Kadına şiddet tazminatsız kovdurur
Soru: Teyzem kocası ile aynı işyerinde çalışıyor. İşyerinin yemekhanesinde kocası teyzeme iki yumruk atmış. Bu durumu yemekhanede olan herkes görmüş. Teyzem akşam bizim eve geldi. Olayı anlattı. Teyzemin kocası işten atılır mı? Selami
Cevap: Karı kocanın aynı işyerinde çalışmaları evdeki sorunların bazen işyerine taşınarak işyerinde tatsız olayların olmasına neden olabiliyor.
4857 sayılı İş Kanununa göre işçinin aynı işverenin bir başka işçisine sataşması işverene haklı nedenle işçiyi işten atma hakkını vermektedir. İş Kanunu bu düzenlemede sataşan ve sataşılanın karı koca olması durumunda farklı bir düzenlemeye gitmemiştir. Kocanın işyerinde eşini dövmesi aynı zamanda işten tazminatsız olarak atılmasına neden olmaktadır. Onun için siz siz olun çalıştığınız işyerinde “eşimdir, döverimde severimde” sözünün dövme kısmını hiç mi hiç aklınıza getirmeyin. Aksi halde işten atılacağınız gibi birde davalık olabilirsiniz. Bir kuruşta tazminat alamazsınız.
Evlenme yardımı alana yetim maaşı var mı?
Soru: Babamdan dolayı yetim maaşı alıyordum. Evlenmem nedeniyle evlilik yardımı yapıldı. Eşimden 10 ay sonra boşandım. Tekrar yetim maaşı alabilir miyim? Seren Bağ
Cevap: Evlilik yardımı 24 maaş tutarında ödeniyor. 24 aylık süre geçmeden tekrar yetim maaşı bağlanamıyor. Sayın Bağ, babanızdan dolayı tekrar yetim maaşı alabilmeniz için 14 ay daha beklemeniz gerekiyor. Bu bekleme süresi çerisinde genel sağlık sigortalısı sayılarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Mirasçıların kıdem tazminatı
Soru: Biz üç kardeşiz. Babam işyerinde çalışırken rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldıktan 1 gün sonra öldü. Babam öleli 4 ay oldu. Annem ve iki kardeşim ile ben kıdem tazminatı alabilir miyiz? Babam işyerinde 12 yıldan beri çalışıyordu. Suna Boz
Cevap: İşçinin ölümü ile iş sözleşmesi sona erdiği durumlarda ölen şahısların mirasçılarına kıdem tazminatı ödenir. Sayın Boz, anneniz, kardeşleriniz ve siz hep birlikte mirasçı sıfatıyla kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bunun için veraset ilamı ile işverene başvurmanız gerekiyor.
Ücret en geç ne zaman ödenir
Soru: Ücretim her ayın on beşinde ödeniyor. Aylık ücretimin her ayın birinde ödenmesi gerekmez mi? Kazım Altın
Cevap: İşçilerin ücretlerinin her ayın birinde ödenmesi gerekeceğine ilişkin bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Önemli olan ücretinizin en geç ayda bir ödenmesidir. Buradaki ay kavramını takvim ayı olarak değil, ücretin ödenme zamanından itibaren hesap edilen 30 gün olarak algılamak gerekir.
Kapıcının doğalgaz ücreti
Soru: Apartmanımızda doğal gaz kullanılmaktadır. Kapıcımızın doğalgaz ücretini 5 yıldan beri apartman yönetimi olarak ödüyoruz. Bundan sonra ödemeyebilir miyiz? Ahmet Yılmaz
Cevap: Doğalgaz ücretini ödemek işyeri uygulaması haline gelmiştir. Apartman yönetimi tek taraflı olarak bu uygulamayı son veremez.
Sayın Yılmaz, kapıcınız doğalgazın ödenmemesine ilişkin talebinizi uygun görürse ödemeyebilirsiniz.
Güneş Gazetesi – 12.05.2017