Emekli olabileceğiniz tarih 12 Nisan 2013 Posta Gazetesi – 11.02.2012
Soru:1 Ocak 1962 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 12 Nisan 1990 olup, bugüne kadar 8335 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1983 de 20 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasının erken emekliliğime faydası olur mu? Askerliğimi borçlanayım mı? Ne zaman emekli olabilirim? Hamdi ÇINAR/İSTANBUL Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 12 Nisan 2105 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanma yararlı. Askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 20 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 12 Ağustos 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Gerideki boş günler borçlanmayla kazanılamıyor Soru:1966 doğumlum. 21 Nisan 2006 tarihinde 1,2 günlük sigorta girişim oldu. Daha sonra hiç prim ödemem ve çalışmam yok. Şimdi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir miyim? Bankadan 10 yıllık kredi alınıp emekli olunuyor diyorlar, bu doğrumudur? BERRİN Cevap: Duyumlarınız maalesef doğru değil. Çünkü, geçmişte kalan prim ödenmemiş boş günler, borçlanılarak kazanılamıyor. 2006 dan bugüne kadar olan süreyi borçlanarak kazanmanız mümkün değil. Bankadan kredi alıp, borcunu ödeyerek emekli olmak, ancak, Bağ-Kur sigortalılarında olabilir. Prim borcunu ödeyemeyen ve emekli olmayı hak eden aktif Bağ-Kur sigortalısı, bankadan kredi çekerek prim borcunu ödeyip, emekli olabilir. Bu borçlanmayla gün kazanılarak emekli olma anlamına gelmiyor. Kazanılan günlerin prim borcunun ödenmesiyle emekli olmak anlamına geliyor.
Ekim 2012 ayında emekli olabilirsiniz Soru: 15.06.1957 doğumlu işe giriş tarihim:01.06.1989 prim 5000 gün prim ödemem var. 600 gün olan askerliğimi de saydırırsam, ne zaman emekli olabilirim? Ahmet Turan EZİN Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 600 gün geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ekim 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Emekli aylığı ile yetim aylığını birlikte alabilirsiniz Soru: Ocak 2007 tarihinde evlendiğimde SSK’dan yaşlılık aylığı ve babamdan dolayı emekli sandığından da yetim aylığı almaktaydım. Evlilik gerçekleştiğinde yetim aylığımı durdurdum. Şimdi boşanma arifesindeyim. Yeniden yetim aylığı bağlanabilir mi? Ayşe İpek AKFIRAT Cevap: Babanız Emekli Sandığı iştirakçisi olduğu için şanslısınız. Çünkü, SSK ve Bağ-Kur kendi çalışmalarından dolayı emekli olan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamazken, Emekli Sandığı; sandıktan emekli olanlar dışında, yani SSK veya Bağ-Kurdan emekli olanlara yetim aylığı bağlıyor. SSK’dan emekli olsanız da, Emekli Sandığından yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Emekli aylığı ile yetim aylığını birlikte alabilirsiniz.
9 Mart 2016 yı bekleyeceksiniz Soru:5 Mayıs 1963 doğumluyum. İlk defa 9 Mart 1991 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Ne zaman emekli olurum? Mehmet Aydın TATAR Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 9 Mart 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Özürlü aylığı alanlar gelir testi yaptırmayacak Soru: Yakınım özürlü aylığı alıyor. Sağlık hizmetlerinden de yararlanıyordu. 1012 de çıkan sağlık sigortası kanuna göre, özürlü aylığı alsa da geliri testine girecek mi? Sağlık hizmetlerinden yararlanmada prim ödemesi gerekiyor mu? Farklı bilgiler aldık. Yeni çıkan kanuna konusunda bilgilendirirseniz seviniriz. SEMAHAT Cevap: Öncelikle yeni çıkan bir yasanın olmadığını belirtelim. 5510 sayılı yasa kapsamında uygulanmakta olan genel sağlık sigortası 1 Ocak 2012 den itibaren bazı kesimler içinde zorunlu hale geldi. 1 Ocak 2012 den itibaren 1.7 milyon işsiz, yaklaşın 9.1 milyon yeşil kartlı, 65 yaş aylığı alanlar, özürlü aylığı alanlar, köy korucuları re’ sen genel sağlık sigortalısı yapıldı. 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” kapsamında özürlü aylığı alanlar, 1 Ocak 212 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortalısı yapıldı. Özürlü aylığı alanların gelir testi yaptırması gerekmiyor. 1 Ocak 2012 den önce olduğu gibi, bu tarihten sonrada prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.
Yurt dışındaki Türk vatandaşları ADNKS daki adreslerini güncellemesi gerekiyor Soru: Yurtdışında çalışan oğlum adına sosyal güvenlik kurumundan, oğlumun genel sağlık sigortalısı yapıldığı ve gelir testi yaptırması gerektiğini bildiren bir mektup geldi. Oğlum Rusya’da çalıştığı için, Türkiye’de sağlık yardımı almıyor. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? CEZMİ Cevap: Öncelikle oğlunuz gibi Türkiye’de ikamet etmeyenlerin genel sağlık sigortalısı olmaları zorunlu değil. Daha doğrusu isteseler de olamazlar. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemindeki(ADNKS) ikametgâh adreslerini dikkate alarak yaklaşık 1.7 milyon işsizi re’sen Genel Sağlık Sigortalısı yaptı. Muhtemelen oğlunuzun ikametgâh adresini ADNKS de güncellemediğinizden, SGK oğlunuzun GSS tescili yaptı. Sağlık yardımı alması için prim ödeyip ödemeyeceğini tespit için, gelir testi yaptırmasını istiyor. Yapmanız gereken oğlunuzun bulunduğu ülkedeki elçiliğimizden alacağınız resmi bir belge ile ADNKS daki adresini güncellemek ve sonucu SGK ya bildirilerek tahakkuk eden GSS priminin terkin edilmesini talep etmekten ibarettir.
|
|