşelenmeye  ihtiyacı var. Neşelenmenin sağlıklı bir toplumun temel taşlarından biri olduğunu düşünüyorum.  Yapılan araştırmalarda gülümsemek için 17 kas kullanırken, kaş çatmak için 43 kas kullanıldığı sonucu ortaya çıkmıştır. O halde kolay olanı seçip gülümseyelim, gülümsetelim ve güler yüzlü bir toplum olalım.

 

Güneş Gazetesi – 13.01.2014

Görüntülenme Sayısı