Çalışan işyerine evcil hayvan götürebilir mi?
Soru: Çalışanlar çalıştıkları işyerlerine evcil hayvan götürülebilir mi? Zafer Genç
Cevap: Sayın Genç, işyerinde evcil hayvanlar için tasarlanmış kümes vb varsa çalışan evcil hayvanını çalıştığı işyerine götürebilir. İşyeri evcil hayvanlar için uygun değilse, işyerinde evcil hayvanlara bakacak bu işle görevlendirilmiş kimse yoksa işyerine evcil hayvan götürülmez.
40-45 YAŞINDA
Soru: Taşeronda çalışan bir işçi 40-45 yaşında yaşı nedeniyle işten çıkarılır mı? Mahmut Tezcan
Cevap: Sayın Tezcan, taşeronda çalışan işçi yaşı nedeniyle işten çıkarılamaz. Yaş sebebiyle 40-45 yaşlarında işten çıkarılan taşeron işçisi tazminata hak kazanır.
Soru: Bir işyeri iş sözleşmesinde yazan zammı calışanına vermezse yasal yolu ne olur? Ahmet Ok
Cevap: İş sözleşmesinde yazılı olan zammı çalışanına vermeyen işveren hakkında çalışma ve iş kurumu müdürlüklerine veya mahkemeye başvurulur.
Soru: Malulen emeklilikte yaş sorunu var mı? Malulen emeklilikte bir kişi kaç yıl çalışmalı? Gülizar Koç
Cevap: Sayın Koç, malulen emeklilikte yaş sınırı bulunmuyor. En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması yeterli oluyor.
KARI-KOCA ÇALIŞIYORSA
Soru: Karı-koca çalışıyorsa bunlar çocuk parasını hangisinin maaşı üzerinden alır? Oya Elver
Cevap: Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir.
Soru: Bir çalışanın ailesinden kaç kişiyi sigortadan faydalandırabilir? Z. Çağır
Cevap: Bir çalışanın sigortasından kaç kişinin yararlanması gerektiği konusunda sınırlama bulunmuyor. Çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişiler çalışanın sigortasından yararlanır.
Soru: Bir çalışan işvereninin karşı çıkmasına rağmen siyasete girerse bu kendisine nasıl sorumluluklar yükler? Ayse Yan
Cevap: Siyasete giren çalışan işine düzenli olarak gelip çalışıyorsa işverenin herhangi bir müdahalesi olamaz. Çalışan aday olup işyerine gelmezse işveren haklı olarak işten çıkarabilir.
GEÇİCİ ÇALIŞMA
Soru: Bir işyerinde çalışan kişi aynı işyerinde istemediği bir bölümde geçici olarak ne kadar çalıştırılabilir? Müslüm Canan
Cevap: Çalışan kişi uzmanlık alanı ile ilgili olmayan bir yerde görevlendirilemez. Görevlendirilirse işten ayrılma hakkı doğar.
Soru: Bir işyerinde çalışan kişi kendi görevi dışında firmasına kazanç sağlıyorsa işveren buna maddi karşılık vermek zorunda mı? B.Tekin
Cevap: Sayın Tekin, işverenle aralarında anlaşma yoksa, işveren isterse maddi yardımda bulunabilir.
Soru: Bir işyerinde çalışanlar sendikalı olmak için yüzde kaçının sendikaya müracaat etmesi gerekir? K.Can
Cevap: Bir işyerinde sendikaya üye olmak için sayı sınırlaması bulunmuyor. Herkes işyerinin kurulu bulunduğu işkolunda ki sendikalara üye olabilirler.
Güneş Gazetesi – 12.03.2014