11.06.2011 – Milletin aslı ile vekilinin farkı

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Milletin aslı ile vekilinin farkı

|Hürriyet Gazetesi| |11.06.2011|

 

YARIN milletvekili seçimi var.

 

50 milyon civarında seçmenin büyük kısmı oy kullanacak ve “milletin aslı” olarak“vekilini” seçecek.
Milletin vekili ve aslı denilince, nedense aklıma hep aşağıdaki fıkra gelir.
Üzerindeki kıyafet ve davranışlarından köyden geldiği belli olan bir adam, son dakikada yetiştiği trene binmiş.Bindiği vagon dolu olduğu için oturacak yer bulamamış. Diğer vagonları da tek tek dolaşmış, hepsi dolu…
Tam umudunu kestiği anda vagonlardan birinin boş olduğunu görmüş ve “milletvekillerine aittir” yazısını da fark etmeden, girip oturmuş.
Biraz sonra, biri gelmiş ve adama çıkışmış;
– Ne işin var burada, çabuk kalk!.. Burası, benim yerim!..
– Nereden senin oluyormuş, para verip biletimi aldım. Burası da boştu, niye kalkayım?
– Bak arkadaş, şu levhaya dikkat etsene, burada “milletvekillerine aittir” diye yazıyor. Ben milletvekiliyim, sen kimsin?
– Hadi oradan be… Sen milletin vekili isen ben de aslıyım. Milletin aslı varken, vekilin ne işi var!..


MİLLETİN VEKİLİ VE ASLI 
Biri milletin “aslı”, diğeri ise “vekili”.
Perşembe günü yazdık; milletin aslı, emekli olup, çalışmaya devam ederse; ya emekli aylığını kestirecek ya da her ay emekli aylığının yüzde 15’ini “sosyal güvenlik destek primi” olarak ödeyecek.
Milletin vekili, hem milletvekili maaşını alacak hem de kesintisiz olarak emekli aylığını…
Milletin aslı, TC Emekli Sandığı’na (4/c) tabi görevden emekli olduktan sonra, tekrar Emekli Sandığı’na tabi göreve başlarsa, emekli aylığı kesiliyor.
Milletin vekili için bu da söz konusu değil!..
Niye mi?
Anayasa’da özel bir hüküm var.
Anayasa’nın 86. maddesinin ikinci fıkrasını birlikte okuyalım; 
“Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine ödenecek, ödenek ve yolluklar, kendilerine TC Emekli Sandığı tarafından bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin, kesilmesini gerektirmez.”


DİĞER AVANTAJLAR
· Sağlık: Milletvekili,  ve çocukları ile bakmakla yükümlü olduğunu belirttiği kişiler, TBMM ile anlaşması olan tüm özel sağlık kuruluşlarından, en iyi koşullarda bedelsiz yararlanıyorlar. Bu hizmet ömür boyu sürüyor.Sağlık kuruluşları da TBMM ile anlaşma yapmak için yarışıyor. Ayrıca TBMM kampüsü içindeki tam teşekküllü poliklinik de milletvekillerinin hizmetinde…
· Dokunulmazlık: Anayasa gereği, her milletvekili, seçildiği günden itibaren “dokunulmazlık zırhına” bürünüyor.Hakkındaki davalar, milletvekilliği sonrasına erteleniyor. “Dokunulmazlığı kaldıralım” teklifleri ise bir türlü uygulanmıyor. 
· Statü-Makam: Milletvekili olmanın bir başka cazibesi de statü boyutuyla ilgili. Seçildiği ilin protokolüne dahil oluyor. Bakan olursa ya da grup yönetimine girebilirse, kırmızı plakalı makam aracı oluyor. Milletin aslı gibi sıradan vatandaş değil VIP (çok önemli kişi) oluyor. Uçağa VIP salonundan biniyor.
Evet… Milletin aslı sıfatıyla, yarın oy kullanarak seçeceğiniz vekillerinizin durumu bu…

 

 


 

Görüntülenme Sayısı