09.01.2014 – Memurluktan atılanın İkramiyesi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Memurluktan atılanın İkramiyesi


Soru: Memurluktan 2013 yılında disiplin suçu nedeniyle atıldım. 16 yıllık Devlet memurluğum var. SSK veya Bağ-Kur’lu olarak prim ödeyip emekli olduktan sonra memurlukta geçen sürenin ikramiyesini alabilir miyim? Mehmet Y.
Cevap: İstifa eden Devlet memurlarının emekli oldukları takdirde emekli ikramiyesini alma koşulları 1475 sayılı Eski İş Kanunun 14.maddesindeki koşullara bağlanmıştır. Buna göre memurun emekli ikramiyesi alabilmesi için disiplin suçu nedeniyle işten atılmaması gerekiyor. Sayın Mehmet Bey, disiplin suçu nedeniyle memurluktan atıldığınız için emekli olduğunuz takdirde 16 yıllık Devlet memurluğunda geçen sürenin ikramiyesini alamazsınız.

DOĞUM ÖNCESİ

Soru: 2 Ocak 2006’da işe başladım. 10 Temmuz 2012’de  doğum yaptım. Doğum izninden sonra 2 Ocak 2012’de hak ettiğim yıllık izinlerimi kullandım. Doğum öncesi ve sonrasında 16 haftalık doğum  izni kullandım. Ardından 6 ay ücretsiz izin kullandım. Yıllık izne ne zaman hak kazanabilirim?  Ayşegül Gedikli
Cevap: Sayın Gedikli, yıllık izne hak kazanabilmek için izin kullandığınız tarihten itibaren bir yıl çalışmış olmanız gerekiyor. 16 haftalık doğum izni süresi yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılır. Doğumdan sonraki 6 aylık ücretsiz izin süresi yıllık izinde çalışılmış gibi kabul edilmiyor. Bir yıllık süreden 6 aylık süreyi düşerek yıllık izne hak kazandığınız tarihi belirleyebilirsiniz.

Soru: Kapıcımız  dedesinin ölümü nedeniyle benden 3 gün izin istedi. Kapıcıya bir gün izin verebileceğimi belirttiğim halde kapıcı çekti gitti. 3 gün gelmedi. Ne yapmam gerekiyor? Ahmet Seçerdin
Cevap: Sayın Seçerdin, vermiş olduğunuz bir günlük iznin sonrasında kapıcınızın işbaşı yapması gerekiyordu. İş Kanununda dedenin ölümü  mazeret izni kapsamında değerlendirilmiyor. Kapıcınızın başka bir mazereti yoksa devamsızlıktan dolayı işten çıkarabilirsiniz.

Soru: Eğitim vermek için sıklıkla şehir dışına gidiyorum. Firmam şehir dışına gidiş yol, yemek, otel masraflarını karşılamak zorunda mı? Kanuni olarak bana şehir dışında geçen süre için ayrıca bir ücret ödenmesi durumu söz konusu mudur? R.Demirçapa
Cevap: Sayın Demirçapa, firma şehir dışındaki görevlerde sizin masraflarınızı karşılamak durumunda. Bu size bazen harcırah olarak verilebilir, bazen de fatura karşılığı ödeme yapılabilir. Firma ile yapılan iş sözleşmesinde ödemelerin nasıl yapılacağının belirtilmesi gerekiyor. Sözleşmede belirtilmemiş olsa bile şehir dışındaki görevlendirmelerde zorunlu giderlerin işveren tarafından karşılanması gerekiyor.

KENDİ HESABI

Soru:  Kendi nam ve hesabına çalışma yapan ve çalışanı olmayan tehlikeli sınıftaki bir işyerinin sahibi risk değerlendirmesi yaptırmak zorunda mıdır ? Tehlikeli sınıftaki bir işyeri iş güvenliği uzmanı olmadan veya iş güvenliği uzmanından yardım almadan risk değerlendirmesi yapabilir mi ? Yüksel Erkıral
Cevap: Çalışanı olmayan işyeri sahibinin risk değerlendirmesi yapmasına gerek bulunmuyor. Tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışanı bulunan bir işyerinde risk değerlendirmesi yapabilmesi için iş güvenliği uzmanının risk değerlendirme ekibinde yer alması gerekiyor.





Güneş Gazetesi – 09.01.2014

Görüntülenme Sayısı