09.02.2014 – İşe Alkollü Gelmenin Cezası

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

İşe Alkollü Gelmenin Cezası


Soru: Arkadaşım işyerine ara sıra alkollü geliyor. İşyeri müdürleri arkadaşımın daha önceki alkollü gelmelerinde sadece sözlü uyarıyorlardı. Ancak iki gün önce arkadaşımın  yine alkollü olarak işe geldiğini fark eden müdürlerimiz arkadaşım hakkında tutanak tuttular. Hastaneden de alkollü olduğuna dair rapor alınmış.  Arkadaşım hakkında işyeri ne tür uygulamalar yapabilir? Ş.Özen
Cevap: Sayın Özen, iş kanununa göre bir çalışanın işyerine sarhoş olarak gelmesi ya da işyerinde  alkol alması   yasak. İşyerine sarhoş olarak gelmenin cezasını mevzuat tazminatsız olarak işten çıkarma olarak öngörmüştür. Ancak işveren isterse alkollü işe gelen işçiyi işten çıkarmayabilir yada daha hafif bir ceza verebilir. Örneğin işten atma yerine aylıktan kesme cezası verilebilir.

Soru: 54 yaşındayım. 26 yıldan beri  İsviçre’de yaşayan Türk vatandaşıyım. Şuanda çalışmıyorum ve herhangi bir yardım almıyorum. Türkiye’de yurtdışı borçlanması yapıp Türkiye’den emekli olup İsviçre’de yaşamaya devam etmek istiyorum. Emekli olduktan sonra İsviçre’de yaşamaya devam ederken Türkiye’den emekli aylığımı almaya devam edebilir miyim? Bahattin Sakal
Cevap: Sayın Bahattin Bey,  borçlanıp Türkiye’den emekli olup İsviçre’de yaşayabilirsiniz. Ancak bu durumda İsviçre’den işsizlik yardımı, sağlık yardımı, sosyal yardım almamanız ve İsviçre’de çalışmamanız gerekiyor.
 

Soru: Sigara içen birisine ne kadar süre ile sigara içme izni verilir? Orhan Ç.
Cevap: Sayın Orhan Bey, işyerinde özel bir düzenleme yoksa sigara içme izni adı altında bir izin bulunmuyor. İşçi isterse işyerinde kullanılan ara dinlenmeleri süresinde sigarasını uygun bir yerde içebilir.

Soru: Bir işyerinde iki buçuk yıldan beri çalışıyorum. Hepimizi işten çıkardılar. 45 günden beri sorularımıza cevap vermiyorlar. Ne yapmamızı önerirsiniz? Burhan Buğdaycı
Cevap: Sayın Burhan Bey, ihbar ve kıdem tazminatı ile ücret vb haklarınızın ödenmesi için işverene noterden bir ihtarname çekmeniz gerekiyor. Buna rağmen öngörülen sürede haklarınız ödenmezse ALO 170’e başvurabilir veya  iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Soru: Çalışan başka bir şehire gönderilirse maaşı zamlı olarak ödenir mi?
Yetkin Çınar
Cevap: Çalışan başka bir şehire gönderildiğinde maaşında veya  diğer sosyal haklarında azaltma yapılamaz. Ancak iş sözleşmesinde başka bir şehire çalışmaya gönderilene zamlı ücret ödeneceği belirtilmişse bu durumda zamlı ücret ödenir.


Soru: Toplu işçi çıkarılırsa işten çıkarılan çalışanların yerine ne kadar süre yeni personel alınmaz. Avni Yazıcı

Cevap: İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi alamaz. Bu durumda   nitelikleri uygun olanla toplu işten çıkarılanları tercihen işe çağırır.

Soru: Bir işyerinde kaç engelli işçi çalıştırılır? Selçuk İnan
Cevap: Engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerini kapsıyor. Özürlü işçi çalıştırma yükümlülüğü özel kesim işyerleri için %3, Devlete ait işyerleri için %4’tür.

Soru: Bir işçi bir günlük çalışma süresinde işine ne kadar  süre gelmeyebilir? Asiye Gezen
Cevap: İşçinin iş süresi içerisinde ara dinlenmeleri hariç işe kesintisiz devam etmesi gerekiyor. Ancak haklı bir mazereti varsa bunu işverenine bildirip izin alması gerekir





Güneş Gazetesi – 09.02.2014

Görüntülenme Sayısı